Je kunt dua’s doen

Je kunt nog goed voor hun spullen zorgen
We leggen elke maand een steentje op het graf

Je kunt dua’s doen

Je kunt iemand troosten door te zeggen dat er een hemel is en dat je daar bijvoorbeeld je opa of oma terugziet. Je kunt ook dua’s doen waarbij je vraagt of je opa of oma naar het paradijs mag. Je zou mij kunnen troosten door een beetje met me te praten en te zeggen: het komt wel goed met opa en er is nog een toekomst. Dan is het goed als je van onderwerp verandert en het hebt over leuke en grappige herinneringen.
Hozin, groep 8
Moslim
Land van herkomst ouders: Irak
Islamitische schoolJe kunt nog goed voor hun spullen zorgen

Mijn moeder heeft pas van mijn oma een sieradenkistje gekregen dat van mijn overgrootmoeder was. Er was een gouden loupe bij aan een ketting. Die was heel kostbaar en heel oud. Ik heb zelf ook een ring van opa, die ligt op mijn nachtkastje en sokken die ik van mijn oma heb, met een kikkerhoofdje er op. Daar ben ik heel zuinig op. Ik denk nog vaak aan mijn oma en aan opa. Als ik aan hen denk, dan weten ze dat en vinden ze dat fijn. Met Kerst, denk ik altijd aan oma. We waren dan bij haar en het was altijd heel gezellig.
Lovis, groep 8
Niet gebonden aan een bepaalde religie of levensbeschouwing
Land van herkomst ouders: Duitsland
Openbare school


We leggen elke maand een steentje op het graf

Wat je nog kunt doen, geeft troost. Als iemand een laatste wens heeft, moet je die opvolgen en... je kunt ook doen wat jij denkt dat die persoon fijn zou vinden. We gaan vaak elke maand naar het graf van mijn opa en leggen daar dan een steentje op. Een bak met stenen staat aan het begin van de begraafplaats (Beth Chaim- het Huis der Levenden). Je legt zo’n steentje ook op het graf van anderen die je kent als teken dat je bent geweest en diegene niet hebt vergeten. Ook op vaderdag gaan we naar het graf en een jaar na de dood wordt in de sjoel (synagoge) het kaddiesj gebed opgezegd. Een gebed ter herinnering aan de doden, dat ook bij het overlijden wordt opgezegd. Als ik naar zijn foto kijk, geeft me dat een blij gevoel.
Mijn opa was een leuke, aardige man.
Ralph, 13 jaar
Joods
Land van herkomst ouders: Israël
Voortgezet Onderwijs

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten