Toen mijn opa was gestorven mocht ik de sokken aantrekken

Ralph is 13 jaar, is Joods en is in Nederland geboren. Hij zit in de tweede klas van de havo. Hij vertelt hoe hij mee mocht helpen toen zijn opa was overleden.

De vragen over de hemel vindt hij goed omdat hij er over na moet denken, maar ook irritant, omdat hij het eigenlijk niet weet. De vragen over het leven spreken hem meer aan. Hij vindt het belangrijk te genieten van het leven:

Als bij ons iemand overlijdt wordt diegene ritueel gewassen door de Chevre Kaddiesja. Het is een genootschap van joodse mannen en vrouwen die de laatste eer bewijzen aan de dode door diens lichaam te wassen, aan te kleden en in de kist te leggen. Mannen wassen mannen en vrouwen wassen vrouwen. Mijn vader maakt vanaf zijn dertiende jaar deel uit van de Chevre Kaddiesja. Toen mijn opa was gestorven, mocht ik ook meehelpen. Het is een mitswa. Dat betekent dat je iets goeds doet. Ik mocht hem sokken aantrekken. Dat is bij ons een ritueel. De uiteinden van de linten worden zeven keer om elkaar geslagen zodat de letter 'sjien' wordt gevormd, dat is één van de namen van God in het Hebreeuws. Ook wordt een tallieth omgedaan, een gebedskleed dat je over je schouders draagt. Je krijgt dat voor het eerst bij bar mitswa. Dat is een inwijdingsritueel, waardoor je in het Joodse geloof volwassen wordt. Van één van de hoeken van het gebedskleed zijn de tsitsiet, een aantal geknoopte touwtjes, afgehaald en die hoek is ingescheurd. Dit deel steekt bij een man buiten de kist. Door het inscheuren van de hoek maakt men het gebedskleed 'onrein' en hangt het uit de kist, waardoor je kunt zien dat het om een man gaat. De aanwezigen strooien een klein beetje zand uit Israël over het lichaam. Ik heb ook geholpen met het dicht doen van de kist en met het dragen van de kist naar het graf. Ik wil later graag net als mijn vader, de traditie voortzetten.

Na de dood word je begraven of gecremeerd. Als je goed hebt geleefd ga je naar de hemel en als je niet goed hebt geleefd, blijft je ziel ronddwalen op aarde.
Niemand weet hoe de hemel er uitziet. Je zult het pas weten als iemand uit de dood opstaat.
Je kunt nooit vertellen hoe het daar is. In mijn fantasie is het een paradijs, een soort tweede aarde waarin je alles hebt wat je wilt en kunt doen wat je fijn vindt. Ik denk dat het een plek is waar je tot rust kunt komen en dat je kunt doen waar je zin in hebt. Het lijkt me leuk als ik daar ook een fly-board heb en kan skaten. Misschien is er een aparte plek voor beroemde mensen, zodat ze niet worden lastig gevallen. Zij moeten ook tot rust komen. Ik denk dat het schoon is in het paradijs. Iedereen zal van het paradijs een andere voorstelling hebben. Eigenlijk is het geen plek... het is onvindbaar voor de levenden. Stel dat ik God zou ontmoeten, dan zou ik hem vragen hoe oud hij is. Daar ben ik wel nieuwsgierig naar.
Als je geen vrede hebt met de dood, dwaalt je ziel rond en wil terug naar de levenden. Mijn ouders vertelden laatst dat ze op bezoek waren bij vrienden. Hun dochter was overleden. Ze zeiden de naam van de dochter en vroegen of ze een teken wilde geven en toen ging het licht opeens uit. Je gaat als je dat hoort toch twijfelen. Het kan toeval zijn, maar misschien ook niet. Er is meer dan wij beseffen en niet zien.

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten