Wie ben ik?

Wie ben ik ècht? Wat is mijn diepste kern? Kan ik daarbij komen? Kan ik mezelf echt leren kennen?

Deze vragen zijn eeuwenoud. Alle culturen, alle mensen hebben er op hun eigen manier antwoord op gegeven. Meestal in de vorm van verhalen en symbolen, soms ook in de vorm van rituelen. Jezelf ècht leren kennen is als een geheim verkennen, als iets dat kwetsbaar en teer is, heilig.
Kun je jezelf wel helemaal kennen? Of is het altijd maar een beetje, een stukje? Soms denk je dat je jezelf bijna kent en dan kom je toch weer een ander, onbekend stukje van jezelf tegen.
Je kunt jezelf op verschillende manieren leren kennen. Alle manieren zijn even belangrijk. Ik noem er drie.
1. Je kunt bij jezelf naar binnen gaan door meditatie, door stil te staan, door reflectie en gebed.
2. Je leert jezelf kennen door anderen, door de dingen, door je omgeving, door te kijken hoe je omgaat met vreugde en verdriet. Hoe reageer jij bijvoorbeeld op conflicten en ruzie? Sluit je je af of werp je je in de strijd? Misschien loop je er omzichtig, wat diplomatiek omheen?
3. Je leert jezelf kennen door te ontdekken wat echt jouw passie is, de kostbaarste schat van je hart. Waar word je geraakt in de diepste lagen van je ziel? Hoe geef je er vorm aan?
Het leren kennen van jezelf gaat via al die manieren, niet slechts via één manier. Het is nodig om meer manieren te gebruiken om jezelf te leren kennen en niet slechts op één manier naar jezelf kijken. Als je alleen maar naar binnen kijkt en jezelf probeert te ontdekken door laagje voor laagje te verkennen, is het als het loshalen van de schillen van de ui. Na de laatste schil is er niks meer. De kern van de ui bestaat dankzij de schillen. Zo ook bij ons: alle lagen van jezelf zijn even belangrijk. Ze vormen jouw kern.
Als je alleen maar naar jezelf kijkt via anderen, via de wereld, zonder ooit te reflecteren of je terug te trekken in gebed, treedt er scheefgroei op. Als je je passie niet kent bestaat de kans dat je je laat meeslepen door de waan van de dag.
Zul je jezelf ooit helemaal leren kennen? Ik denk het niet. Iedere dag ben je immers anders omdat iedere dag nieuwe ervaringen worden opgedaan die jou vormen en beïnvloeden. Iedere dag kun je anders naar jezelf en naar de wereld kijken. Daarom krijg je iedere dag de kans om jezelf opnieuw te leren kennen.

Er is een prachtig lied, dat gezongen wordt door Trijntje Oosterhuis. Het is geschreven door haar vader. Die tekst geeft precies aan waar het over gaat als je verlangt jezelf te kennen.

Ken je mij? Wie ken je dan? Weet jij mij beter dan ik?
Ogen die door de zon heenkijken, zoekend de plek waar ik woon.
Ben je beeldspraak voor iemand? Die aardig is en onmetelijk ver?
Die niet staat en niet valt en niet voelt, als ik?
Niet koud en hooghartig?
Ken je me? Wie ken je dan? Weet jij mij beter dan ik?
Ik zou een woord willen spreken,
Ooit dat waar en van mij is.
Dat draagt wie ik ben.
Dat het houdt en rechtop staat.
Als een mens die mij aankijkt en zegt: Ik ben jouw zuiverste zelf.
Vrees niet. Versta mij. Ik ben.
Ben jij de enige voor wiens ogen niets is verborgen? Mijn naaktheid?
Kan jij het hebben, als niemand anders,
dat ik geen licht geef, niet warm ben,
dat ik niet mooi ben, niet veel,
dat geen bron ontspringt in mijn diepte?
Dat ik alleen dit gezicht heb, geen ander?
Ken je mij? Wie ken je dan? Weet jij mij beter dan ik?

Corry van Straten

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
de redactie

Meld misbruik!
Ja, heel mooi! Gevonden op internet: Echt inzicht in je leven begint bij echte kennis van jezelf. Gnothi Seauton, Grieks voor ‘Ken Uzelve’, prijkte boven de tempel van Apollo, de plek waar de Grieken het Orakel van Delphi raadpleegden. Veel klassieke Griekse filosofen, zoals Socrates, waren overtuigd van het idee dat ware kennis over het leven start bij intensief zelfonderzoek. Waar toch?
Vond dit een heel goed stuk en is helemaal waar!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten