'Waarom ik weeskinderen in India steun'

Hoe doelen in je leven bepaald worden door wat jezelf hebt meegemaakt

Ik ontmoet Heidi terwijl ik in een Internationale School in Kodakanai een gebedsdienst bijwoon. Deze wordt gehouden omdat het Vrouwendag is en er wordt gebeden voor vrouwen in Egypte die onderdrukt worden. Ze vraagt of ik na afloop zin heb om goede koffie met haar te drinken. Kodakanai is een bergdorp in Tamil Nadu, een provincie in Zuid-India. Je vindt er allerlei soorten zelfgemaakte chocola, maar goede koffie? Daar heb ik wel zin in.
Heidi is een lange vrouw. Ze komt uit Duitsland. Ze heeft wat moeite met lopen. Ze huurt met haar man een huis in Kodakanai en steunt weeskinderen.
Als we ergens aan de koffie zitten vertelt ze haar verhaal:
'Ik ben 70 jaar en ben in de oorlog geboren. Vlak na mijn geboorte is mijn moeder overleden en moest ik naar een zus van mijn moeder. Mijn zusje kwam bij een andere tante terecht. Zij verhuisden vlak na de oorlog naar Zwitserland. Mijn vader is toen hij wist dat mijn moeder zwanger was weggegaan bij haar. Ik heb hem drie keer in mijn leven gezien. Mijn zusje had het slecht bij haar tante in Zwitserland. Ze werd als slaafje gebruikt en werd op school gepest omdat ze uit Duitsland kwam. Ik zag haar alleen in de zomervakanties. Ik zal nooit vergeten dat ik appeltjes in mijn schort stopte die op de grond lagen in de tuin. Mijn zusje zei dat ik dat niet moest doen omdat dat niet mocht van tante. Tante zag het toen we thuis kwamen en gaf mijn zusje een pak slaag. Ze zei dat ze dat niet bij mij wilde doen omdat ik een gast was.

Ik had het niet slecht bij mijn tante, maar miste moederliefde. Op een gegeven moment kwam God in mijn leven en kon ik al mijn zorgen aan hem toevertrouwen.
Ik trouwde, kreeg kinderen en ging reizen. Op een van mijn reizen kwam ik hier terecht in Kodakanai. Ik hoorde dat er veel kinderen uit de jungle niet naar school gingen en dat er veel weeskinderen waren die het slecht hadden en geen kans kregen zich te ontwikkelen.

Toen werd het me duidelijk: ik wilde wat betekenen voor deze kinderen, steunen waar ik kon.
We hebben een huis gehuurd en hebben in Duitsland via de kerk en familie en vrienden sponsoren gevonden waardoor we kinderen konden helpen. Het geld werd besteed voor hulpmiddelen, zoals een bril of een prothese maar werd ook besteed om kinderen een beroep te laten leren of een studie te laten volgen.

Heidi vertelt dat ze nooit zal vergeten dat ze een weesmeisje op schoot hield van wie de ouders waren overleden. Het meisje was ongeveer vier jaar, maar had nog nooit een woord gezegd. Ze huilde alleen veel. Heidi:' Het waren bevroren tranen. Ik weet niet waarom, maar ik had veel met dat kindje. Het deed me aan mijn eigen jeugd denken. Toen ik haar op een dag weer op schoot had, zei ze 'ama' tegen me. Dat betekent 'moeder'. Dat moment zal ik nooit vergeten.
Ik ben haar uit het oog verloren. Ze is toen ze wat ouder werd naar een ander huis gegaan in Chennai, een grote stad.'

Heidi zucht terwijl ze dit vertelt. En vraagt zich hardop af waarom ze dit allemaal zo maar tegen mij vertelt. 'Alles heeft een reden' zeg ik maar. En waarschijnlijk is dat ook zo, maar besef ik het nog niet.

Terwijl Heidi moeizaam wegloopt, neem ik nog een tweede koffie en laat mijn gedachten nog eens gaan over wat ze me vertelde.
En dat was veel meer dan ik nu in het kort vertel. Maar waar het om ging in haar verhaal heeft me geraakt en dat wilde ik met jullie delen.

Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wat mooi, zeg! Leerzaam en een goed voorbeeld hoe je met je eigen ervaringen om kunt gaan!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten