Hoe los je spanning in een paar seconden op?

Uit de Licht op Verlies-mail van 21 febr. 2014. Voor meer informatie kijk op de website: www.lichtopverlies.nl

Voel jij je wel eens radeloos?
Dat je een hoofd hebt dat zo vol zit, dat het lijkt of je niet meer kunt denken. Dat je daardoor ook niet meer weet wat je moet doen? Je bent overal gespannen. Hoe verminder je direct die onrust die je hebt?

'Wat ik wil is rust'
Remco: ‘Ik ben zo gespannen. Er hoeft maar iets te gebeuren of ik ben van slag. Ik heb geen rust in mijn lijf. Ik begin ergens aan en maak het niet af. Ik voel me vaak zo radeloos. Wat ik wil is rust. Rust in mijn hoofd. Rust in mijn lijf. Rust in mijzelf. Dat klinkt wat wollig. Maar eigenlijk is dat wel wat ik het liefst wil.' (Remco is niet te herkennen om privacy-redenen)

Licht op ... rust
Gespannen ben je als je ergens wilt zijn waar je nu niet bent. Of als je ergens bent en aan andere dingen denkt, of dat je juist andere dingen wilt. Je bent gewoon steeds weg 'van huis'. Dat betekent 'weg van jezelf'. Daar kun je dus behoorlijk onrustig van worden. Het draait dan eigenlijk altijd om anderen, of om andere dingen. Het draait niet om jezelf. Je voelt je radeloos. Sta eens stil bij jezelf als je die onrust of radeloosheid weer voelt. Dat heet gronden. Daardoor voel je jezelf weer. Dan ben je even niet met je aandacht ergens anders. Bij wat vroeger gebeurde of wat eventueel nog gaat gebeuren. Dan ben je waar je nu bent.

Door te gronden direct weer meer rust
Onder je navel zit het middelpunt van je lijf. Stel je eens voor dat er een bal in je buik zit. Midden in je buik en net onder je navel. Leg je hand eens pal onder je navel. Het is die plek.

Adem eens heel diep in en langzaam uit. Doe dat een paar keer. Stel je die bal eens voor. Maak deze zo groot of klein als je wilt. Midden in je buik. Daardoor ga je ook als vanzelf anders zitten of staan. Dit is jouw middelpunt.

Als je gegrond bent, dan heb je verbinding met dit middel- en zwaartepunt in jezelf. Als je vanuit dit punt bijvoorbeeld motor rijdt of paard rijdt, dan gaat het als vanzelf.

Richt jezelf op dit punt in je buik. Dan is de spanning in je hoofd en lijf zo verdwenen. Dan voel je het waarschijnlijk ook tintelen in je voeten. Je bent 'gegrond'.

Als je gegrond bent, dan is er geen spanning. Dan lost de spanning zich juist op. Dat merk je aan een zucht of het rommelen in je buik. Of aan een geeuw. Dat is allemaal ontspanning.

Loop of fiets eens vanuit dit zwaartepunt in jezelf. Loop eens achter je boodschappenkar in de supermarkt met tegelijkertijd je aandacht bij dit punt. Praat eens met iemand vanuit de concentratie op dit punt in jezelf. Merk dan wat er gebeurt.

Je hebt direct meer rust. Deze momenten van aandacht voor jezelf hoeven steeds maar kort, bijvoorbeeld tien seconden, te duren. Het is het proberen waard. Ik wens je die rust toe in jezelf.

Kortom: Spanning lost zich direct op als je je richt op dat speciale punt in je buik. Je hebt daar dan aandacht voor en tegelijkertijd ook voor waar je bent en wat je doet. Daardoor voel je meer rust. Je bent dan gewoon waar je bent.

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

  • Berichten:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten