Tijd en eeuwigheid

Soms overvallen me momenten van bezinning over tijd en eeuwigheid. De tijd gaat maar door, er is weer een jaar voorbij… Soms zou ik de fijne momenten, waarbij ik de tijd niet voel, vast willen houden, om er altijd te zijn. Maar dat kan niet.

Andere keren komt er aan de tijd geen einde. Alles gaat traag, ik voel me zwaar en de klok lijkt niet vooruit te komen. De goede momenten zijn niet meer te voelen.
In die mijmeringen besef ik dat er twee soorten tijd zijn: de Chronos tijd en de Kaïros tijd.
Chronos komt van de Griekse god Kronos. Kronos was gehuwd met de godin Rhea. Er was een voorspelling geweest dat Kronos van zijn troon gestoten zou worden door een van zijn kinderen. Daarom at hij al zijn kinderen op, direct na hun geboorte. Dit was zwaar voor Rhea en alle andere goden. Dìe zwaarte is te voelen als we spreken over chronische tijd. Langzaam gaat de tijd zinloos voorbij, traag alles opetend wat zich aandient, zonder gelukkige momenten. Er lijkt geen eind te komen aan de Chronos tijd. In de beleving van de Chronos tijd ziet de toekomst er somber uit, maakt je soms machteloos en wanhopig.
Het woord Kaïros komt ook uit het Grieks en betekent: op het juiste moment, op het meest gunstige tijdstip. Als het lot jou goed gezind is en er gebeurt iets goeds dat voor jou, op dàt moment goed uitpakt, kun je opeens heel gelukkig zijn, zo gelukkig dat je boven jezelf uitstijgt. Heerlijk! Als je dat moment bewust kunt beleven, ervan kunt genieten en niet zomaar aan je voorbij laat gaan, is het alsof er iets van de eeuwigheid aanwezig is. Je voelt geen zwaarte, je voelt je lichter, opgetild, iets van eeuwigheid, heelheid. Om die eeuwigheid gaat het volgens mij in het leven. Je kunt die eeuwigheid namen geven zoals hemel, koninkrijk, paradijs, nirwana, goddelijk, enzovoorts. Het maakt niet uit welke naam je eraan geeft, als je maar af en toe van die momenten hebt. Anders kan het leven heel zwaar worden en bijna niet meer te dragen zijn. Kaïros tijd is niet voortdurend te voelen, dat kan niet. Kaïros overkomt je. Je kunt die momenten niet organiseren, maar wel kun je de voorwaarden ervoor scheppen door het goede en het juiste te doen. Terwijl je daarmee bezig bent kan het zijn dat Kaïros naar je toekomt, in een lach, een knipoog, in prachtige muziek of in een vogel die fluit. Kaïros kan naar je toekomen tijdens een goede ontmoeting, als je een kaars aansteekt, tijdens een viering of als je de zon weer ziet opkomen. Als je erover probeert te praten heb je er vaak niet eens woorden voor en weet je niet hoe je dat kostbare moment kunt communiceren. Dat is soms alleen maar mogelijk in symbolische taal. Zoek daar dan naar, want als het moment een naam heeft gekregen, kun je het beter vasthouden.
Ik wens iedereen veel Kaïros momenten toe.

Corry van Straten


Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
anoniem

Meld misbruik!
Prachtig! Dank je wel. Mooi hoe de Griekse mythologie voortleeft en woorden geeft aan de beleving van tijd. Hoop op Kairos- momenten!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten