Hoe Yun denkt over leven en dood

Yun komt van oorsprong uit China. Haar ouders zijn boeddhistisch. Yun is daar mee opgegroeid. Maar, hoe denkt zij zelf nu over leven en dood? In dit interview vertelt ze er meer over.

Yun is 15 jaar en zit in 4 VWO. Haar ouders en grootouders zijn geboren en opgegroeid in China en zijn boeddhistisch. Yun is zelf in Nederland geboren en opgegroeid. Ze is opgegroeid met het boeddhisme, maar is nu atheïstisch, niet gelovig.

Wat denk je dat er na de dood gebeurt?

In het boeddhisme verbranden nabestaanden spullen (bezittingen/geld) als er iemand overlijdt, zodat je verder kan leven in de andere wereld/hemel, waar je terecht komt. Toen een kennis van mijn vader overleed, gingen we van papier bootjes vouwen, zodat hij een veilige reis zou maken naar de andere wereld. Vroeger dacht ik dat als je dood zou gaan, je dan naar een andere wereld/hemel zou gaan. De wereld zag er hetzelfde uit als hier op aarde. Ik zag het als een fijne, vredige plek zonder oorlogen.
Nu geloof ik niet meer in een andere wereld. Ik denk dat het leven gewoon ophoudt. Waar een begin is, is ook een einde. Ik denk dat je alleen voort blijft leven in de herinneringen van vrienden en familie.

Denk je weleens aan de dood?

Ik heb er de laatste tijd wel meer aan gedacht, omdat ik wist dat dit interview eraan zat te komen. Er komt niet echt een bepaald gevoel of emotie naar boven als ik denk aan de dood. Gelukkig heb ik hier ook weinig mee te maken gehad.

Heb je nog vragen over de dood, wat zou je willen weten?

Er is niet iets wat ik zou willen weten. Ik ben wel benieuwd naar de opvattingen van andere mensen over de dood.

Vragen over het leven?

Belangrijk voor mij in het leven zijn mijn familie en vrienden. Ook vind ik het belangrijk om van andere mensen te leren en ben ik geïnteresseerd in de psyche van andere mensen / hoe denken anderen. Ik heb geen idee wat ik later zou willen worden. Ik vind nu op school handvaardigheid en tekenen leuk om te doen en ik ben geïnteresseerd in biologie en psychologie. Ik maak me op dit moment zorgen over cijfers en over mijn vader. Mijn vader gaat zich nog naturaliseren en ik vind het spannend of dit allemaal wel lukt. Als ik een toverstaf had zou ik wensen dat er geen oorlog meer in de wereld zou zijn, dat mensen gelukkig zouden zijn en dat we niet zoveel papierwerk hoeven te doen. Ik moet namelijk meehelpen met belastingaangiften en dat is behoorlijk veel werk. Ik ben trots op mijn vader. Mijn vader en moeder zijn gescheiden. Mijn vader zorgt nu voor mijn broertje van 15 en voor mij. We hebben wel af en toe nog contact met mijn moeder.


Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten