Antwoorden van Abdul Wahid van Bommel op vragen van Rabia

Wil je meer weten over Abdul Wahid van Bommel? Google dan zijn naam en ontdek welke kennis hij heeft op het gebied van de Islam en ontdek via hem de gedichten van de soeffi's.
Gedichten van Rumi staan ook bij de video's op de site.


Beste Rabia,

Moge Allah vrede en licht in jouw hart brengen, en je geduld geven om de volgende woorden tot je door te laten dringen. Want wat ik nu ga schrijven zou ik waarschijnlijk over een aantal gesprekken hebben verdeeld. Maar ik heb nu maar één kans, dus…Je schreef dat je je vader zes jaar geleden hebt verloren aan longkanker toen je veertien jaar oud was. En dat je voelt dat je het nog steeds niet hebt verwerkt. Je bent wel met de hele familie naar Marokko gegaan om je vader te begraven, maar je mocht niet echt bij de begrafenis zijn.

Dit laatste is een eerste probleem bij de rouwverwerking. Aan de ene kant gaat de Islam ervan uit dat de directe band met de overledene en alles wat je voor hem of haar doet, volstaat om de rouw te verwerken. Moslims komen meestal met veel mensen afscheid nemen van de stervende. Daarna wordt die door familieleden gewassen en in doeken gewikkeld. Waarna hij of zij naar het graf wordt gebracht door de familie. Meestal gaan dan naaste familieleden in het graf staan om de overledene in het graf neer te leggen. Vaak houden de mannen de vrouwen tegen om ook afscheid te nemen. Die hebben daar evenveel recht op als ieder ander mens. Het is op z’n minst jammer dat dit zo vaak gebeurt.
Daarna komt de familie vaak bij elkaar om samen Koran en smeekbeden te lezen voor de zielenrust van de overledene. Hopelijk ben je daar wel bij geweest, want ook dat helpt om het verdriet van het verlies te verwerken.

Uit wat je schrijft is op te maken dat je last hebt met het verwerken van het verdriet van je rouw. Daar gaat ieder mens anders mee om. Je kunt er lang last van hebben, ook nog heel lang na je verlies. Als je denkt dat het voorbij is kan het plotseling zomaar terugkomen. Daar zijn een heleboel redenen voor.
In jouw geval zou het goed zijn als je op een betere, intensievere manier afscheid zou kunnen nemen van je vader. Het zou goed zijn om je vaders graf te bezoeken en hem daar symbolisch nog een keer te begraven. Dat kan je doen door een voorwerp van hem waaraan je bent gehecht in een doosje bij zijn graf te begraven. Het liefst op de dag dat hij is overleden of de dag dat hij is begraven. Dan kun je echt afscheid van hem nemen.

Je was pas veertien toen je vader overleed. Dan ben je nog niet echt in staat om dat te verwerken. En vaak blijft zo’n moment dan bij je zoals je het beleefde toen je veertien jaar oud was. Toen dat gebeurde had het misschien al invloed op je gezondheid en hoe je je voelde, maar je moest weer verder en af en toe dacht je er aan en soms ook niet. Het was te groot om te bevatten. Ik ken je niet persoonlijk dus ik weet niet hoe je als puber was. Was je emotioneel al volwassen of juist niet. Hoe was en is je karakter? Je karakter en je gevoeligheid en of je familie in de buurt had om je verdriet mee te delen, dat maakt allemaal veel verschil. Voor de volwassenen in de familie lijkt het net alsof een kind weer doorgaat met haar leven. Maar ondertussen overvalt het je op onbewaakte ogenbikken. Jij was nog in de groei zowel lichamelijk als geestelijk. Dus zoals het toen is gebeurd is het bij je gebleven en daar ben je nog niet overheen. Misschien was je in die tijd even heel verdrietig en dan weer deed je alsof er niets aan de hand was. Want dat paste bij je leeftijd.

Toen je veertien was wist je nog niet echt wat ‘dood zijn’ is.. Trouwens volwassenen weten dat ook nauwelijks maar wel al iets beter. Om te kunnen rouwen moet je weten wat ‘dood zijn’ is. Misschien dacht je toen dat je vader voor een tijdje ergens anders heen ging. Of de familie zei dat hij naar de hemel of het paradijs was en jij dacht dat hij daar uit het raam keek en jou zag. Hij was er nog maar jij kon niet meer naar hem toe. Dat idee heb je nog steeds. Dat is niet zo erg. Dat is echt ook zo, maar de werkelijkheid is toch anders. Het is beter dat je langzaam aanvaardt dat hij dood is en dat de tijd ervoor zal zorgen dat je over je verdriet heen komt.

Je vraagt in je mail of je vader ‘jou en je broers en zussen kan zien? Voelen? Gewoon weten waarmee wij als zijn kinderen mee zitten? Het leven hier? Of wij het goed hebben.. In verdriet leven? Werken, studeren? Weet mijn vader überhaupt nog wel dat hij kinderen heeft? Hoe zit het met het leven dat hij nu heeft? Is er een verbinding met het leven hier? Bestaat het überhaupt wel in de Islam, of begin ik nu teveel na te denken?’
Ten eerste pleit het voor je vader dat je nog zo aan hem denkt en dat je graag wilt weten of hij nog voor jullie zorgt en met liefde naar jullie kijkt. Dat betekent dat hij veel van jullie hield en jullie van hem. Het is helemaal niet slecht om je dat zo voor te stellen. Je kunt ook gesprekken met hem voeren. Als je je daar goed bij voelt. Maar je bent nu twintig en je kunt de taal vinden, die je niet had toen je veertien was, om je gevoel te uiten. Toen je veertien was vond je je vader misschien een spelbreker die er zo maar vandoor ging. Je bent afhankelijk van je omgeving. Nu ben je afhankelijk van mensen die begrijpen dat het verdriet om je vader zomaar jaren later terug kan komen.

Je zegt, ‘alhamdoe lillâh dat ik die psychotherapeut heb.’ Dus die doet het goed. Je mag ook je verdriet aan haar tonen. Maar als moslim zou ik je aanraden om ook je verdriet met Allah te delen. Bij Hem kun je ook uithuilen. Hij weet wiens dochter je bent en dat je Hem nodig hebt in deze wereld. Hij is Degene die steeds uit zijn raam echt naar jou kijkt en zich zorgen maakt om jou. Degene Die graag wil dat het goed gaat met jou. Dus praat vooral met Hem!
Je kunt je ook met een smeekgebed tot Hem richten: ‘O Allah vergeef …(hier je vaders naam) en verhef hem tot degenen die U leiding gaf. Maak zijn nakomelingen tot goede mensen en schenk hem en ons vergiffenis. O Heer der werelden, geef hem ruimte en licht in zijn graf.
Amîn.


Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
anoniem

Meld misbruik!
Ik ben geen moslim, maar heb wel een vriend die moslim is. Heb veel gehad aan de vragen van Rabia en aan de antwoorden. Dank!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten