Over een koningin gesproken…..Deel 1

Er was eens een hele rijke en beroemde koning. Zijn naam was Ahasveros. Hij bezat grote paleizen en bloeiende tuinen. Zijn rijk had 127 provincies en op enkele strubbelingen na (maar ja die zijn er altijd wel) was er vrede in zijn rijk.

Er woonden verschillende volken met verschillende talen en verschillende gebruiken. Maar allemaal erkenden ze de grote Ahasveros als hun vorst. De rijkdom en beroemdheid van de koning waren overal bekend, ook bij de volkeren die verder weg woonden, tot ver buiten de landsgrenzen.
Toen Ahasveros drie jaar koning was, liet hij een groot feest organiseren voor alle belangrijke mensen van zijn rijk: legeraanvoerders, edelen en bestuurders. Het immense feest duurde honderdtachtig dagen. Hij liet alle pracht en praal van zijn paleis zien. Daar zijn de feestjes van koning Willem Alexander maar kinderspel bij.
Toen dat feest voorbij was, gaf hij weer een groot feest dat 7 dagen duurde. Het was nu voor de gewone mensen, zoals jij en ik. Het koninklijk paleis en alle tuinen werden versierd met het kostbaarste linnen, met parelmoer, kostbare stenen, marmer en zilver. Er waren gouden bekers en er was een overvloed aan wijn. Niemand werd gedwongen om mee te doen en iedereen was vrij om op zijn eigen manier deel te nemen.
In dat land leefden de mannen en de vrouwen grotendeels gescheiden van elkaar. Niemand vond dat vreemd. Ze waren er aan gewend. Dus de koningin gaf eigen feesten voor de vrouwen van al die mannen, voor haar hofdames en voor de dienstmeisjes. Heel prachtig. In haar eigen paleizen. Deze koningin heette Wasti.

Op de zevende dag van het tweede feest was de koning dronken geworden. Te veel wijn gedronken. Kan gebeuren. Hij begon op te scheppen over zijn vrouw, koningin Wasti.
‘Ik heb zo’n mooie en lieve vrouw! Ze ziet er prachtig uit en we zijn zo gelukkig met elkaar. Ik zou willen dat jullie haar konden zien’.
Het was wel een beetje dom van die koning. Want als je dat doet, willen de anderen haar ook zien. De mannen van het feest zeiden: ‘Nou wij willen die mooie vrouw van jou ook wel eens zien. Laat haar maar eens komen. En als ze echt heel mooi is, moet ze niet te veel kleren aan hebben, dan kunnen we haar goed bewonderen’.
De aangeschoten koning dacht niet na. Hij bleef trots en overmoedig en hij stuurde een van zijn bedienden naar het paleis van de koningin. Nu was hij niet een beetje dom maar heel dom. Wie doet nou zoiets?
Met een diepe buiging sprak de bediende toen hij werd toegelaten bij de koningin: ‘Hare Majesteit, koningin Wasti, uw man roept u en vraagt of u zich wil laten zien aan de feestgangers. Hij is heel trots op u.’
Koningin Wasti fronste haar wenkbrauwen en dacht: ‘Ik lijk wel gek om daar naar toe te gaan. Stelletje dronken mannen’.
En dus zei ze: ‘Nee, ik kom niet.’ Logisch toch. Wasti was een verstandige koningin.
Niet meer sprak ze, alleen die paar woorden.
Oei! De bediende schrok ervan, maar hij moest de boodschap wel overbrengen.
En kwaad dat de koning werd! Woedend! Stampvoetend liep hij rond. Briesend als een leeuw. Het feest was meteen afgelopen en hij stuurde iedereen weg. Toen ging hij naar zijn ministers en vroeg was hij moest doen. De koningin moest toch zeker gestraft worden als ze niet naar de koning luisterde! Iedereen luisterde altijd naar de koning en de koningin moest dat ook doen.
‘Wat er moet er volgens de wet en ons recht gebeuren met de koningin?’, vroeg hij.
De ministers dachten na en overlegden met elkaar. Toen zeiden ze: ‘Ze heeft behalve de koning ook de mannen beledigd die haar wilden zien. Alle vrouwen moeten hun mannen gehoorzaam zijn. Bovendien, stel je voor dat alle vrouwen in het land dit doen en niet meer doen wat hun mannen zeggen. Dat kan echt niet. Dat is het begin van het einde. Dan verliezen we ons gezag. We moeten een voorbeeld stellen. Wij adviseren u, majesteit, om koningin Wasti weg te sturen in ballingschap. Ze mag niet meer terug komen en zeker nooit meer de koning zien. De koning moet maar op zoek gaan naar een andere koningin’.
Oei! Maar ja… de wetten van het land he? Die verander je niet zomaar.

De koning was tevreden met dit voorstel. Er werden brieven rondgestuurd naar alle plaatsen van het hele rijk waarin stond dat Wasti ongehoorzaam was aan haar man. Iedere man was en is de baas over zijn vrouw en dat moest altijd zo blijven. Het werd in alle talen voorgelezen op de hoeken van alle straten en alle pleinen. Net zo lang tot iedereen het wist.
Tja… het feminisme of de vrouwenemancipatie zoals nu, bestond nog niet. De vrouwen werden dom gehouden en ze gehoorzaamden hun mannen……

Toen dat allemaal gebeurd was werd Ahasveros wat rustiger. Hij had gedaan wat hij moest doen. En tegelijk kreeg hij een beetje spijt. Want hij hield ontzettend van Wasti en miste haar nu al. Maar een koninklijk besluit wordt nooit herroepen. Nooit! Ook een koning moet zich houden aan de wetten van zijn land. Wat nu?
De hovelingen die de verdrietige koning zagen stelden voor om alle mooie meisjes van het hele rijk uit te nodigen. De koning kon er dan zelf een uitzoeken als koningin. Ze zouden eerst een tijdje kunnen wennen aan het leven op een paleis, zodat ze ook de koninklijke manieren konden leren.
En zo gebeurde. De koning vond het een goed idee. De herauten gingen er weer op uit met hun brieven die ze voorlazen op de hoeken van alle straten en pleinen: ‘Mensen van het rijk van Ahasveros. Denkt u dat u een mooie dochter heeft die koningin kan worden? Breng haar dan naar het paleis!! De koning gaat een nieuwe koningin uitzoeken’.
Zo kwamen er heel wat meisjes, jonge meisjes naar het paleis. Ze werden meestal gebracht door hun vader en soms ook door de moeder. Ze werden goed verzorgd, met mooie kleren, gezond eten, heerlijke parfums en schitterende make-up.

In de buurt van het paleis woonde een joodse man. Hij heette Mordekai. Hij hoorde tot de groep joodse mensen die door de vorige koning hier naar toe was gedeporteerd. Hij leefde nu dus niet in Israël, niet in zijn eigen land, maar in ballingschap. Hij had een nichtje, Hadassa of Esther, dat geen ouders meer had en dus bij hem en zijn vrouw woonde. Mordekai was behalve haar oom ook haar voogd. Esther zag er schitterend uit, mooi, knap en had een prettige uitstraling. Daarom stelde Mordekai haar voor: ‘Esther, lieve kind, is dat niet iets voor jou? Misschien kun jij wel koningin worden?’
En Esther antwoordde: ‘Mmm… Ik wil het wel eens proberen’.
‘Maar’, zei Mordekai, ‘zeg niet dat je joods bent. Dat kan wel eens verkeerd uitpakken. Zeg maar helemaal niks over je achtergrond als er niet naar gevraagd wordt’.
Esther knikte: ‘O.K.!’ Ze vond het ook niet zo belangrijk.
Toen werd zij naar het paleis gebracht. Het personeel van het paleis was diep onder de indruk van Esther en ze gaven haar de mooiste spullen, in de hoop dat zij uitgekozen zou worden.
Mordekai wandelde geregeld langs het paleis. Dan hadden ze even een kort gesprekje. Mordekai wist dan hoe het met zijn nichtje ging. Hij bleef haar op die manier als voogd in de gaten houden, hoe het met haar ging, want hij hield heel veel van zijn nichtje.

Toen kwam de dag dat Esther aan de beurt was om bij de koning te komen. Ze zou, net als haar voorgangsters, een dag en een nacht blijven, met hem praten, eten en met hem naar bed gaan. Op grond van die gebeurtenissen zou Ahasveros binnen 24 uur een beslissing nemen. Bij een negatieve beslissing zou Esther de rest van haar hele leven in zijn harem moeten doorbrengen. Want een vrouw die met de koning naar bed is geweest, mag niet meer aan een andere man gegeven worden. Esther dacht: ‘Dan zien we wel weer verder’.

Kijk bij Verhalen voor deel 2 en 3

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten