Geen illussie - Life really does go on ...

Al zoekende naar mijn eigen naam kwam ik op deze website en zag dat er werd verwezen naar een artikel Vurige liefde uit de Happinez van een tijdje geleden. Onduidelijk was of het wel of niet waar gebeurd was.

Happinez had zonder mijn medeweten mijn verhaal gewijzigd geplaatst. Deze hebben ze uiteindelijk gerectificeerd door het werkelijke verhaal met excuses te plaatsen op Happinez online.

Life really does go on ...

In oktober 2010 ging mijn vader (een Indiër) op vakantie naar Suriname. Hij had daar een stuk familiegrond en wilde daar gaan bouwen om zijn pensioen in te luiden.
Geheel onverwachts kregen wij bericht dat onze vader was opgenomen in het ziekenhuis. De eerste operatie maakte twee dagen later een tweede operatie noodzakelijk. Deze operatie was de laatste operatie: mijn vader overleed 6 weken voor zijn verjaardag, zijn pensioengerechtigde leeftijd.

Mijn jongere broertjes waren bij de laatste uren van mijn vader. Ik werd gebeld om mijn vader een fijne reis te wensen en ik heb hem zoals beloofd de Gaayatri mantra gezongen. Het was zo onwerkelijk, op de achtergrond hoorde ik de beademingsapparatuur en het gepiep dat zijn hartslag aangaf.
Thuis had ik een dia (kaarslicht gemaakt van klare boter en katoen in een aardewerk schaaltje) aangestoken voor het slapen gaan om mijn vader aan de andere kant van de wereld bij te staan die nacht. Maar nadat ik hem gesproken had en had opgehangen, ging het lichtje uit en wist ik dat mijn vader zou komen te overlijden.

Omdat niet zeker was in hoeveel tijd onze vader zou komen te overlijden, werden er à la minute tickets en accommodaties geboekt. Onderweg naar het consulaat van Suriname voor de benodigde papieren in de auto van onze vader, kwamen we vast te zitten met de auto onderweg op een plek waar net zand was geplaatst. We werden gebeld door mijn zusje een paar minuten daarna: onze vader was zojuist overleden.
We hebben uiteindelijk hulp kunnen krijgen van een dichtstbijzijnde garage en achteraf bleek dat we een verkeersongeluk hadden ontlopen.

Eenmaal in Suriname moest het nodige geregeld worden. Voor ons een ander land, andere cultuur en veel ongeschreven regels. We hadden begrepen dat we te aller tijde het lichaam van onze vader konden bezoeken.
Daar we als een koninklijke familie in etappes arriveerden besloten we pas de dag voor de crematie van onze vader als gezin naar het mortuarium te gaan. De volgende dag vond de crematie plaats op een plek genaamd Op weg naar zee conform hindoeïstische rituelen aan de Atlantische Oceaan in de buitenlucht. Het was heel bijzonder en mijn vader was de eerste in zijn eeuwenoude familielijn die buiten India op traditionele hindoeïstische wijze is gecremeerd. We kwamen te laat aan, maar dat was ook wel typisch mijn vader: ‘Always be late, so you will be noticed and never forgotten.’

Een van mijn oudere neven vroeg mij en mijn lief na de crematie in de avond om ’s nachts het crematorium te bezoeken. Ik wilde wel mee en vreemd genoeg had ik geen angst. Het was per slot van rekening mijn vader.
Toen we arriveerden stonden we bij de omheining. We zagen de brandstapel van mijn vader goed smeulen. Mijn neef nam een blikje bier en wij kregen een fles water en hij zei ‘Praat maar tegen je vader.’ Tot zijn verbazing sprak ik hardop tegen mijn vader. Ik vroeg hem of hij trots was op zijn zonen. De rook boven de brandstapel bewoog zich als een draak naar ons toe. Ik vroeg hem of mijn zusje en mijn oudste broertje het goed hadden gedaan. En weer maakte de rook een beweging naar de zee. Ik vertelde hem ‘Mamma is echt een sterke vrouw hè?’ en de rook leek wel een fontein of zoals mijn lief zei de vorm van een hart. Ik vroeg hem ook goed te waken over zijn oogappeltje, mijn jongste zusje Parvati. En alle rook verzamelde zich en vormde een pilaar richting de hemel. Ik vroeg hem ook over mijn neef te waken, want mijn vader was zijn lievelingsoom. De rook ging als een draak naar ons toe, maar tot aan het hek niet verder. Mijn neef reikte zijn hand in de rook en streek het over zijn hoofd. En toen zei ik ‘Fijne reis pap tot weerziens.’ De rook ging rustig terug. We zaten alle drie met een onbeschrijflijk gelukzalig gevoel in de auto en nee we waren niet onder invloed van drugs of alcohol. Mijn neef zei wel ‘Ik bedoelde eigenlijk dat je gewoon in gedachten met je vader ging praten, maar je vader heeft laten zien dat hij zelfs na zijn dood een show weet te geven.’ Onze wijze en zeer intelligente vader vertoonde gedurende zijn leven inderdaad nogal divusgedrag ? .
Ik kan me als kind herinneren dat we het over God hadden. Onze vader zat op de bank en zei ‘Ik ben God.’ Nu ik zelf de heilige teksten uit het Hindoeïsme heb mogen bestuderen, begrijp ik zijn uitspraak wel.

Aankomende bij de bungalow waar wij met ons gezin verbleven moest ik het kwijt aan mijn zusje. Het feit dat er twee anderen bij waren heeft er echt voor gezorgd dat ik niet meteen voor gek werd verklaard. Mijn zusjes en mijn moeder geloofden mij en hadden niets liever gewild dan dat ze erbij waren.

Dit is een van de wonderen in mijn leven, ditmaal getoond door onze vader die niet alleen onze vader was, maar ook een door velen geliefde guru: Life realy does go on ?

Ohm Shanti Shanti Shanti

Sunita Changoe

Door: mohany.s.changoe

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
de redactie -IW-

Meld misbruik!
Hoi Mohany. Ik heb toen dat stukje geplaatst dat ik las in Happinez. Vond het zo bijzonder. Ook ik heb na het overlijden van geliefden dingen meegemaakt, die niet te verklaren zijn. Voor mij waren het tekens die veel voor me betekenden. Heel mooi je verhaal nu in een grotere context te lezen. Heel hartelijk dank!
mohany.s.changoe

Meld misbruik!
dank jullie wel voor jullie reacties didoblonk en Felice.
didoblonk

Meld misbruik!
Heb je verhaal ademloos gelezen. Wat is toeval. Op een of andere manier valt alles op zijn plaats. Je hebt nog de Gayaatra mantra voor hem kunnen zingen. Dank zij de opstopping ben je ontkomen aan een verkeersongeluk en dan dat laatste moment waarop je vragen stelt en de rook de antwoorden geeft. Het heeft me erg geraakt....Zou fijn zijn als je wat meer over je vader wilt vertellen. Hij was een guru... je zult veel van hem hebben geleerd. Boeiend wat hij zegt over God: 'Ik ben God'. Ben ook benieuwd naar de wonderen die jezelf hebt ervaren. Heel veel dank voor het plaatsen!
Wat een bijzonder verhaal. Eerst al de gedoofde vlam en daarna zijn jullie behoed voor een verkeersongeval! En dan de antwoorden via de rook, het mooist vind ik het gelukzalige gevoel waarmee jullie in de auto zaten, dat geeft toch aan dat er echt even contact was. En er waren andere mensen bij, dus ja er is meer dan wij kunnen beseffen! Dank je wel dat je het hier nog eens geplaatst hebt.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten