Zelfrespect Ontwikkelen

Vandaag ben ik naar de Brahma Kumaris Spirituele Academie in Den Haag geweest voor een themamiddag waar zelfrespect centraal stond. Wanneer heeft iemand zelfrespect, wat doet het met je en hoe kan je het opvijzelen?


Wat is zelfrespect?
Houden van jezelf, leren van je fouten, grenzen stellen, kunnen luisteren naar kritiek, zelfverzekerd van binnen zijn, kracht, balans, voor je eigen behoeften opkomen, positieve en negatieve kanten van jezelf accepteren, Succes aanvaarden, goed voor jezelf zorgen, anderen respecteren, niet door anderen mee laten slepen in de negativiteit, helderheid.

Wat is Geen Zelfrespect?
Zich laten mis- of gebruiken, arrogant gedrag vertonen, please-gedrag, waardeloos voelen, zoekt bevestiging van anderen, is uit om ‘iets’ te krijgen, in angst leven, verslavingen, bekritiseert anderen, is onzeker, kan niet met fouten en kritiek omgaan.

1. Ken jezelf – Ontdek je positieve ik
Sommige mensen hebben veel zelfrespect, omdat ze een bepaalde functie hebben of omdat ze trots zijn dat ze een eigen huis hebben, misschien omdat ze een huisje boompje en beestje hebben. Maar als die dingen wegvallen of nooit hebben bestaan, wat/wie blijft er dan nog over?
Natuurlijk zijn er situaties waarin wij aan de verwachtingen van de buitenwereld moeten voldoen. Denk hierbij aan een werksituatie. Op het werk heb je een functie en speel je een bepaalde rol, thuis ben je weer jezelf. Het is belangrijk dat je dit gescheiden kan houden. Want als je de grenzen niet meer kent, kan je zo aan jezelf voorbij gaan.
We ervaren druk door de verwachtingen die de omgeving van ons heeft. ( Misschien worden deze verwachtingen niet uitgesproken door de omgeving, maar we weten wel wat maatschappelijk acceptabel is en wat niet). Hierdoor zijn we geneigd om kritisch naar onszelf te kijken. Het opvallende is dat dit vaak een negatieve lading met zich meebrengt. We zijn te gefocust op onze fouten, dat we onze positieve kanten niet meer zien.

Oefenvragen voor een positieve benadering:
-Wat is jouw grootste kracht? Hoe zou je die verder willen ontwikkelen?
-Wie bewonder je? Wat herken je van deze persoon terug in jezelf?
-Wat vind je mooi aan je karakter en waarom vind je dat?


Als je vaak van anderen hoort dat je slordig bent of creatief, betekent het dat je daadwerkelijk alleen slordig of creatief bent?
Of stel jezelf de vraag: Wie ben jij? ( zonder te kijken naar de ‘bevestigingen’ en ‘titels’ – de partner, de moeder, de manager etc. -die we krijgen van onze omgeving) .

2. Accepteer jezelf- Begrijp en transformeer negativiteit.

Als je weet waar je negatieve gevoelens vandaan komen, is het makkelijker om deze om te zetten in positiviteit. Als je je negatieve gevoelens kan accepteren, creëer je innerlijke rust. Alleen dan kan je helder nadenken en met een verstandige aanpak komen.

Hoe doe je dat?
Onthecht:
vb. Bekijk de situatie van een afstand, alsof je een toeschouwer bent.

Observeer zonder oordeel:
vb. Benoem wat je feitelijk ziet. Ik zit hier met mijn mobiel in mijn handen en ik ben overstuur. Ik ben van plan om hem boze smsjes te sturen, zodat hij weet dat ik pissig ben.

Identificeer en accepteer je gevoelens:

vb.Ben je boos? Ben je verdrietig? Ja blijkbaar maakt de situatie mij boos en verdrietig.

Wees aardig voor jezelf:
vb.Ik mag er zijn, ik heb ook een mening, ik heb goede intenties enz.

Begrijp je gevoelens:
vb. Ik snap dat ik boos ben. Hij had beloofd om met mij naar de kermis te gaan, maar hij ging gamen met vrienden. En dat vond ik niet leuk, dus werd ik boos.

Bedenk een nieuwe respons:
vb.Ik ga hem niet stalken met boze smsjes. Ik vraag hem waarom hij is gaan gamen.

Waardeer de kans om te veranderen:
vb. Ik waardeer deze kans. Nu leer ik voor mezelf op te komen, zonder mijzelf te verliezen in emoties. Hij heeft nu ook een kans om zijn kant van het verhaal te vertellen. Ik kom er nu achter of hij het nog waard is of dat ik mijn tijd beter niet aan hem kan besteden.

Vind een nieuwe oplossing:

vb. We hebben afgesproken om morgen naar de kermis te gaan, want hij had het verkeerd in zijn agenda genoteerd. Of: Ik heb besloten om een eind aan de relatie te maken, want hij vergeet onze afspraken altijd.


Wat gebeurt er al je je negatieve gevoelens niet accepteert?
- Je projecteert je ‘problemen’ op anderen. ( je bent bijvoorbeeld onzeker over je relatie met je partner. Je gaat niet op zoek naar een oplossing, maar je maakt bijvoorbeeld vervelende opmerkingen over het liefdesleven van je beste vriendin. Op werk doe je het niet zo goed, dus kijk je naar alle fouten die je collega’s maken.
- Je zoekt excuus. ( Ik ben verdrietig omdat ik wordt gepest, maar dan had ik ook maar niet die schoenen aan moeten trekken. Ik ben boos, zij is vreemd gegaan. Dan had ik haar vaker een cadeautje moeten geven.)
- Ontkenning of onderdrukking van eigen pijn.
-Geen duidelijk beeld hebben hoe je de situatie wil verbeteren.

3. Empower yourself!
Wees eerlijk en schrijf 2 a 3 positieve eigenschappen op die jij bezit. En bespreek met een ander hoe je deze eigenschappen bent tegengekomen in je gedrag of houding.
Dit heb ik gedaan tijdens de themamiddag. Het viel me op dat er een positieve energie door het lokaal te voelen was. Men leefde helemaal op door de verhalen die men over zichzelf vertelde. Soms was het onwennig om zo positief over je zelf te praten, maar dat verdween gauw. Dat kwam omdat de ander zich vaak herkende in het verhaal.
We bezitten allemaal goede eigenschappen, maar ze moeten af en toe gewoon uitgesproken worden zodat we niet vergeten dat we ze hebben.

4. Wees jezelf

Wat te doen als je fikse ruzie hebt?
Twijfel niet aan de kwaliteiten en positieve eigenschappen die je hebt, maar gebruik ze.
Respondeer zonder geweld. ( zie ook kopje 2.)
Wees vrijgevig
Gedraag je zoals je wil dat een ander dat doet.
Erken de gevoelens van anderen. (probeer niet alleen je gelijk te krijgen, maar luister ook naar wat een ander te zeggen heeft).


Conclusie

Heb zelfrespect en respect voor anderen, geef je grenzen aan en wees niet bang, maar sta ook open voor anderen en oordeel niet te snel. Vind de juiste balans. Vertrouw op je kwaliteiten, want die heb je. Iedere ervaring zal je nog sterker en wijzer maken.


Margarita


Door: margarita_b

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wat mooi, zeg! Want ja, denk dat het eerste wat je schrijft: houden van jezelf, het meest moeilijke en het meest belangrijke is! Dat geeft de basis voor openheid en niet bang meer zijn jezelf te verliezen. Het gaat echt om wie je bent en absoluut niet om wat je hebt! Dank je!
manier naar jezelf te kijken, zonder vooroordelen. Dan ontdek je je kracht. Een kracht die diep van binnen zit waardoor je ook in staat bent met verlies om te gaan en weer een balans te vinden. Zoiets.
Goed om te lezen. Bij punt 1 begint het vaak al. Ik wilde vroeger altijd aardig worden gevonden en het heeft tijden gekost voordat ik zonder schuldgevoel leerde grenzen te stellen. Ik denk dat de angst om iemand te verliezen ook een rol speelde. Maar, nu weet ik dat als je altijd maar doet wat een ander wil, je je eigen identiteit verliest en niemend weet wie je echt bent. Goed voor jezelf zorgen is er ook zo een. Daar was ik ook geen kei in. Hangt denk ik samen met wat ik hiervoor schreef. Ontdek de kracht in jezelf en ontdek je positieve eigen schappen. Dat is zo waar! Elk punt roept wel weer een reactie op. Denk dat je opvoeding ook veel te maken heeft met hoe je naar jezelf kijkt. Als je je dat bewust bent, leer je weer op een andere

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten