Op reis

De trein waarin ik zat stopte enkele stations eerder. Dit, omdat er iemand voor een andere trein was gesprongen. Later reden we langs de plek waar het was gebeurd. En er spookte allemaal vragen door mijn hoofd.
- let op, tekst kan schokkend zijn-

Dit speelde zich een paar weken geleden af, toen ik met de trein naar Dronten wilde reizen. Met de bus reden we langs alle stations waar de trein eigenlijk naartoe zou rijden. De meeste reizigers waren geïrriteerd, omdat er ook nog werkzaamheden op de route lag. Ik hoorde verhalen, dat hier vaker voor de trein wordt gesprongen. Er schijnt een psychiatrisch centrum in de buurt te liggen, dat zou een reden kunnen zijn waarom het juist hier vaker voorkomt.

In de bus praatten mensen met elkaar over hun ergernissen en over de zelfmoordactie. Bij station Ermelo zagen we politie, brandweer en nog meer hulpverleners. In de bus was de spanning te voelen. Gauw ontstonden er twee groepen mensen: de mensen die naar het gebeuren wilden kijken en de mensen die bij dat idee walgden en de andere kant op keken.
Ik behoorde tot de groep die wél wilde kijken. Iets van binnen wilde zo graag zien wat er is gebeurd. Dit was een bizarre ervaring.

Dus ik keek vanuit de bus naar het perron, het spoor en de trein die vol met passagiers nog stond te wachten op de hulpverleners. Het was namelijk het geval dat men nog aan het zoeken was. Ze waren op zoek naar stukjes lichaam.
Enkele politiemannen liepen over het spoor met een brancard/karretje. Op een gegeven moment vond één van de mannen stukken ingewanden. Hij raapte ze op en kwakte ze zo op het karretje. Ik vond het fascinerend om te zien. En zo ook andere passagiers in de bus.
Toen de bus wegreed, reden we nog een stuk langs de trein. En ik bedacht me, dat ik toch liever niet de voorkant van de trein wilde zien en ik keek de andere kant op. Gelukkig reden we een ander straatje in. Iedereen praatte over wat ze hadden gezien, de medelijden met de treinpassagiers, en men speculeerden over het soort ingewanden en de reden van de actie.
Twee minuten later, had men het weer over koetjes en kalfjes. Af en toe werd er op de dag nog een gerelateerde grap gemaakt.

Het moment dat ik naar het tafereel keek, wist ik dat dit echt was. Toch voelde ik een afstand, want ik had er geen emoties bij. Of worden deze door onze overlevingsdrang weggedrukt?
Waar kwam de drang vandaan om iets te willen zien? Kunnen we deze gebeurtenis beter accepteren en verwerken? Of zit het in ons instinct, zodat wij weten dat we beter niet voor de trein kunnen springen? Heb ik geen respect? Ik voelde een soort van opluchting ( ik weet niet hoe ik dit moet benoemen) toen ik die meneer met een stuk darm in zijn handen zag.
Waarom maken we er grappen over? Waarom zou iemand zelfmoord willen plegen? Waarom juist voor de trein en niet op een andere manier? Zelfs je lichaam worden zonder pardon in een bakje gekwakt. Diegene moet wel al zijn of haar zelfrespect kwijt zijn. Maar ja wie ben ik om dat te zeggen? Ik was maar een treinreiziger die baalde dat de reis nu 1,5 langer duurde.

En raar is dat. Eerst leeft iemand en binnen no time is hij /zij dood. De grens is zo dun. En alles wat er nog over is, is het lichaam. Datgene wat je tot een persoon maakt, ziel, karakter, het Ik of hoe je het wil noemen, is weg uit dat lichaam….

En meer van dit soort gedachten doolden door mijn hoofd.

Die dag erna ging ik voor het eerst helemaal alleen op reis. Dit stond al jaren op de planning. Dit keer liet ik mezelf niet ontmoedigen door mijn eigen smoesjes (ik heb een vriendje blablabla enz). Ik vond het jammer dat ik niet eerder ben gegaan, want ik heb me vermaakt. En het maakte me trots.
Door wat er is gebeurd in Ermelo en mijn reis ( een droom die ik eindelijk waar maakte), is mij duidelijker geworden dat je lot voor een groot deel in eigen handen hebt. In ieder geval ben ik van mening dat wij er zelf voor kunnen zorgen dat we gelukkig zijn en dat het geluk niet van iemand anders afhangt.

Door: margarita_b

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wat roept dat een vragen op he...Vragen over degene die zoiets doet, vragen over je eigen reactie en die van anderen. Een confrontatie die stil maakt. De trein rijdt weer door, de bussen rijden door. Alles gaat door, terwijl er iets vreselijks is gebeurd. Hoe dat voor je is, heb je heel mooi verwoordt.
de mensen die kijken. Ik zelf hoor tot de groep mensen die hun hoofd afwendt.Ik wil het niet zien, ik wil het eigenlijk niet weten. Denk dat ik een struisvogel ben. Maar, ken ook wel weer dat waar ik juist bang voor ben, weer opzoek... een middel om je angst te bezweren/ Jeetje en dan te beseffen hoe het voor diegene is die het heeft gedaan, dat laatste moment. Hoe het is voor de mensen die lichaamsdelen bij elkaar zoeken, hoe het is voor de familie. Een conducteur vertelde me ooit dat vlak na eindexamens heel veel jongeren zich voor de trein gooiden, die waren gezakt. Een trauma! Kan me voorstellen hoe je hiervan onder de indruk was en verbaasd ook was over de reacties van de mensen.
Ja, ik denk dat je je geluk voor een groot deel in eigen handen hebt door je vrij te voelen, bevrijd van angst, te doen wat je graag wilt, zonder angst voor het onbekende. Soms vraag ik me af of als je veel verliezen hebt meegemaakt, dat van invloed is op je gevoel van veiligheid en je blijft vasthouden aan het oude en vertrouwde. Als ik lees dat jij je droom waar hebt gemaakt, klinkt dat als een bevrijding. En als een op weg zijn. Wat je beschrijft van die trein en hoe iemand zich voor de trein heeft gegooid. Eigenlijk wil je het niet weten omdat het te gruwelijk is en eigenlijk wil jij het ook zien omdat je je angst mogelijk wilt overwinnen? Ik weet het niet. Ik herken de 2 groepen die je beschrijt: de mensen die hun hoofd afwenden en

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten