Nog twee nachten slapen en dan kan ik niet meer naar het ouderlijk huis.

Het huis dat ook mijn huis is, het huis waar de familie samenkwam. Dat huis dat er nog is, maar er ook niet meer is. Dat huis vol herinneringen.

Heimwee

Ik voel nu al een heimwee naar het huis waar ik over twee dagen niet meer naar toe kan gaan.
Het huis is verkocht na het overlijden van mijn moeder en over twee dagen is de overdracht van het huis. Het is nog niet te vatten... Het huis hoort nog zo bij ons. Ik heb er vanaf mijn veertiende gewoond. Mijn jongste broer heeft de eerste steen gelegd.
Het is een bungalow aan de Kromme Rijn en vroeger was op de plek waar nu het huis staat een boomgaard. Er bleven vijf appelbomen staan. Een boom voor ieder kind. In het midden van de tuin stond een boom, waar ik als kind altijd in klom. Er was ook een boom met sterappeltjes. Mijn moeder maakte van de goudrenetten altijd heerlijke appeltaart.
Aan het water was een steigertje. Als kind al zat ik daar uren naar het water te kijken.
We hadden kano's en vaak gingen we met de hele familie, mijn vader voorop, kanoen.
Als ik eens ruzie had thuis, pakte ik de kano en ging dan naar het visgat. Daar kon je tussen de koeien in de wei liggen, bramen plukken langs het spoor en heerlijk zwemmen.
Daar schreef ik mijn eerste gedichten.
Dat was vroeger... Later werd het het huis waar de familie samenkwam, kinderen en kleinkinderen.

Mijn moeder was de verbindende schakel. Zij hield alle verjaardagen bij, en vond het fijn als iedereen er was. Na het overlijden van mijn vader, deed mijn broer altijd de tuin voor haar. Om het huis was een grote tuin en hij wist alles van plantjes. Plantjes die hij ook meenam van zijn verre reizen. Samen zaten hij en mijn moeder -als hij was uitgewerkt- op de pergula te luisteren naar de vogeltjes. Ik zie ze daar nog zitten.
Sinds de dood van beiden is het huis het huis niet meer. De ziel is er uit. Maar... toch kon ik er altijd nog naar toe. Bloemen plukken uit de tuin en nog even op het steigertje zitten.
Nu nog twee nachten slapen en het huis is dan echt overgedragen.

Ik mis het.. het huis dat er nog is, maar er niet meer is.

Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
didoblonk

Meld misbruik!
Ook voor mij is het een gemis. Ik mis het samenzijn met de familie, ik mis mijn oma die ons altijd uitzwaaide en die vroeger elke zondag voor ons kookte. Ik mis de tuin en Erik die altijd bezig was in de tuin. Het doet verdriet, maar de mooie herinneringen blijven. Nu nog voel ik ook vooral het gemis. Liefs

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten