Wat doen we met de as?

Maak er samen iets moois van; het is een herinnering die verbindt.

Wat doen we met de as?

Toen ik het aan mijn broer vroeg reageerde hij sarcastisch met: "Strooi me maar uit aan de overkant van de Kromme Rijn, daar bij die treurwilg." Ons ouderlijk huis waar hij altijd in de tuin werkte, ligt aan de Kromme Rijn. Maar aan de overkant staan geen treurwilgen.
Het is al vreselijk zo'n vraag te stellen. Maar, als je niets met de as doet, wordt de as na zes maanden op een veldje uitgestrooid bij het crematorium.

Wil je dat? Ik niet...Mijn broer zei ook dat het hem niet echt wat uitmaakte. Maar dat betwijfel ik. Hij wilde ons nooit tot last zijn en waarschijnlijk vond hij dat wij ons daar niet druk over moesten maken. Hij was ook al te ziek en had teveel pijn om daar mee bezig te zijn.

Je zoekt toch naar een plek die voor hem betekenis heeft. Eerst dacht ik nog onder het boeddhabeeld in onze tuin en aan een potje in de grond bij het water. Maar nadat het boeddahbeeld opeens twee dagen na zijn overlijden van zijn sokkel was gevallen, vond ik dat opeens geen goed idee meer. Ook een potje zou niets geweest zijn voor mijn broer. Mijn broer hield van de natuur, van de ruimte om zich heen, van water en zee. Dan toch maar het water bij het ouderlijk huis? En een deel bij een boom aan het water in de tuin? Daar had ik wel vrede mee.

Een andere plek die voor mijn broer heel belangrijk was, was Vietnam. Dat was zijn tweede thuisland. Daar had hij zijn vrienden. Daar zijn we samen nog naar toe gegaan op het laatst van zijn leven. Vrienden uit Vietnam hebben twee urnen meegenomen uit Vietnam. Een voor mij en een voor hen. Prachtige houten urnen met een tekst erop in het Vietnamees.
Zij zullen een deel van de as uitstrooien in Noord-Vietnam, in Halong Bay. Een plek die voor hen en mijn broer van betekenis is en waar wij ook nog met elkaar zijn geweest.

Met zijn vrienden heb ik de as opgehaald in het crematorium. En in ons huis hebben we de as in de urnen overgegoten.

Een van de momenten die me altijd bijblijven. Om het tafeltje met zijn foto hadden we waxinelichtjes op de grond gezet en vazen met bloemen. In stilte hebben we een tijd op de grond gezeten en gekeken naar zijn foto. Met een knipoog keek hij ons aan. Hij was erbij en steunde ons. Een van de vrienden uit Vietnam en een broer van me, hebben de as in de urnen overgegoten.

Nu pas geleden hebben wij de as in de Kromme Rijn bij het ouderlijk huis uitgestrooid.
Een deel van de familie en de kinderen was erbij.
We zaten op het steigertje aan het water, strooiden om de beurt de as uit en keken hoe de as zich vermengde met het water en wegdreef.

We stonden daar in stilte, met elkaar verbonden. Ik keek naar de beelden van hem in mijn hoofd, waarin hij in de tuin bezig was. Levende beelden vermengd met as.

We lieten bloemen en een kaars in een bakje meedrijven en strooiden bloemen uit de tuin in het water nadat de as was uitgestrooid. Een klein deel van de as heb ik uitgestrooid bij de berk aan het water.

De zon brak door. Mijn broer pakte zijn gitaar en begon te spelen...

Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Het lijkt me inderdaad lastig te bespreken wat je gaat doen met de as. Maar je wilt inderdaad ook niet dat het gewoon op een veldje wordt uitgestrooid. Ik vind dat jullie het op een hele mooie manier hebben gedaan.
theabuijense

Meld misbruik!
AAN DIE KROMME RIJN.... IN BUNNIK..... DE AANLEGSTEIGER....voor de kano"s.... met de TWEE-ledige BERK..... waar jullie lieve moeder 58 jaar mocht wonen..... en waar jullie-UITGEVLOGEN-nog elke zondag kwamen....... ook ik kwam er zo graag....... daar strooiden jullie de as uit van jullie LIEFSTE BROER..... HELAAS....die MOOIE TiJD IS VOORBIJ.... we bewaren zo HEEL VEEL GOEDE HERINNERINGEN...thea.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten