Euthanasie

Mijn zus wilde de regie blijven houden, tot het laatst.

Ik vind dat als het leven alleen maar lijden is, er geen herstel mogelijk is, euthanasie een optie is.
Van oorsprong ben ik katholiek en leerde ik dat je het einde van je leven moest afwachten en dat door God moest laten bepalen.
Nu denk ik daar anders over. Mijn zusje wilde euthanasie en mijn broer ook.
Bij mijn broer heb ik een vreselijk lijden gezien. Hij ging naar een hospice en daar moesten weer gesprekken gevoerd worden over euthanasie met een arts die aan het hospice was verbonden.
Hij kon al nauwelijks meer praten en had alleen maar pijn. Hij heeft uiteindelijk een slaapmiddel gekregen en extra morfine en is in de nacht gestorven. Hij wilde weg. Het duurde te lang. De pijn was ondraaglijk. Als ik aan hem denk, denk ik vaak terug aan de pijn die hij heeft gehad. Dat blijft pijn doen. Het helpt als ik naar foto's kijk van hem zonder pijn. Foto's van vakanties in verre landen, foto's van iemand die geniet van het leven.


Bij mijn zus was het anders. Ze is thuis gestorven en heeft met haar arts gesprekken gevoerd over de euthanasie. Ze was er niet bang voor. Ze wilde het... ook voor haar werd het leven ondraaglijk. Ze had geen adem, meer, kon niet meer staan.
Toch heeft ze haar laatste krachten bewaard tot het einde.
Het moment dat we om haar bed zaten. Haar kinderen, haar man en ik.
Ze heeft de dag zelf uitgekozen: 21 juni.... de dag waarop de zomer begint.
Ze heeft nog de laatste dingen besproken: aangegeven wat ze wilde dragen, nog gesproken over haar as en wat ermee gedaan kon worden en nog uitgesproken hoe trots ze was op haar kinderen en ook op mij haar zus.
Ik zal nooit vergeten hoe het voelde toen we de arts zagen aankomen op het tuinpad.
We hielden haar vast.... zij zat nog rechtop. We hebben toen ze het spuitje kreeg haar uitgeleide gedaan door haar woorden mee te geven van liefde.
Een soort gebed. Binnen een seconde was het afgelopen.

In de keuken thuis heb ik nu een foto van haar staan. Een foto van voor de periode van de chemo's.
Ze kijkt me aan met een krachtige blik en ik hoor haar zeggen: geniet nu van het leven hoor. Nu kan het nog.

Lieve zus, je hebt me geleerd hoe te leven, maar ook hoe te sterven.
Je zult voor altijd mijn voorbeeld zijn.

Ik zal mijn best doen er wat van te maken

Maar tranen komen omdat ik je mis.

Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
theabuijense

Meld misbruik!
LIEVE,LIEVE ZUS van MIJN VRIENDIN, NIET TE BEVATTEN,hoe sterk jij bent geweest afgelopen tijd....... EERST JULLIE BROER,TOEN JULIIE LIEVE MOEDER.... EN NU,OP DE EERSTE ZOMERDAG..... JOUW OUDSTE ZUS,al 55 jaar mijn VRIENDIN...... wat heeft zij geleden,8 jaar kanker..... MENSWAARDIG IS ZIJ GESTORVEN,bewust met euthanasie...... HEEL VEEL LIEFS GEWENST.....EN DANK VOOR DE VRIENDSCHAP binnen JULLIE FAMILIE,thea.
wat erg om je eigen zus zien sterven. Ik denk dat je op dat moment heel sterk moet zijn , om te kunnen zien dat je zus sterft. ik vind het zo mooi te lezen dat je voor altijd je voorbeeld blijft. Het zo goed en sterk datje toch door gaat met je leven en probeert er wat van te maken. Ik wens je veel sterkte! liefs, xx
Wat een mooi, maar ook verdrietig verhaal. Het moment van euthanasie lijkt me erg moeilijk, maar is tegelijk misschien ook een verlossing. Zoveel emoties die er dan zijn. Ik vind het heel erg voor je dat je zus er nu niet meer is. Vind het erg goed dat je probeert er weer wat van te maken en dat je zus voor altijd je voorbeeld is.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten