Pinksteren

Vanochtend zaten we met de familie bij elkaar en we hadden het even over Pinksteren. De meesten van ons wisten niet welke betekenis Pinksteren heeft. Ik denk dat dit voor veel mensen geldt. Ik heb het opgezocht en wil het graag met jullie delen.

Hoe is het ontstaan?

Pinksteren is ontstaan uit het Joodse Wekenfeest. Dit wordt ook wel ‘Sjavoeot’ genoemd. In eerste instantie was het een feest als dank voor het binnenhalen van een goede oogst. In de tweede eeuw na Christus kreeg Pinksteren een nieuwe betekenis. Op deze dag werd nu het verbond tussen God en Israël herdacht. De Christenen zien Pinksteren namelijk als een neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen. Met het feest Pinksteren herdenken de Christenen deze heilige gebeurtenis.
Het woord Pinksteren is ontstaan uit het Griekse woord Pentekosté, wat vijftig betekend. Dit refereert aan de dag wanneer Pinksteren wordt gevierd, dit is namelijk de vijftigste dag na Pasen.

Gebruiken rond Pinksteren

Rond Pinksteren zijn er heel wat gebruiken. De meeste van deze gebruiken gaan ver terug in de tijd. Zo werd de Pinksterbloem, ook wel Pinksterbruid genoemd. Vroeger was dit een feest waarop het mooiste meisje van het dorp of van de streek door jongens tot Pinksterbloem (Pinksterbruid) werd gekozen. De Pinksterbloem (Pinksterbruid) stond symbool voor een nieuw begin, namelijk de aanvang van de zomer. Daarnaast stond de Pinksterbruid ook symbool voor het huwelijk. Dit is op een gegeven moment afgeschaft.
Voor veel mensen heeft Pinksteren ook een andere betekenis. Tijdens Pinksteren zijn er namelijk heel veel bedevaarten, processies en schuttersfeesten. Deze stonden vaak in het teken van de hoop op genezing. Mensen uit verschillende streken trekken rond Pinksteren naar de heilige plekken, zoals de heilige kerken of plaatsen waar heilige personen geleefd zouden hebben. Een beroemde bedevaart tijdens de Pinksterdagen is de Mariabedevaart. Dit wordt daarom een pinksterbedevaart genoemd. Deze bedevaart gaat naar het Brusselse Halle en is ter ere van de Zwarte Madonna.

Vaak zijn er allerlei feestdagen, terwijl de meeste mensen niet weten waarom we iets vieren. Het is toch leuk hier meer over te weten. Fijne pinksterdag nog allemaal!!

Door: didoblonk

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten