Herinneringen aan vroeger

Anya komt uit Polen. Eigenlijk wilde ze niet uit het dorp weg. Daar zijn bergen. Nu woont ze bij de zee. In een stad met veel culturen en religies. Ook op school is het anders. Toen haar oma overleed, kon ze geen afscheid nemen.

"Ik ben geboren in Zuid Polen bij de grens. Mensen in mijn dorp dragen traditionele kleding en spreken dialect. Het schoolsysteem is anders: de school begint om acht uur en is om drie uur afgelopen. De lessen duren 45 min en daarna is er 15 min pauze.
De basisschool bestaat uit zes klassen. Dan heb je drie jaar gymnasium. Je krijgt dan meer vakken en daarna kan je naar de mavo/ havo of vwo.

Ik wilde niet uit het dorp weg. Bij ons zijn bergen. De mensen zij aardig en helpen je. Als je ziek bent, komen klasgenootjes en nemen snoepjes mee. Ik woon nu in Den Haag, een grote stad. Nu woon ik bij de zee. Mensen hier zijn niet zo katholiek als daar.
Als je bij ons 14 jaar bent, kan je vanuit het geloof zelf een derde naam kiezen. Dan komt de bisschop en en krijg je een kruis. Ik ga binnenkort naar Polen en krijg dan mijn derde naam.
Hier in Nederland heb je veel culturen en religies. Ik vind het in Nederland wel leuk. Mijn vader is stucadoor en monteert ramen. Ik heb een Chinees vriendje. Hij zit ook op school. Als hij er niet was, zou ik zo weer terug willen naar Polen.

Mijn oma was mijn beste vriendin. Ze is gestorven omdat ze een giftige paddestoel had
gegeten. Ik heb geen afscheid kunnen nemen. Ze was zo simpel en zo stil. Ze roddelde nooit. Ze had vijf honden, een paard, kippen, een varken en een koe. Ze vond het leuk daarvoor te zorgen. Twee honden waren van mij en drie van haar. Altijd als ze me weer na een tijd zagen, waren ze zo blij. Ze zorgde goed voor de honden. Ze waren niet agressief en leefden meer dan 15 jaar. Mijn opa had kanker en dronk veel. Mijn oma had veel stress.
Ze heeft gezegd dat ze het meeste van mij hield.

Ik heb in mijn kamer hier een foto van haar, kaarsen en een olifantje dat ik aan haar had gegeven. Ik droom veel over haar.
Ik heb op mijn kamer een klok. De klok staat stil. Er is geen batterij in.
Maar als ik huil, me rot voel of met mijn moeder over oma praat, gaat de klok tikken. Dat gebeurt ook als ik bid. Ik weet dat als ik niet naar de kerk ga, er iets naars gaat gebeuren. Ik ziek zal worden. Mijn ouders hebben wel afscheid kunnen nemen van mijn oma. Ik niet.
Als ik dat wel had gekund had ik nog over van alles met haar gepraat en had ik gewoon bij haar gezeten. Mijn moeder sliep in het ziekenhuis in de gang. In de vakanties ging ik de hele vakantie naar haar toe. Ik woonde bij haar en sliep bij haar. Ze kookte voor me en zorgde voor me. Ze maakte heerlijk eten: gekookt vlees met aardappelen en salada en ze maakte zelf grote koeken en wafels met chocolade. Die gaf ze altijd mee als ik weer naar Nederland ging.
Ze maakte jam van het fruit dat aan de bomen hing. En toen ik klein was, zong ze altijd voor dat ik ging slapen een slaapliedje .

Als ik in Polen ben ga ik naar het graf en zet daar bloemen neer. Ik praat dan met haar en zit daar lang. Ik voel dan dat ik denk, net als in de kerk. Daar denk ik altijd over alles.
Ze is nu bij God en dat is een troost.

Door: de redactie -IW-

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten