Niet te delen spiritualiteit

Er waren eens 10 meisjes die naar een bruiloft gingen. Ze moesten allemaal een brandend lichtje/olielampje meenemen, dat gedurende het hele feest moest branden. Anders mocht je niet mee.

5 Meisjes bereidden zich goed voor en namen een extra kruikje olie mee. De andere 5 meisjes dachten: we zien wel.
Ze moesten lang wachten op de bus die hen zou komen ophalen. Eindelijk kwam die eraan. Alle lichtjes waren bijna uit. 5 meisjes gooiden extra olie in hun lampje zodat hun lichtje opvlamde. De andere 5 meisjes raakten in paniek. ‘Wacht op ons. We gaan naar de stad om extra olie te kopen… ‘
Maar dat kon niet. Ze konden ook geen olie krijgen van de andere meisjes en de bus ging verder…...

Een wonderlijke situatie. Dit verhaal gaat over spiritualiteit. In een gewone situatie is olie of wat dan ook te delen, maar spiritualiteit is niet zomaar te delen. Je kunt ook niet zomaar putten uit de spiritualiteit van een ander. Je moet er zelf aan werken.
Ik vergelijk het wel eens met werken in je eigen spirituele tuin. Als ik in mijn gewone tuin werk, moet ik snoeien, onkruid weghalen, bloemen water en mest geven, planten soms ondersteunen met een stokje of met draad vastbinden aan een versteviging. Als ik mijn tuin mooi wil houden moet ik zorgen dat de planten genoeg licht en tuinaarde krijgen. Af en toe koop ik nieuwe plantjes en voeg ze toe aan het geheel van mijn tuin. In mijn gewone tuin kunnen ook andere mensen werken en ik kan helpen in de tuin van de buren, bij vrienden en familie. Maar in je spirituele tuin kun je alleen zelf werken. En je kunt niet in de spirituele tuin van een ander werken. De spirituele tuin is eenzaam, maar tegelijk kun je ongelooflijk rijk worden als je ontdekt waar het werkelijk om gaat. Het is als een schat die je hebt opgegraven, als een glanzende parel die je hebt gevonden. Werken, (want het is echt werken, je leven lang) in je spirituele tuin, of werken aan de olie voor je lamp is: je bewust laten inspireren, lezen, mediteren, ruimte geven aan verdriet en vreugde, bidden en reflecteren waar het werkelijk om gaat. Werken in je spirituele tuin is: diep bij jezelf naar binnen gaan, die verstopte spirituele bron opzoeken en je daarmee verbinden. Dat kan gezamenlijk gebeuren, maar zich die spiritualiteit toe-eigenen, moet ieder mens echt zelf doen.
Het wonderlijke is dat deze spiritualiteit veel mensen op de been houdt. Maar niet allemaal. En ikzelf? Ik ben hard aan het werk. Ik ben er nog lang niet. Ik hoop en wens voor ieder op de ontdekking van die innerlijke ongelooflijke rijke bron. Opdat ieder zich ermee kan verbinden.

Corry van Straten

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wat een mooi verhaal en mooi symbool van werken in je tuin, daar kun je inderdaad de zaadjes laten ontkiemen. Dank je.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten