De Indische kris- Verhaal van Corry van Straten

'Zij heeft een kris. Ze heeft het geërfd van haar vader, afstammeling van een oud adellijk Indisch geslacht. Als enige dochter viel dit voorwerp haar enkele jaren geleden toe. Ze bewaart het in een batikdoek in een doos achter in een kleine kast'

De Indische kris

Sommige voorwerpen doen iets met ons. Knuffels geven troost en gezelligheid, foto’s activeren dierbare herinneringen en andere snuisterijen willen we bij ons dragen omdat ze een positieve invloed op ons hebben(amuletten, kruisje, ring, enz).

Zij heeft een kris. Ze heeft het geërfd van haar vader, afstammeling van een oud adellijk Indisch geslacht. Als enige dochter viel dit voorwerp haar enkele jaren geleden toe. Ze bewaart het in een batikdoek in een doos achter in een kleine kast.
Als ze het moeilijk heeft of troost zoekt, pakt ze de doos en haalt de kris voorzichtig tevoorschijn. Dan legt ze de Pusaka, want zo wordt deze kris in het Maleisisch ook wel genoemd, voorzichtig voor zich neer. Met de handen in haar schoot kijkt ze ernaar. Zachtjes, bijna niet te verstaan vertelt ze wat er misging en hoe moeilijk het allemaal is. Als alles verteld is, zucht ze heel diep en aait met haar vingers over de ivoren handgreep. En dan is het net alsof de Pusaka gaat bewegen, dansen, vliegen. Ademloos en doodstil kijkt ze. Met haar ogen volgt ze de bewegingen van het mes. De schede komt een beetje van het mes los en sluit zich dan weer. Ze moet er altijd om lachen.
Die ontspannende lach doet haar opgelucht adem halen. En tegelijk gaat de Pusaka dan weer naar de tafel en ligt doodstil. Ze geniet nog even na en pakt het voorwerp weer in.

Toen ik bij haar op bezoek was vertelde ze dit aan mij. Ze zei tevens met een gezaghebbende blik in haar ogen dat ze de rijstgodin zelf is.
Met grote ogen kijkt ze me aan: ‘Heel vroeger zijn er mensenoffers met deze Pusaka gebracht. Dat was toen nodig, nu niet meer. Soms droom ik. Dan zweef ik over de hele wereld en over de wateren van Surabaya. Net als de God van Israël over de wateren zweefde. Mijn handen en voeten zijn altijd ingesmeerd met rijstolie. Eens heb ik Jezus zien neerdalen op de Laan van Meerdervoort. Gelooft u mij?’
Ik antwoord bevestigend.
‘Nou, dan mag u de doos even zien, maar u mag niets aanraken’.
Ze loopt naar de kast en haalt een schoenendoos tevoorschijn. Het prachtige heilige voorwerp mag ik even bewonderen. Dan gaat die weer in de omslagdoek en in de doos.
‘Dank u wel dat ik hem mocht zien’.

Ze knikt: ‘Gaat u nu maar’.
Als een koningin knikt ze naar me ten afscheid, om meteen weer in hogere sferen te verkeren. Buiten is het alsof ik een hemels, tropisch paleis achter me heb gelaten. Een koude wind doet me mijn kraag opzetten.

Corry van Straten

Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
In een adem uitgelezen! Mooi!!!
Prachtig verhaal! Met heel veel plezier gelezen over een heel andere wereld: een werld vol magie, waarin meer is tussen hemel en aarde.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten