Goede Vrijdag en Pasen

Heel vroeg gingen ze op stap, die vrouwen. Wat dreef hen? Ze hadden gehuild. Hun vriend, meester en geliefde was gestorven. En hoe?

De manier waarop was walgelijk. Hun tranen waren nog niet opgedroogd. Ze stroomden soms zomaar over de wangen. Het verdriet overspoelde hen nog steeds. Je weet wel, zo’n zwaar gevoel dat drukt op je borst, in je buik. Als stenen die niet te verwijderen zijn. Zo’n dichtgeknepen keel. Verdriet zorgt ervoor dat je alles om je heen donker ziet. Ik hoef het niet uit te leggen. Wie kent het niet? Dit zijn de kenmerken van Goede Vrijdag. Heel wat mensen beleven in hun leven Goede Vrijdag. En soms duurt Goede Vrijdag heel lang.

Ze zijn trouw, die vrouwen. Ze zijn trouw aan de traditie dat doden gebalsemd moeten worden. Het lichaam dat zo’n goede dienst deed. Dat gaan de vrouwen doen. Heel vroeg in de ochtend. Het is nog nacht. Misschien zit er ook spanning in hen van de afgelopen dagen. Hoe zullen ze het graf vinden? Zullen de soldaten hen er wel doorlaten?
Ze gaan toch. Toch gaan. Wat doet hen gaan? Trouw, liefde, plichtsbesef. Wellicht een combinatie daarvan.
Het is nog donker maar de dag kondigt zich al aan. Heb je dat wel eens meegemaakt?
Eerst gaat er een vogel zingen. Het is net alsof zo’n vogel de zon roept. Dan antwoordt een andere vogel en het lijkt alsof het donker van de nacht niet meer zo donker is. Iedere ochtend heeft beloften in zich. Iedere ochtend belooft iets nieuws, altijd en overal.
Zo zal het die ochtend ook wel gegaan zijn. Zouden de vrouwen de belofte van de nieuwe dag hebben gehoord? Hebben gevoeld?
En dan: schrik! Ongeloof en tegelijk geloof. Hoe zouden ze gedacht hebben? Het zal een proces zijn geweest waarbij ze iedere keer opnieuw moesten beseffen dat het nu echt anders was. Het donker is weg. Het is nu helemaal licht geworden als ze bij het graf zijn. Het licht doet pijn aan hun ogen. Misschien struikelen ze van ontzetting over hun eigen benen…..

Als mensen zijn overleden kunnen ze op een andere manier weer in je gedachten komen, weer aanwezig komen.
Jezus leeft, maar nu heel anders. Juist heel anders. Hij kan nu opnieuw aanwezig komen.
Dat kan ons ook overkomen na de dood van een geliefde. Na alle rouw en verdriet, met de tranen nog op je wangen kan het toch zijn dat je iets nieuws ziet, iets van leven ervaart, door de dood heen. Dat kan vandaag ook.
Sommige dingen gebeuren nu eenmaal in de nacht, in het donker. Jacob vocht met God in de nacht, de Joden trokken in de nacht door de Rode Zee, Jezus had een gesprek in de nacht met Nicodemus waardoor hij tot inzicht kwam. De nacht is niet zinloos, verdriet is niet zinloos, Goede Vrijdag was en is niet zinloos. Goede Vrijdag heeft niet het laatste woord. Altijd zal er weer opstanding en nieuw leven zijn.

De stenen voor het graf zijn weggerold. De greep om de keel laat los. De vrouwen zien iets maar weten nog niet wat. En toch, ze laten zich raken door de tekenen. Ze zien de tekenen die duiden op iets anders. Er wordt gezegd: ‘Zoek Hem niet bij de doden, maar bij de levenden. Ga het verder vertellen’.
Hoe zullen ze teruggegaan zijn? De omgeving ziet er heel anders uit als nieuw leven zich heeft aangekondigd. Je ziet weer bloeiende bomen en goede mensen. Je kunt zelf weer leven. Verder leven en opnieuw: Pasen!

Corry van Staten

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wat mooi beschreven. Heeft me geraakt. Ook de uitleg over de nacht, het donker...de nacht die niet zinloos is. Een troost ook... Mooi beeld van de vogels die zingen en de ga, het licht aankondigen Dank je wel....

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten