Wat doen we met de as?

En dan te bedenken dat we nog niet eens het boekje hebben gelezen over asbestemmingen.

Wat doen we met de as.

In mijn familie is tot nu toe begraven altijd aan de orde geweest. Dat was duidelijk.
Maar daarnaast ook lastig, als je niet wist welke tekst er op een steen moest staan.
Maar, vaak kwam je daar dan nog wel samen uit.
Nu voor het eerst lijkt het een traditie te worden dat dierbaren gecremeerd willen worden.
Als ik hindoestaan was wist ik waarschijnlijk wel wat ik zou doen met de as, wat traditie is.
Uitstrooien over de Ganges of uitstrooien in de zee...je laten wegdrijven... Op zich heel mooi!
Maar, ik ben geen hindoestaan en ik vraag het aan degenen die me lief zijn en die gaan.
Maar, ook dat is lastig. Mijn broer zei: " Begraaf me maar bij die treurwilg aan de overkant van de rivier bij ons ouderlijk huis.' Maar, daar stond geen treurwilg.
Mijn moeder hebben we het niet gevraagd. Nu moeten we daar als kinderen samen uitkomen en ook dat zal wel lukken...

Een goede vriend van ons komt uit Vietnam en heeft uit Vietnam twee urnen meegenomen voor mijn broer. Een voor mij en de familie en een voor hem. We hadden het er over gehad en ik vond het prima. Een deel van de as zou hij dan meenemen en in Vietnam uitstrooien in Halong Bay. Vietnam was het tweede of misschien wel eerste thuisland van mijn broer. Daar voelde hij zich thuis en woonden zijn vrienden. Een deel van de as zou hier blijven en zouden we kunnen uitstrooien of begraven onder de boeddha in de tuin.

Uit de koffer die onze vriend uit Vietnam bij zich had, haalde hij twee urnen. Prachtige objecten van bewerkt hout, met teksten erop in het Vietnamees. In de urn is weer een koker waar as in kan. Eigenlijk vind ik het zonde om de urn in de grond te stoppen. Ze zijn ook zwaar en groot en nauwelijks te tillen. Ongelooflijk dat onze vriend de urnen zonder problemen uit Vietnam heeft kunnen meenemen en niet is aangehouden.

De urnen staan nu in de kamer van mijn broer bij zijn foto op het altaartje en over een maand gaan we de as ophalen. Ik heb nog even de tijd om na te denken wat ik met de urn ga doen.

Het lijkt me eigenlijk wel mooi om in de urn zonnebloemen te doen. De as kan ik dan in de koker doen en uitstrooien over water of begraven in de tuin onder het boeddhabeeld.

Ik wil het er ook nog over hebben met mijn broer en zus en we moeten ook nog nadenken over een mooi ritueel. Mogelijk is het dan weer een heel bijzonder moment dat ons verbindt.

En dan te bedenken dat we nog niet eens het boekje hebben gelezen over asbestemmingen dat we van het crematorium hebben gekregen.

Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
didoblonk

Meld misbruik!
Leuk om te lezen. Ook lastig als er zoveel keuzemogelijkheden zijn. Vuurpijlen zoals bij Andre Hazes, assierraden, zandlopers en nog veel meer. Mooi om zonnebloemen in zo'n urn te doen. Een teken van licht en van leven. Ook heel mooi dat een deel van de as gaat naar het land waar hij mee verbonden was. Ben benieuwd naar verhalen van anderen. Ook naar de rituelen bij het verstrooien van de as.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten