Als je het huis moet opruimen

We moeten het appartement van mijn oma opruimen. Ze zal er nooit meer terugkomen. Ze weet ook niet meer dat ze daar ooit heeft gewoond.

Als je het huis moet opruimen

Een heel leven, alles wat mensen hun hele leven hebben verzameld, wordt weggedaan als ze er niet meer zijn. Mijn opa is al lang overleden en mijn oma moest naar een vepleegafdeling omdat ze dement was en het in huis niet meer veilig was voor haar. Dat is al heel naar als dat gebeurt.
Nu moet haar appartement worden verkocht.
Wat een mens niet in zijn leven kan verzamelen. Kasten vol met stofjes, versiersels. Boekenplanken vol prachtige kunstboeken die niets meer waard zijn. Kleding die wegkan, omdat het niet meer past. Schoenen.... planken vol. Tassen... nog erger.
Alles moet weg en gaat naar de Kringloop.
Dat wat van waarde is laten we staan. Dat moet worden getaxeerd.
Ik vind het allemaal vreselijk. Brieven wegdoen, correspondentie van lang geleden...
Het gaat ons allemaal niet aan. Waardoor het goed gaat is door het respect wat we met elkaar hebben. Wat het ook goed maakt zijn de verhalen die weer naar boven komen bij een foto, of voorwerp. Weet je nog?
Wat het ook goed maakt is dat we een knuffelbeest achter hebben gehouden en hebben meegenomen naar het verpleeghuis.
Met de knuffel kunnen we fantasiespelletjes doen waar ze plezier in heeft.
We moeten nog een keer terug. Het is nog niet klaar...

Een ding dat ik heb geleerd is dat je zo min mogelijk moet verzamelen en mogelijk eerder spullen die je niet meer nodig hebt de deur uit moet doen.

Ik heb wat eetbordjes van oma meegenomen, wat foto's van mijn vader
en een schrijfschriftje.

Maar... ik mis oma. Ik mis haar in haar huis. Ik mis de gesprekken met haar.
Ze had altijd belangstelling voor me en ik kon atijd met haar discussieren en lachen.

Als we nu naar haar toegaan, herkent ze ons niet. Wel vaag heeft ze een gevoel dat we bekend voorkomen, maar ze kan niet plaatsen wie we zijn.

Hebben jullie dat ook meegemaakt... dat je spullen moet wegdoen en/ of dingen bewaart.
Hoe gaan jullie daar mee om en vind je het ook zo moeilijk?

Door: didoblonk

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
margarita_b

Meld misbruik!
Het lijkt me wel zwaar voor je, dat je je oma’s huis moet opruimen, terwijl je oma leeft. Je weet dat ze veel dingen niet meer beseft, maar ze ís er wel. Het gevoel dat je in inbreuk maakt op iemands privacy, lijkt me dan sterker dan als diegene is overleden. Hoe ervaar jij dat?
margarita_b

Meld misbruik!
Vroeger had ik ook een boel spulletjes van mijn nichtje. Van bed tot aan potloden toe. Sommige spullen lagen maar wat in een doos, maar ik wilde ze wel erg graag houden. Dit was een manier om een deel, iets tastbaars, van mijn nichtje bij me te hebben. Ook vond ik het zonde/moeilijk om ze weg te doen, omdat het andermans spullen zijn en daar wil je zuinig op zijn. Op een gegeven moment kon ik er meer afstand van doen. Ik besloot de spullen die voor mij waardevol zijn, te houden. Notitieboekjes gebruik ik nu om gedachten en mooie teksten in te schrijven. De rest gaf ik weg. Het zijn maar spullen.
spullen weg doen is altijd moeilijk. achter heel veel dingen zit een verhaal. bewaar de spulletjes met betekenis, of met een bijzonder verhaal. maar vooral: onthoud de verhalen, deel ze met elkaar, en lach er om. sterkte!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten