Woorden

Er zijn veel wensen uitgesproken: De beste wensen, Gelukkig Nieuwjaar. En de week daarvoor: Prettige Kerstdagen, Gelukkig Kerstfeest of Gezegende dagen.

Ik vond het fijn als het tegen me gezegd werd. Zeker als het vanuit oprechte belangstelling was en niet zomaar omdat het sociaal wenselijk was of omdat het moest. Daar knapte ik van op. Alle goede woorden hebben bijgedragen aan een goed kerstfeest en willen een positief perspectief geven op het nieuwe jaar.
Woorden doen iets met mensen. Het gaat nu niet over gewone woorden, mededelingen of luchtige praat. Die gaan soms het ene oor in en het andere uit. Nee, ik heb het over woorden die vanuit het diepst van je hart komen. Die doen wat met mensen.
Je merkt het als er nare dingen tegen je gezegd worden. Door nare woorden kan ik behoorlijk van slag raken. En ik ben niet de enige. Er zijn genoeg mensen die er last van hebben als er negatieve dingen gezegd worden. De berichten van het pesten op school en op het werk zijn talloos.
Ook kom ik mensen tegen die nog steeds van slag zijn door nare woorden die jaren geleden tegen hen gezegd zijn. Het kan nog dieper raken als het een vloek is en als de transcendente dimensie(God, duivel) erbij betrokken is. Er zijn mensen die aan mij vragen hoe een vloek in de naam van God of de duivel weer ongedaan gemaakt kan worden. Dat kan wel, maar het gaat niet zomaar.
Eigenlijk wil ik het daar niet over hebben. Ik wil het over de goede woorden hebben. Als twee geliefden voor het eerst tegen elkaar zeggen: ‘Ik hou van jou’, gebeurt er iets met ze. Meestal raakt het heel diep en voelt de ander zich lichter, gekend. Een mens knapt ervan op als er iets goeds tegen hem/haar gezegd wordt. Je voelt dat je er mag zijn zoals je bent. Helemaal. Existentieel. Je voelt dat je leeft. Ook als er tegen jou gezegd wordt: ‘Je hebt goed werk verricht’, ‘Je hebt een prestatie geleverd’ of: ‘Wat ben jij een steun voor mij geweest’, kan de wereld er meteen anders uitzien. Veel medewerkers zijn daar een kei in en weten op het juiste moment helende woorden uit te spreken.
Woorden doen iets met mensen. Je kunt door woorden kapot gemaakt worden, maar ook geheeld worden. Woorden hebben een rationele dimensie maar ook emotionele en spirituele dimensies. Dat betekent dat mensen die de woorden uitspreken macht hebben om iets te bewerkstelligen, om iets kapot te maken, teniet te doen of te bevorderen. Woorden gebruiken is macht gebruiken. Woorden niet uitspreken op momenten dat ze wel nodig zijn om te helen, is je macht niet gebruiken om iets goed te doen.
Aan het begin van het nieuwe jaar hoop en wens ik dat iedereen de juiste woorden vindt en spreekt om elkaar te bemoedigen en te helen.

Corry van Straten

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
didoblonk

Meld misbruik!
Erg mooi gezegd inderdaad. Dat iedereen maar de woorden mag vinden om elkaar te helpen en te steunen.
snuffy4

Meld misbruik!
heel mooi gezegd.... inderdaad ik hoop dat je meer van deze mooie stukjes gaat schrijven
Ja, woorden kunnen maken en breken en breken vooral als je in een kwetsbare fase van je leven bent. Dat ben je ook als een dierbare overlijdt. Juist dan weet ik uit ervaring ben je overgevoelig voor woorden. Inderdaad zo belanrijk positief te zijn naar jezelf en naar anderen. Dat gebeurt veel te weinig. Heel mooi zoals je je gedachten hebt vorm gegeven. Dank je wel...hoop dat je meer van dit soort stukjes schrijft!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten