Gelezen in Trouw: 'Maak van alle scholen bijzondere scholen'

"Maak elke school een bijzondere school", is de boodschap die Siebren Miedema voor de laatste keer meegeeft als hoogleraar aan de VU. Gisteren nam hij na negentien jaar afscheid van deze universiteit.

Je kunt ze achter de voordeur willen stoppen, maar religie en levensbeschouwing zijn nu eenmaal overal aanwezig, stelt algemeen en godsdienstpedagoog Siebren Miedema. Daarom zouden alle scholen - of ze nu openbaar, christelijk of islamitisch zijn - verplicht aan levensbeschouwelijke vorming moeten doen. Daarvoor moeten ze meer ruimte krijgen om samen te werken.

Na de aanslagen van september 2001 is er nog altijd verwarring over de rol van religie in het publieke domein, ziet Miedema. Juist daarom is levensbeschouwelijk onderwijs onmisbaar. "Wat je gelooft, moet je zelf weten. Scholen zijn er niet op uit om gelovigen te maken. Dat kunnen ze niet. Maar kinderen moeten wel zo vroeg mogelijk leren dat er verschillende geloven en opvattingen zijn, dat 'de ander' geen bedreigde diersoort is, maar een mens als jij en ik."

"Willen we dat kinderen hun eigen standpunten ontwikkelen, dan moeten ze wel kennis kunnen nemen van die standpunten, inzicht opdoen en uitgedaagd worden om een eigen levensbeschouwelijke identiteit op te bouwen. Zo worden vooroordelen voorkomen. In een multireligieuze samenleving is dat essentieel."

Lees het hele artikel:
http://www.trouw.nl/tr/nl/4556/Onderwijs/article/detail/3364096/2012/12/16/Maak-van-alle-scholen-bijzondere-scholen.dhtml

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten