Een 'altaartje' voor mijn broer

Mijn broer is overleden. We woonden in hetzelfde huis. Zijn kamer is naast die van mij. Daar heeft zijn kist vijf dagen gestaan. Nu heb ik daar een 'altaartje' gemaakt, loop ik vaak naar binnen, luister naar muziek en praat nog even met hem.

Een altaartje voor mijn broer

Zijn kamer was zo leeg toen hij weg was, de kist weg was. De kist stond midden in zijn kamer, temidden van alle tastbare herinneringen aan zijn reizen. De kist was gesloten. Op de kist stond een foto van hem. Hij lacht en ziet er goed uit. Dat is maar goed ook. Het verdringt een beetje het beeld van de laatste weken, waarin het vreselijk was te zien hoe hij uitgeteerd was en alleen maar pijn had.

Op de kist had ik een Chinese doek gelegd, met een afbeelding van een tijger en op de bovenkant van de kist stond een oud Chinees boeddhabeeld. Op de kist lagen een schelp, een rode papieren roos, die ik van een meisje had gekregen in Saigon, tekeningen van neven en nichtjes en 2 beeldjes van hellehonden die je ook vaak ziet in tempels in China en Vietnam.

De boeddha waakt over hem, de honden beschermen hem en de tekeningen en gedichten van neefjes en nichten begeleiden hem op zijn reis naar een andere dimensie.
Daar heeft de familie afscheid genomen, hebben de kinderen hun tekeningen en gedichtjes gemaakt en was zijn kamer gevuld met liefde, warmte en verdriet.

Dan.... komt het moment dat de kist zijn kamer uit wordt gedragen. De kamer is leeg, de plek in het midden is niet gevuld. De stoel bij het raam... een lege plek.

Een kamer waar de ziel uit is....

Ik probeer de ziel nog even terug te halen.... Zet een klein houten tafeltje onder een grote
plant met overhangende bladeren. In de pot staan kleine chinese beeldjes.
Ik zet zijn foto op de tafel, de roos uit Vietnam, de schelp en op de grond twee waxinelichtjes en de hellehonden.

Elke ochtend, middag en avond doe ik de waxinelichtjes aan, ga even bij hem zitten en praat met hem. Het geeft me rust en het maakt dat ik weer kan huilen... vooral als ik muziek opzet.

Dan ben ik weer heel dicht bij hem en vliegen we samen ver weg van hier... weer naar Vietnam en naar alle plekken waar we waren...

Goede reis, maatje... dank je wel voor wie je was en altijd voor me zult zijn.

Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
didoblonk

Meld misbruik!
Mooi!! Ontroerend. Fijn dat je bij hem kunt zijn op die manier en dan vooral als je de muziek aanzet. Herinneringen komen dan natuurlijk ook weer naar boven.
Mooi! Dat je je verdriet zo kan verwerken en het een plekje kunt geven. Heel mooi Heel troostend. veel sterkte!
Wat mooi zeg, dat je broer steeds dichtbij je is gebleven. Zo belangrijk, hè om nu een plekje te hebben waar je stil met hem samen kunt zijn en met hem praten en ook huilen, waar alles mag zijn. Natuurlijk is hij steeds bij je, maar ik heb ook erg ervaren dat bv. muziek maakte dat de ander veel meer aanwezig was. Veel sterkte voor jou.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten