Een begrafenis in Ghana

Deborah*, een vriendin van mij, is geboren en opgegroeid in Ghana. Sinds 1989 woont zij in Nederland, waar zij werkt en zorgt voor haar verstandelijk gehandicapte dochter. Op 19 september van dit jaar overleed haar moeder.

Deborah heeft er veel verdriet van en het is zwaar voor haar dat ze niet zomaar naar Ghana kan reizen om bij haar familie te zijn. Ik luister naar haar verhaal en vraag haar hoe de begrafenis zal zijn.

Zij vertelt:
‘Het gaat anders dan hier in Nederland. In februari 2013 zullen alle familieleden van over de hele wereld naar ons dorp in Ghana komen. Dan zal mijn moeder begraven worden, tot die tijd wordt haar lichaam gekoeld bewaard. De begrafenis duurt drie dagen.

Op vrijdagmiddag 16.00 uur begint het. De familie komt bij elkaar in het huis van mijn moeder. In een aparte, afgescheiden kamer wordt mijn moeder gewassen en mooi aangekleed. Dit wordt gedaan door mensen die hiervoor betaald worden.
Op zaterdagmorgen om 4.00 uur wordt de kamer, waar mijn moeder ligt, geopend. Bij christenen komt dan als eerste de priester om te bidden. Daarna loopt iedereen langs het bed van mijn moeder om afscheid te nemen. Er wordt gehuild, gepraat, verhalen verteld, iedereen heeft zijn mooiste kleren aan. Het is heel erg druk, want iedereen uit het dorp en daarbuiten komt.’

Deborah vertelt dat de tijden bij een begrafenis vast liggen. Het verschil in de rituelen zit in het geloof welke de familie heeft.

‘De overledene wordt soms nog twee of drie keer omgekleed, om er steeds weer mooi uit te zien. Om 10.00 uur zaterdagochtend komt weer als eerste de priester, de zwagers doen een ritueel, lopen langs en laten mooie spullen zien. Ook de kinderen doen een ritueel, zij dragen hiervoor speciaal rood-zwarte kleding. Iedereen heeft van te voren al mooie stof of doek gekocht. Alle kinderen, kleinkinderen en alle familieleden doen een stukje van deze stof in de kist, vaak scheuren ze bij de kist een stukje van de lap af. De kinderen en kleinkinderen hebben ook bloemen voor de overledene. Intussen wordt er gehuild en gepraat, het samenzijn is het allerbelangrijkst.
Daarna wordt de kist gesloten, is er een kerkdienst en dan volgt de begrafenis. Op de begraafplaats spreekt bij christenen de priester een gebed uit. Bij mensen van een ander geloof wordt bv. eten voor de overledene neergezet en wordt het graf met water en sterke drank besprenkeld.’

Hier zie ik dat Deborah moe wordt en ze heeft tranen in haar ogen. We stoppen even en ik krijg een bord heerlijk eten van haar.
Na een poosje vertelt ze verder:

‘Vanaf zaterdagmiddag 13.00 uur zit de hele familie onder een baldakijn op een open plek in het dorp. De kinderen dragen nu zwart-witte kleding. En vanaf dan tot zondagmiddag 16.00 uur komen alle mensen uit het dorp en verre omstreken langs om de familie handen te schudden en toe te spreken. Er wordt gegeten, gedronken, gedanst, gezongen, muziek met drums en trommels gemaakt. Ook wordt er geld gegeven. Een begrafenis in Ghana is heel duur. Er wordt verwacht dat iedereen die komt eten en drinken krijgt. De familie zelf kan dit meestal niet allemaal zelf betalen. De hele dag en de nacht gaat dit door. Het belangrijkst is het samenzijn, het samen huilen, lachen, praten en dansen.

Intussen is een vriend van Deborah aangeschoven, ook hij komt uit Ghana. Hij vertelt hoe belangrijk het is dat er veel mensen op een begrafenis komen. Het wordt van je verwacht, ook al ken je de overledene of de familie niet. Hij zegt: ‘Door naar elke begrafenis te gaan weet je zeker dat ze ook bij jou zullen komen als de tijd daar is. Het is zo anders dan in Nederland, waar na de uitvaart alles afgelopen is.’ Ik vertel hem dat dat zo lijkt, maar dat ook hier na de uitvaart er meestal veel contact met de nabestaanden is, alleen is dat dan binnenshuis. We hebben het er over hoe ook het klimaat van invloed is op een cultuur en rituelen bij bijzondere gebeurtenissen.
Deborah gaat verder:

‘Op zondagmiddag is er nog een kerkdienst en daarna gaat iedereen weer naar huis. Maandag is dan de dag dat de familie bij elkaar komt en wordt het geld geteld. Hopelijk is het voldoende om uit de kosten te komen, want ook de mensen die voor het eten gezorgd hebben moeten worden betaald.'

Zij lacht en zegt: 'En dan zijn we toch zo vreselijk moe! Je slaapt drie dagen en nachten niet en je bent constant met zoveel mensen samen. Ik weet nog hoe moe ik was na de begrafenis van mijn vader. En pas later dringt alles goed tot je door.
Gelukkig blijf ik vier weken in Ghana en heb ik nog tijd om bij te komen en om van mijn oudste dochter en mijn kleinzoon te genieten.’

We nemen afscheid en ik bedank haar voor haar openhartigheid. Op de fiets naar huis denk ik aan haar, aan haar verdriet, maar ook aan haar onmetelijke kracht.

* Deborah is niet haar echte naam.

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Met heel veel interesse gelezen. Prachtig hoe de rituelen in ere worden gehouden en hoe de hele gemeenschap erbij wordt betrokken. Zie het helemaal voor me: muziek, dans, eten...Is bij ons veel ingehoudener.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten