Radadesh en een vedische huwelijksceremonie 1.

Afgelopen weekend gingen een tante en oom trouwen volgens Vedische tradities. Dit huwelijk werd voltrokken in de tempel van Radhadesh, dat ligt in de Belgische Ardennen.

Afgelopen weekend gingen een tante en oom trouwen volgens Vedische tradities. Dit huwelijk werd voltrokken in de tempel van Radhadesh, dat ligt in de Belgische Ardennen. Radhadesh is een spirituele plek voor de Internationale Gemeenschap voor Krishna Bewustzijn ofwel de Hare Krishna Beweging.

Hare Krishna
Zoals sommigen misschien al hebben gelezen in mijn andere verhalen, kom ik deels uit een hindoestaans Surinaamse familie. Nou heb ik al wat hindoestaanse huwelijksceremonies meegemaakt en dacht ik dat de Vedische wijze niet zoveel anders zou zijn. Het kwam toch voort uit het hindoeïsme? Ik zie wel eens groepjes mensen op straat dansen en ‘Hare Krishna’ zingen. Ik vind dat eigenlijk wel gezellig, leven in de brouwerij. Sommigen vinden het misschien vreemd of weten er geen houding aan te geven. Om eerlijk te zijn wist ik ook niet echt wat de Hare Krishna beweging inhield… Ik wilde wel een Vedische bruiloft meemaken. Sterker nog, ik maak er een weekend van. Ik wil weten wie deze groep mensen zijn, wat ze doen en hoe ze leven.

Dag 1.

Guesthouse

Ergens in de heuvels van de Belgische Ardennen ligt Radhadesh. Radhadesh staat o.a. bekend om het kasteel die nu als tempel figureert. Verder hebben ze daar bijvoorbeeld nog een museum, kunst ateliers en een guesthouse.
Voor een klein bedrag kun je in een privékamer overnachten. Materialisme is not done en eenvoud staat voorop. Zo hadden we ook geen 3 sterrenhotel verwacht, maar het is zeker niet slecht. (En we hadden met z’n 2en een kamer die voor 6 personen bedoeld was. ) Je mag geen schoenen aan op de kamer, je schoenen leg je voor de deur. In het begin is dat wel wennen, maar op ten duur ging dat automatisch. Sommige gasten namen pantoffels en slippers mee, zo gingen ze bij elkaar op visite. Dat maakte de guesthouse heel huiselijk. Op de kamers heb je geen tv, echter was er wel een internetaansluiting of je daar tijd voor had is een andere vraag.
Op de deuren hingen schema’s van de tempeldiensten en lezingen. De dag begint om 4.30uur en eindigt rond 21.00uur. Ik heb me laten vertellen dat men ook nog een mantra opzegt door de dag heen. Hierbij gebruikt men een rozenkrans van 180 kralen, die men 16 keer rond gaat.

Eten
Het eten van vlees, vis en eieren wordt niet op prijs gesteld. Je doodt geen ander, dus ook geen dier. Daar kon ik wel begrip voor brengen. Toen werd mij verteld dat er ook niet gekookt werd met uien en knoflook. En dat vond ik wel erg interessant! Blijkbaar zitten hier stofjes in die soort van geestverruimend kunnen werken. Als je de vedische lifestyle aanneemt ( niet te verwarren met de ayurvedische levenswijze, deze gaat namelijk niet vanuit het geloof) let je heel erg op wat je eet. Als je goed nadenkt, is het helemaal niet zo gek om bewuster om te gaan met je voedsel, omdat voedsel invloed heeft op je lichaam. Al zijn de reacties weinig of niet te zien, als het niet goed voor je is, dan eet je het niet. Zo werd ik gewezen op een E-nummerboekje, iets wat ik wel wil lezen, maar eigenlijk niet wil weten. De uitzending van het klokhuis over roze koeken en rode M&M’s en dat de kleurstof afkomstig is van luizen is me als de dag van gisteren bijgebleven.
MAAR er is een heleboel wat je wel kan eten. Tijdens mijn verblijf heb ik soep gegeten en groenten, salades, taart, gebakken paneer ( zelfgemaakte kaas dat op tofoe lijkt maar veel lekkerder is) en nog een heleboel waarvan ik het bestaan niet van wist. En het was echt een volwaardige maaltijd.

Binnenkort zal ik meer schrijven over mijn weekend in Radhadesh.

Margarita B

* P.S. Dit verslag is gebaseerd op mijn beleving en de informatie die ik van anderen heb gekregen. Mocht het zijn dat ik iets vertel wat totaal niet klopt, dan wil ik graag reactie!
Oja en ik ben benieuwd of er meerdere mensen naar Radhadesh zijn gegaan. En of dat uit nieuwsgierigheid komt of omdat je zelf in de gemeenschap zit.

Door: margarita_b

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
anoniem

Meld misbruik!
Ik ben benieuwd naar het vervolg van je verhaal...
Leuk geschreven... ken wel de Hare Krisjhna beweging. Ben heel erg benieuwd naar het volgende deel.
Interessant. Ik heb een vriendin die vedisch kookt en leeft. Zit inderdaad een hele filosofie achter. Leuk ok te lezen, maar ik weet er dus niet zoveel van af.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten