Een confrontatie op het perron in Hanoi

Mijn broer is ernstig ziek. Samen met hem maken we nog een reis door Vietnam, het land waar hij van houdt. Als we de nachttrein nemen van Hanoi naar Hue, gebeurt er op het perron iets wat ik nooit zal vergeten.

De trein vertrekt om acht uur in de avond vanuit Hanoi naar Hue, een oude stad in het midden van het land. We hebben een slaapcoupe, die we delen met twee Vietnamezen. Nadat we onze bagage in de coupe hebben gezet gaan we nog even naar buiten. De lichten zijn al aan, het is vroeg donker. In de stalletjes op het perron is het druk en zitten mensen op lage krukjes nog wat te eten en te drinken. Voor elk compartiment van de trein is er een conducteur/ conductrice die mensen helpt met hun bagage en de tickes controleert.

Terwijl we daar met zijn drieeen om ons heen staan te kijken naar wat er allemaal gaande is, komt er een vrouw op ons afstappen. Ze is schat ik ongeveer veertig jaar en ze loopt in typisch Vietnamese kleding, een lange broek met een jasje erop, een soort pyama.
Ze blijft voor mijn broer staan, zegt niets. Alleen haar ogen bewegen zich over zijn lichaam van boven naar beneden en weer van boven naar beneden. Het is bijna hypnotisch. Ons ziet ze niet staan. Het is alsof we daar alleen staan op dat perron, opgenomen zijn in een cirkel die ons afsluit van alles om ons heen. Mijn broer kijkt een beetje over haar heen de verte in.
Ik kijk naar haar. Opeens doet ze haar ogen dicht en haar gezicht vertrekt van de pijn. Het lijkt alsof dat heel lang duurt en alsof ook haar lichaam pijn heeft. Dan loopt ze weer door,
draait zich om en komt weer naar ons toe. Weer blijft ze even voor mijn broer staan. Haar ogen gaan weer even over het lichaam van mijn broer, maar gaan nu ook naar mijn dochter. Ze blijven even op haar rusten. Mij ziet ze niet. Dan loopt ze weer verder en verdwijnt weer uit de cirkel die ze met ons vormde.

Alles komt weer in beweging, de mensen om ons heen, de geluiden om ons heen. Ook wij komen weer in beweging, horen het fluitje van de trein, zien de conductrice die ons wenkt en stappen de trein in...op weg naar de volgende bestemming.

Wat ik denk....

Ik denk dat zij een ziener was en de kanker in het lichaam van mijn broer heeft gezien en gevoeld. De intensiteit van haar blik, de pijn waarmee ze haar ogen sloot.. Ze moet het hebben gezien en geweten. De sfeer op het perron was bijna surrealistisch, alsof het een filmbeeld was. Drie mensen in de avond op een perron. De drukte om ons heen, de cirkel van stilte waarin we werden opgenomen door haar blik... alsof het eeuwen duurde.
De trein die weer vertrok... de pijn die erger werd.
Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Weer een bewijs dat er meer is dan voor velen zichtbaar is. Helemaal zo puur omdat er zoveel helderheid kan zijn, zonder dat er woorden nodig waren. Wat mij vooral ook raakte is de blik die deze vrouw ook voor jouw dochter had. Blijkbaar is er tussen je dochter en je broer een gouden draad van verbintenis. Mogelijk zal het haar gegeven zijn om de gouden draad uit zijn leven mee te nemen in haar eigen leven en te verweven in de levens van anderen. In stilte en onzichtbaarheid is vaak veel meer te zien voor mensen die met andere ogen kunnen kijken.
Kippenvel bij je verhaal. Ze heeft zeker de ziekte bij je broer gezien en gevoeld. Wat bijzonder dat jullie nog naar het land waar je broer van houdt, konden reizen. Heel veel sterkte voor jullie allemaal.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten