Ralph is Joods. Hij vertelt hoe hij denkt over leven en dood.

Een interview met Ralph. Ralph is 13 jaar en zit in de eerste klas havo. Hij is joods en maakt deel uit van de Liberaal Joodse Gemeente. Hij vertelt hoe hij denkt over leven en dood

Een interview


Wat roept het woord dood bij je op?

Waar ik dan aan denk is dat het een verlies is van het leven. Het roept verdriet op. Het gaat toch om iemands leven.

Wat gebeurt er volgens jou na de dood?

Als bij ons iemand overlijdt wordt diegene ritueel gewassen door de Chevre Kaddiesja. Het is een genootschap van joodse mannen en vrouwen die de laatste eer bewijzen aan de dode door diens lichaam te wassen, aan te kleden en in de kist te leggen. Mannen wassen mannen en vrouwen wassen vrouwen. Mijn vader maakt vanaf zijn dertiende jaar deel uit van de Chevre Kaddiesja. Toen mijn opa was gestorven, mocht ik ook meehelpen. Het is een mitswa. Dat betekent dat je iets goeds doet. Ik mocht hem sokken aantrekken. Dat is bij ons een ritueel. De uiteinden van de linten worden zeven keer om elkaar geslagen zodat de letter 'sjien' worden gevormd, dat is één van de namen van God in het Hebreews. Ook wordt een tallieth omgedaan, een gebedskleed dat je over je schouders draagt. Je krijgt dat voor het eerst bij bar mitswa. Dat is een inwijdingsritueel, waardoor je in het Joodse geloof volwassen wordt. Van één van de hoeken van het gebedskleed zijn de tsitsiet, een aantal geknoopte touwtjes, afgehaald en die hoek is ingescheurd. Dit deel steekt bij een man buiten de kist. Door het inscheuren van de hoek maakt men het gebedskleed 'onrein' en hangt het uit de kist, waardoor je kunt zien dat het om een man gaat. De aanwezigen strooien een klein beetje zand uit Israel over het lichaam. Ik heb ook geholpen met het dicht doen van de kist en met het dragen van de kist naar het graf. Ik wil later graag net als mijn vader, de traditie voortzetten.

Hoe stel je je de hemel voor?

Als je goed hebt geleefd, ga je naar de hemel en als dat niet zo is, blijft je ziel ronddwalen op aarde. Ik heb geen voorstelling van de hemel. Je kunt nooit vertellen hoe het daar is. In het Joods geloof hebben we het nooit over de hel. Als we in een Joodse dienst zijn hebben we het over de geschiedenis en wordt er uit de Torah gelezen. De Torah is in het Hebreeuws, met een vertaling in het Nederlands.
Als ik dan toch mijn fantasie moet gebruiken, dan zie ik de hemel als een paradijs. Als een tweede aarde met alles wat je wilt. Ik zou er graag willen fly-boarden en skateboarden, dat vind ik nu ook leuk om te doen.
Ik denk dat het in het paradijs schoon is, iedereen zal er er een andere voorstelling van hebben.. De plek is voor levenden onvindbaar. Misschien dat er wel een aparte plek is voor beroemde mensen zodat die niet lastig worden gevallen. Ook zij moeten tot rust komen. Ik zou er God willen ontmoeten. Ik zou graag willen weten of God echt bestaat en hoe oud hij is. Ik geloof niet in reincarnatie. Dan zouden er niet meer mensen bijkomen. Terwijl er nu hoe langer hoe meer mensen bijkomen. Als je niet goed hebt geleefd of als je geen vrede hebt met de dood, dwaalt je ziel rond en wil deze ook terug naar de levenden. Mijn ouders waren bij vrienden van wie de dochter was overleden. Ze zeiden de naam van de dochter en vroegen om een teken. Toen
ging opeens het licht uit. Het kan toeval zijn, maar toch ga je twijfelen.

Wat geeft jou steun en troost

Gedachten als: je moet er vrede mee hebben, geven me troost. Je kunt er toch niets meer aan veranderen. Mijn vader had dat tegen me gezegd toen opa in het ziekenhuis lag. Toen ik hoorde dat hij zou sterven dacht ik daaraan en toen hoefde ik eigenlijk niet te huilen. Ik heb ook geen slapeloze nachten gehad.
Wat je nog kunt doen, geeft ook troost. Als iemand een laatste wens heeft, moet je die opvolgen en... je kunt ook doen wat jij denkt dat die persoon fijn zou vinden. Voor mij was het ook fijn dat ik een bijdrage had in het uitvoeren van de rituelen.
We gaan vaak elke maand naar het graf en leggen daar dan een steentje op. Een bak met stenen staat aan het begin van de begraafplaats (Beth Chaim- het Huis der Levenden). Je legt zo’n steentje ook op het graf van anderen die je kent als teken dat je bent geweest en diegene niet hebt vergeten. Ook op vaderdag gaan we naar het graf en een jaar na de dood wordt in de sjoel (synagoge) het kaddiesj gebed opgezegd. Een gebed ter herinnering aan de doden, dat ook bij het overlijden wordt opgezegd. School kan steunen door en met je over te praten als jij dat wil en door bij een herdenking op school een kaars te branden en het kaddiesj gebed voor te lezen.

Wat maakt het leven de moeite waard?

Op de eerste plaats vind ik het belangrijk te genieten in het leven. Mijn ouders en familie zijn heel belangrijk voor me. Voor anderen zorgen en hen steunen, hoort er ook bij. Ik wil later graag architect worden. Waar ik me wel eens zorgen over maak is of ik wel een goede baan zal vinden. Als ik een toverstaf zou hebben, zou ik toveren dat ik het naar mijn zin heb en dingen kan doen die ik leuk vind. Waar ik trots op ben, is dat ik redelijk sportief ben.

Vragen?

Ik vraag me echt af of er een hemel is. Van andere geloven zou ik willen weten hoe zij met verlies omgaan. Ik vraag me ook af hoe zij God zien of Allah?


Heb jij vragen over rouw en verlies en leven en dood in het jodendom? Stel dan je vraag hieronder of via Stel je Vraag. Wij kunnen je dan in contact brengen met experts.

Door: de redactie -IW-

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
onbekend

Meld misbruik!
ik vind dit een heel mooie verhaal want ik geloof ook in het paradijs mijn moeder is in maart overleden een paar weken later ging ik geloven in het paradijs en toen gebeurde er ook wat met mij het geeft mij namelijk de kracht het word steeds sterker maar er zijn wel 3 hemels en de nieuwe hemel de derde dus die moet net zo groot als europa wezen ik zit elke weekend op de camping ik doe altijd mee met klaverjassen en bingo ik win elke weekend prijzen met klavrjassen en bingo er zijn mensen die vragen aan mij hoe ik dat doe dat is ook een geloof je moet er in geloven dat is ook met de nummers van de bingo zo je moet je concentreren dan lukt het geluk heb je ook wel maar dit is nog sterker dan geluk
Dank je wel dat je hierover hebt verteld! Ik wist niet hoe joodse mensen ermee omgaan. Ben het met je eens dat genieten in het leven heel belangrijk is. En ook ik vraag me af dat als er een hemel is hoe die er dan uitziet. Misschien een plek waar je alles kan doen wat je nu ook leuk vindt? Maar zou je dan bijvoorbeeld ook van lekker eten kunnen genieten?
Erg interessant en boeiend om te lezen. Ik wist er al wel wat van af, maar denk dat het voor anderen op de site nieuw is en heel informatief.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten