Mijn oma ...

Ik maak het nu eigenlijk heel bewust mee dat een oma van me dementeert. Als het je eigen oma is met wie je een band hebt, valt dat niet mee. Hoe maak je nu contact met haar? Hoe kun je met elkaar beslissingen nemen die goed zijn voor haar...?

Mijn oma kan niet meer terug naar haar huis. Ze is gevallen en heeft haar heup gebroken. Ze is 92 nu. Haar kinderen zijn overleden en wij moeten nu als kleinkinderen beslissingen nemen.
We wonen allemaal ver weg, dat maakt het moeilijk.

Toen we op bezoek gingen bij haar in het ziekenhuis , zijn we daarvoor wezen kijken bij kleinschalig wonen. Ik vind het belangrijk de sfeer te proeven en een goed gevoel te hebben bij de plek waar ze misschien komt. Dat is wennen: een vrij kleine slaapkamer, waar al een bed in staat, een stoel en een kast en waar niet meer bij kan. Je wordt weer zo met je neus op de feiten gedrukt: mensen zijn vaak zo bezig met het vergaren van bezittingen en wat neem je uiteindelijk mee? In de huiskamer zat een mevrouw in een rolstoel. Ze reageerde niet toen wij haar gedag zeiden. Misschien was ze doof?

Toen op weg naar het ziekenhuis en nog even langs haar huis om wat spulletjes mee te nemen. Ook erg lastig om ineens in het huis van je oma in haar laden te zoeken. We hebben een knuffelbeest meegenomen, een oude foto van haar van vroeger, wat parfum en een kruik, omdat ze het vaak koud heeft. Toen we in het ziekenhuis kwamen, zat ze achter een tafel in een stoel. Ze was alleen en keek wat voor zich uit. Ze herkende ons wel. Toch blijft dat beeld me bij... zo eenzaam, in een vreemde omgeving, de weg niet weten, niet meer weten of je nu nog thuis bent of niet. Ze was blij met de knuffel, een hond... ze hield hem stevig vast en wilde hem niet loslaten.

Ook niet toen we met haar beneden koffie gingen drinken. Ze herinnerde zich nog de naam van de hond die ze zelf vroeger hadden. We probeerden haar zoveel mogelijk te laten praten of te laten herinneren aan mooie momenten van toen ze jong was. Fotoboeken zijn dan handig.

Toen we weer naar boven gingen, zei ze, terwijl ze op het knuffelbeest wees: "Nu denkt iedereen dat ik achterlijk ben." We konden daar om lachen. Wonderlijk toch hoe alles ineens lijkt weggevaagd en er dan soms nog een helder bewustzijn is.

Wat ik me heel erg realiseerde is hoe het ook een uitdaging is toch contact te krijgen. Zo'n knuffelbeest kan ze voelen en vasthouden. Parfum kan ze ruiken en .. thuis heeft ze nog een keyboard staan, waarop ze soms nog speelde. Het muzikale geheugen schijnt niet verloren te gaan... Dus het keyboard gaat mee, waar ze ook naar toe gaat.

Dan kan ik haar weer horen spelen en kan ik in gedachten teruggaan naar alle momenten vroeger waarop ik ademloos luisterde naar alles wat ze uit haar hoofd op de piano kon spelen....

Dat beeld geeft een gevoel van verbondenheid en van continuiteit tussen wat was en nu is.
Dat is een troost.


Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten