Spoedcursus begrafenis bezoeken

Een leuk en voor mij herkenbaar stuk dat ik las in de Nieuwe Rotterdamse Courant (NRC) van vorige week dinsdag. Beelden en herinneringen van wat ik zelf heb meegemaakt kwamen weer naar boven en ook natuurlijk het gegeven dat het in andere culturen vaak zo anders gaat.

Wat te doen als er op een dag een witte envelope met grijze of zwarte rand door de brievenbus valt?

Tips van Margot Poll (NRC) en... Wat het bij mij oproept

Tip 1 Een rouwkaart is een regelrechte uitnodiging om naar de begrafenis of crematie te komen
Ga dus. De kaart komt vroeg genoeg om afspraken te verzetten. Geen werkgever die het verbiedt hier vrij voor te nemen. De familie van de overledene zorgt ervoor dat de kaarten al zijn verstuurd voordat er een annonce in de krant komt. Als je het in de krant leest, maak dan zelf de keuze al of niet te gaan.

Reactie: In heel veel culturen worden er geen kaarten gestuurd, maar wordt er naar elkaar gebeld en wordt het bericht op die manier aan elkaar doorgegeven. Soms worden overlijdensberichten (Suriname) ook omgeroepen via de radio. Andre Mosis vertelt hoe vroeger op de apenti werd getrommeld en het hele dorp werd opgetrommeld bij een overlijden. Je kunt hier meer over lezen op de site. Je kunt daar ook lezen hoe allochtone jongeren en ouderen een verschil ervaren in uiting en beleving bij begrafenissen en crematies met autochtonen.... om deze termen toch maar weer even te gebruiken.

Tip 2 Stuur een kaartje of brief
Het is een goede manier om medeleven te tonen. In een brief is het mogelijk een persoonlijke herinnering over de overledene op te halen. Zo laat je ook weten aan de nabestaanden te denken. Als je familie bent of heel dichtbij de familie staat, zijn bloemen ook een mogelijkheid. Het staat mooi als er bloemen bij de kist staan wanneer er mensen afscheid nemen. Als je een bloemstuk bestelt laat er dan een lint bij plaatsen waarop een laatste groet staat.

Reactie: Een kaart sturen of brief, lijkt me inderdaad een goede manier van reageren.
Wees voorzichtig iets zonder toestemming van de familie op Facebook te plaatsen. Ook als iemand erg ziek is, is altijd toestemming nodig. Hoe zou jij het vinden als je opeens jezelf op een foto op Facebook ziet staan, met een tekst eronder.... is erg ziek. Je kunt dan ook nog liken of disliken. Niet handig. In het Joodse geloof worden bloemen niet altijd op prijs gesteld en ook bij moslims is dat niet altijd vanzelfsprekend. Bij hindoes wordt wel weer vaak met bloemblaadjes afscheid genomen. Ook als je op een lint een laatste groet zet is het van belang heel nauwkeurig woorden te kiezen. Er bijvoorbeeld niet op te zetten: Tot ziens... als iemand gelooft dat er na de dood geen leven meer is.

Tip 3 Kom op tijd
Op de begrafenis past bescheidenheid en stilte. De mensen komen allemaal tegelijk binnen. Zorg ervoor ruim op tijd aanwezig te zijn. Als je per ongeluk toch te laat komt, glip dan niet naar binnen: dat is te onbeleefd voor woorden. Ga van tevoren ook niet uitgebreid met andere mensen praten of zwaaien naar oude bekenden. Dat is eventueel voor na de plechtigheid

Reactie: Tsja... dat doet me toch weer denken aan de begrafenis van mijn man, waarbij we met de hele stoet moesten wachten op mijn schoonouders die te laat kwamen omdat ze pech hadden met de auto. En de klokken die maar bleven beieren. Bij een begrafenis of crematie in andere culturen is vaak sprake van veel lawaai en herrie. Soms ook om geesten op een dwaalspoor te brengen. Iedereen kan komen en is welkom. Dat wordt ook gewaardeerd. Heb in Bali en Vietman crematies bijgewoond en ben meegelopen met de stoet achter het gamelan-orkestje. De sfeer is vrolijk... Stilte ver te zoeken. Op de site kun je ook video’s hierover zien.

Tip 4. Teken het condoleanceboek
De familie weet dan dat je er was en kan je later nog een bedankkaartje sturen. Dus vul naam, adres en woonplaats duidelijk in.

Reactie: Ja, is handig en verstandig te doen. Doet me wel denken aan een interview dat ik had met de heer Fong, Chinese uitvaartondernemer, die vertelt hoe het condoleren vaak gaat bij Chinezen. Er ligt dan ook een boek waar in Chinese letters de namen staan weergegeven. Maar, zal vast ook wel in het Nederlands kunnen.

Tip 5 Snik niet te hard
De plechtigheid draait om de overledene en de nabestaanden. Er wordt gesproken en er wordt muziek uitgekozen die voor de nabestaande betekenis had. Het is goed een traan te laten. Zorg wel dat je zakdoekjes bij je hebt, ook al denk je dat je niet gaat huilen.

Reactie: Tsja, je hebt niet altijd alles in de hand. Mijn schoonmoeder die dement is, ging mee naar de crematie van haar zoon. Ik zat naast haar en hoor haar na het eerste muziekstuk keihard zeggen: Dat zou ik niet hebben uitgekozen. Ook kon ze moeilijk ingehouden snikken.
In andere culturen is dat vaak helemaal niet gebruikelijk en kunnen emoties vrij uit worden geuit. Vaak wordt het vreemd gevonden dat ‘ Nederlanders’zich zo inhouden.

Tip 6. Praat niet over jezelf
Na de begrafenis is er meestal gelegenheid te condoleren. Wat te zeggen? Begin vooral niet over eigen ervaringen en zeg ook niet: Ik kan me voorstellen hoe de familie zich voelt. Dat is namelijk niet zo. Spreek gerust het woord gecondoleerd uit. Als je dat wilt vermijden, kun je ook zeggen dat de sprekers een prachtig beeld van de overledene hebben geschetst. En, vergeet niet jezelf voor te stellen, want de nabestaanden kennen je niet allemaal. Houd het kort, want er staat nog een rij achter je en de familie wil ook nog wel even rondlopen.

Reactie: Goede tips...begin niet over jezelf en je eigen verdriet. Voor jongeren is het vaak ook lastig wat je dan kan zeggen of moet doen of hoe je te gedragen. Dido en Youssef, hebben hier een gesprek over gehad met de heer Fong: wat zeg je nu, wat doe je nu en hoe gedraag je je nu. Het staat op de site. Als je op een crematie bent of een begrafenis van iemand uit een andere cultuur weet je ‘het’ vaak niet en is het een kwestie van heel goed om je heen kijken, van te voren vragen en zien wat anderen doen. In de Joodse tradie is het bij condoleren bijvoorbeeld niet gebruikelijk het woord te richten tot de direct nabestaanden. Ik ben zelf naar een mevlut (herdenking) geweest van de moeder van een Turkse collega. En, ook al was ik voorbereid: ik keek mijn ogen uit. We moesten uit respect een hoofddoek om, er werd gegeten en gedronken en er was een imam die gebeden voordroeg. Ik voelde me een vreemde en was verbaasd dat vrouwen zo druk met elkaar aan het praten waren, sommigen aan het geeuwen waren. Kortom..., dingen heel anders waren dan ik vanuit mijn achtergrond gewend was. Het woord condoleren is een lastig woord en voelt vaak zo onpersoonlijk. Hoeveel jongeren zeggen niet per ongeluk: van harte gefeliciteerd in plaats van gecondoleerd. Dat omzeilen lijkt me alleen maar goed, als je daar moeite mee hebt. Turken en Marokkanen hebben vaak prachtige uitdrukkingen die je ook op de site vindt. ‘God geeft en God neemt’, maar ook: ‘Heb het geduld (sabr) van Ajoub (Job)’en ‘Laat uw hoofd koel blijven.’

Tip 7 Geef een feest
Een gedachte die na afloop van de begrafenis vaak bij mensen opkomt is dat de overledene er zelf graag bij had willen zijn: een reünie met alle vrienden, net als vroeger. Maar.... vergeet niet bij het leven af en toe iets te vieren.

Reactie: Helemaal mee eens. Denk dat dit niet echt cultuurgebonden is, maar mogelijk meer economisch: een feestje geven kost geld. Ook zonder feestje, valt er veel te vieren. Valt het leven te vieren.


Ineke Wienese
Door: de redactie -IW-

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Boeiend hoe de verschillen, maar ook de overeenkomsten zijn. Zal het zeker nog eens lezen als ik in zo'n situatie kom.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten