Boeddhishme religie?

In dagblad Trouw staat een artikel over een uitspraak van de Dalai Lama. Wil hier graag met jullie over van gedachten wisselen.

De Dalai Lama schrijft op zijn Facebook-pagina dat godsdienst niet langer een deugdzame basis is voor ethiek. Hij stelt dat spiritualiteit en ethiek meer los moeten gaan staan van 'religie'.

'Alle wereldreligies hebben met hun nadruk op liefde, compassie, geduld, tolerantie en vergeving een positief effect op innerlijke waarden', schrijft de spiritueel leider van het Tibetaanse boeddhisme aan zijn ruim vier miljoen Facebook-volgelingen. 'Maar tegenwoordig kan ethiek zich niet langer baseren op religie. Daarom raak ik er steeds meer van overtuigd dat we religie bij het denken over spiritualiteit en ethiek beter achterwege kunnen laten.'

Verder uit een pas verschenen boek van de Dalai Lama:
'Een mens moet niet streven naar het goede omdat een hogere macht dat van hem vraagt, maar omdat hij zélf overtuigd is van de noodzaak van goed handelen'.

Ik ben het daarmee eens. Maar wat is religie? Ik voel me verbonden met alles en iedereen op de wereld en met het onverklaarbare heelal. Is dat nou religie? Of noem je dat spiritueel? Wat is het verschil?

Voor het hele artikel ga naar:
http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3319048/2012/09/19/Is-de-Dalai-Lama-atheist-geworden.dhtml

Door: Felice

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Mooi wat je zegt Wouter, over dat innerlijk kompas. Daar zit het grote verschil denk ik. Zoek je het buiten jezelf of zoek je naar dat innerlijk universele onpersoonlijke 'ik', of 'zelf', of welke naam je er ook aan geeft. Daarmee geef je het niet uit handen, maar neem je een grote verantwoordelijkheid op je. Zelf voel ik me daar meer in thuis. Benieuwd hoe dat voor jou is.
Ja, ingewikkeld. Uitleg van Wouter lijkt me wel kloppen. Maar ik kan me ook voorstellen dat je boeddhist bent en tegelijk christen of moslim. Dat het een het ander niet uitsluit. Als ik zeg.... ik geloof... ben je dan religieus of is geloven veel omvattender? En... hoe zit het met spiritualiteit. Zag wel op de site, lang geleden in de rubriek leven en dood wereldwijd iets staan van van der Hart, vond ik wel een heel informatief stuk... maar gaf niet echt antwoord op de vragen die jouw stuk oproept. Misschien eens voorleggen aan de geestelijk verzorgers die aan de site zijn verbonden?
waarom stel ik die vragen, zoals ik ze vraag? de opmerking van de dalai lama lijkt me, los van al die vragen van net, een nuchtere opmerking. die laatste vraag van je, over verschil tussen spiritueel en religieus... vraag ik mij ook af.
En dat 'zelf' met streepje op de 'e'. wat is 'zelf' voor hem? is er de beleving in hemzelf van een 'boeddha' in zichzelf? is dat een kompas voor hem? Dat 'zelf'... hoe persoonlijk is dat 'zelf'? wanneer hij dit 'zelf' in de kern 'de boedha in hem' zou noemen (doet hij dat? noemt hij dat zo?)... doelt hij dan op iets persoonlijks? of onpersoonlijks? of zijn die woorden niet passend? en die beleving van 'boeddha in hemzelf', als hij die heeft, is dat een religieuze ervaring? of spiritueel? Als ik vanuit een innerlijk kompas noodzaak tot goed handelen zie en dat innerlijk kompas zie ik als 'de God in mij'... beschouw ik die 'God' dan niet als hogere macht, maar als iets dat ik in de kern 'zelf' al ben?

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten