Ervaringsverhaal van twee broers over de jongerendag van Humanitas

Een van hen zegt: "De andere jongeren weten waar je het over hebt en daarom is het makkelijk om erover te praten". De ander: "Ik mis je is een dag waarop je alles kan laten gaan”.

Meervoudig en zwaar gehandicapte Brenda stierf op haar achttiende. Ze liet haar ouders en haar twee jongere broertjes Frank en Remco intens verdrietig achter. Zoals zo vaak bij verdriet en rouw was er ook sprake van opluchting, want Brenda kreeg rust. Haar broers maakten vervolgens een heftig rouwproces door. Via de huisarts en een duwtje in de rug van hun moeder kwamen de jongens uiteindelijk in contact met Nora Brouwer, de organisator van Ik mis je van Humanitas, een lotgenotendag speciaal voor jongeren die te maken hebben met rouw binnen het gezin. Vandaag, op een zaterdag midden in november, zijn Frank en Remco voor de derde keer deelnemers aan Ik mis je in het Parkhuys in Almere.

Frank en Remco groeiden op met hun meervoudig gehandicapte zus Brenda. Zij stierf op haar achttiende aan de gevolgen van een bloedneus met complicaties. In het verleden was ze meerdere keren ernstig ziek en Frank en Remco hadden al een paar keer afscheid genomen, omdat ze dachten dat ze hun zus nooit meer zouden zien. Haar sterven hadden ze deze keer niet zien aankomen en het kwam dus toch nog onverwachts. "Het is nu drie jaar geleden”, zegt Frank, die driftig op een stuk steen zit te schuren tijdens een lotgenotendag voor rouwende jongeren in het Parkhuys in Almere. "Als ze nog had geleefd dan zou ze nu eenentwintig zijn”, vervolgt Frank. Hij vertelt dat hij na de dood van zijn zus stress kreeg en helemaal niet lekker in zijn vel zat. Met zijn klachten ging hij naar de huisarts. De huisarts constateerde dat Franks stress ontstond doordat hij enorm worstelde met zijn rouwproces. De huisarts had een brochure van Jongeren in Rouw liggen en gaf die mee. Frank wist niet zo goed wat hij met de brochure moest en gaf hem aan zijn moeder. "Na enige druk van haar kant stonden we twee jaar geleden ineens in het Parkhuys en namen we voor het eerst deel aan de lotgenotendag”, zegt Frank. "We voelden ons zo op onze plek dat we daarna deelnamen aan een rouwgroep onder leiding van Nora Brouwer. Nora is de organisator van Ik mis je en projectcoördinator van het Humanitasproject Jongeren in Rouw, afdeling Almere en Zeewolde. Door de gesprekken met Nora kregen de broers meer rust. Frank zegt dat het thuis nu goed gaat: "Eigenlijk is alles goed nu, net als vroeger, maar dan zonder Brenda”. Remco sluit zich hierbij aan. Ondanks dat het goed gaat, zijn de broers toch voor de derde maal aanwezig bij Ik mis je. Frank legt uit dat hun opa kort geleden overleden is en dat zijn dood heel wat emoties heeft losgemaakt: "Tevens wil ik deelgenoot blijven, ook voor anderen en Ik mis je is een dag waarop je alles kan laten gaan”, zegt hij nog steeds aan zijn steen schurend. Remco vult zijn broer aan: "Op de ontmoetingsdag voel ik me prettig, iedereen hier heeft het, dat gevoel van gemis. De andere jongeren weten waar je het over hebt en daarom is het makkelijk om erover te praten. Daar komt bij dat het hier leuk is en dat je bekenden van voorgaande jaren tegenkomt en mensen met wie je samen in de rouwgroep hebt gezeten”.

Brenda
Remco vertelt dat Brenda tot haar zesde thuis woonde en volledig door hun ouders werd verzorgd. Daarna ging ze naar een verpleeghuis. Ze kwam alleen nog met kerst een lang weekend thuis. Voor Frank zal haar thuiskomst met kerst altijd de dierbaarste herinneringen aan zijn zus blijven: "Ze lag dan op een groot bed in de woonkamer en genoot zichtbaar. Regelmatig zat ze dan bij één van ons op schoot met haar armen om ons heen en dan kneep ze haar armen samen”.
Voor Frank en Remco was het de normaalste zaak van de wereld dat Brenda er was en vooral ook wie ze was. Brenda kon alleen maar liggen. Ze kon niet praten. Wel maakte ze een rochelend geluid. Frank: "Het klinkt misschien gek maar wij herkenden haar gemoedstoestand aan de manier waarop ze rochelde. Met kerst hoorde je aan haar dat ze blij was. We waren dan allemaal blij”.
Dat een meervoudig gehandicapte zus niet voor iedereen de normaalste zaak van de wereld is, ervaarde Remco op het voorgezet onderwijs in het computerlokaal, waar medeleerlingen een foto van Brenda zagen die Remco na haar dood als screensaver gebruikte. Remco’s klasgenoten maakten Brenda compleet belachelijk. Remco was zo gekwetst dat hij de les uitrende en per direct naar huis vertrok. De dag erna had hij een gesprek met zijn mentor over het gebeurde. Daarop volgde een gesprek met de hele klas, waarna alle klasgenoten samenwerkten aan een boek voor Remco om op die manier uiting te geven aan hun schuldgevoel over hun reactie op Brenda’s foto. Uiteindelijk bleek in hun klas een meisje te zitten die het ook vreselijk moeilijk had met haar rouwproces, zij kwam via Remco bij Jongeren in Rouw terecht en zo kreeg de nare ervaring toch nog een mooi tintje.
Frank vertelt dat thuis veel wordt gepraat: "In de tijd dat Brenda nog leefde, hebben onze ouders ons altijd de waarheid verteld. Brenda was gehandicapt, ze zou dat altijd blijven en ze zou uiteindelijk sterven aan de gevolgen van haar handicap”.
Remco: "Een arts had gezegd dat Brenda maximaal acht jaar oud zou worden. Ik stond er op een gegeven ogenblik niet meer zo bij stil dat ze niet heel oud zou worden, want ze overleefde de meest ernstige dingen. Dat Brenda uiteindelijk toch nog heel plotseling stierf aan de gevolgen van een bloedneus met complicaties, roept bij de jonge mannen geen wrok op: "Het was haar tijd al lang, haar lichaam was compleet op”, zegt Frank.

Rouw
Na de dood van Brenda werden de jonge mannen serieus geconfronteerd met de heftigheid van het rouwproces. Frank: “Jouw wereld staat stil en de rest van de wereld gaat helaas gewoon door. Toch is dat ook wel weer goed, want juist het normale dagelijkse leven zorgt voor afleiding. Ik kon alleen totaal niet met mijn verdriet omgaan. Ik ging overdreven sporten en drukte de pijn die ik voelde letterlijk weg in de sportschool”. Remco: "Ik ben door Brenda’s dood heel vergeetachtig geworden en volgens mij komt dat omdat ik door het verdriet gewoon geen ruimte voor andere dingen heb”. Frank ziet de dood van Brenda nu als een levenservaring: “Geen fijne ervaring, maar ik ben er zeker geen slechter mens van geworden”. Hij verontschuldigt zich: "Nu moeten we naar onze workshop tarotkaarten leggen, erg zweverig volgens mij maar soms is dat wel lekker”.

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten