Als je zo maar een boekje openslaat

Op mijn tafel ligt een boekje 'De essentie van het Geluk' met verhaaltjes en uitspraken van de Dalai Lama. Ik sla het open en lees onderstaande teksten. Als ik het lees moet ik denken aan het verhaal 'mijn oma moet uit haar eigen huis'

Over de Dalai Lama

De naam Daila Lama betekent;
Daila = Mongools voor oceaan
Lama = Tibetaans/Indiaans voor goeroe of leider

De Dalai Lama is de hoogste spirituele leider in het Tibetaanse Boeddhisme. Vroeger was de Dalai Lama ook de hoogste politieke leider van Tibet, maar na de invasie van het Chinese leger in 1959 onder Mao Zedong is de huidige Dalai Lama naar India gevlucht. Daar leeft hij in ballingschap.

Tenzin Gyatso is de huidige Dalai Lama. Tenzin Gyatso werd geboren in een boerengezin en toen hij twee jaar oud was werd hij aangewezen als de reïncarnatie van de 13e Dalai Lama. en zou dus de 14e worden. Vanaf zijn zesde jaar werd hij opgeleid in Boeddhistische kloosters als Dalai Lama. Op 17 november 1950 nam hij de politieke verantwoordelijkheid voor zijn natie.
In 1954 onderhandelde hij met Mao Zedong. Op 17 maart 1959 vluchtte de Daila Lama na de opstand in Tibet, daarbij vielen 87.000 doden. Tenzin Gyatso heeft als Dalai Lama in ballingschap de Verenigde Naties gevraagd om te bemiddelen, daaruit kwamen resoluties:
1. China is verplicht om de mensenrechten te respecteren en 2. Tibet autonomie te geven.
In 1989 heeft de Dalai Lama de nobelprijs voor de vrede toegekend gekregen voor zijn streven naar vrijheid van de Tibetanen, waarbij hij altijd is blijven pleiten voor geweldloosheid.
In 1990 heeft Tenzin Gyatso zijn politieke functie overgedragen aan de regering in ballingschap.

Uit 'De essentie van het Geluk' van de Dalai Lama:

De tijd en moeite die het ons kost om op zoek te gaan naar de zin van het lijden betaalt zich ruimschoots terug als er akelige dingen gebeuren. Maar om hiervan de vruchten te plukken moeten we onze zoektocht naar de zin van het lijden al beginnen als het ons goed gaat. een boom met sterke wortels kan de heftigste stormen doorstaan, maar de boom kan geen wortels ontwikkelen op het moment dat de storm aan de horizon verschijnt.

Op dezelfde bladzijde lees ik:

Als je je eenmaal in een moeilijke situatie bevindt, is het meestal niet mogelijk je houding te veranderen door gewoon een-of tweemaal een bepaalde gedachte over te nemen.
Het is eerder een proces van leren, oefenen en gewend raken aan nieuwe gezichtspunten, die je in staat stellen met het probleem om te gaan.

Door: Gosse

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten