Mijn broer

Hij heeft ook die ziekte...

Mijn broer is mijn maatje. Hij heeft pas gehoord dat hij een vorm van kanker heeft die niet meer te genezen is. Hoe kan je in een paar woorden vertellen wat er dan gebeurt, met hem, met jou...

Het is een nachtmerrie; onherroepelijk, onomkeerbaar. Hoe vertel je het je moeder, je zus, alle anderen? Het is alsof je in een glijbaan zit...Je kunt niet meer terug, je glijdt naar beneden.
Je wereld staat op zijn kop. Voor hem, voor mij.. zijn zus, voor anderen. Hij glijdt weg, van mij, van zichzelf, van de wereld.


Elke dag zie ik dat zijn conditie minder wordt, hij minder ver kan lopen en pijn heeft.
Zijn pijn is mijn pijn...Wat kan je doen, wat kunnen anderen doen? Hij is alleen en woont samen met mij. Ik ben er voor hem. Hij is er voor mij. Mooie momenten creeren, hoe kan dat met zoveel pijn? Toch zijn ze er wel...zijn er onverwachte momenten die op je netvlies blijven hangen.
Een glimlach, een moment van ontspanning.

Hoe vind ik rust in alles wat er nu moet gebeuren? Soms lukt het en soms lukt het niet.
Vriendinnen komen eten brengen, zodat ik niet hoef te koken. Mensen bieden hulp aan, soms als een formaliteit... maar soms ook daadwerkelijk.

Elke dag wakker worden en meteen weer de gedachte: mijn broer...
Elke dag spanning hoe het nu weer zal gaan. Zou hij wel genoeg eten, wat kan ik doen?
Wat een confrontatie weer met mezelf, met het leven.

Wat een liefde en verbondenheid met hem. De grootste steun krijg ik van hem, als hij zijn handen op mijn schouders legt en zegt:
"Zusje, je doet het goed."


Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
anoniem

Meld misbruik!
Prachtig beeld dat erg steunend is. Ik zal het Krishna-mannetje binnen laten. Dank je wel.
last van, geestelijk, maar zijn lichaam is er blauw van geworden. Dit is een verhaaltje dat mij de laatste tijd nogal eens terug te binnen schiet. Ik verbeeld mij een Krishna-mannetje dat binnen wordt gelaten en dat ronddanst, op zijn fluit speelt en met open armen alles wat er rondwaart welkom heet en in zich opneemt.
Het roept van alles op, dit te lezen. Ik zie van alles voor me. Huis, met broer, en ander. Liefde en ook verdriet in het huis. En ik bel eens aan en loop door naar boven, een zij-ingang in naar die ander, die apart woont maar niet apart, die onderdeel is van hetzelfde huis. Onder e e n dak, met daarin van alles. Door elkaar heen. Laatst begon een oude docent van mij te spreken over Krishna. "Weet je waarom zijn lichaam blauw is?" vroeg hij. Dit wist ik niet. "Hij loopt rond en om zich heen ontmoet hij in de wereld verdriet en pijn en andere emoties. En hij opent zijn armen en zegt 'kom maar' en neemt het in zich op en heeft er geen last van. Hij speelt en danst met meisjes en maakt vrolijk dansend muziek op zijn fluit. Hij heeft er geen
Wat vreselijk verdrietig waar jullie doorheen gaan. Wat een rotziekte is het toch, heb ook mijn broer aan kanker verloren. Voor jou is het nog veel heftiger, denk ik, omdat jullie in hetzelfde huis wonen. Je voelt zo'n onmacht, he. Heel veel sterke voor jou en je broer en je familie. Schrijven helpt misschien een beetje, als je wilt laat horen hoe het gaat. Liefs xxx

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten