Als je huis in de brand staat en je al je spullen verliest

Las vandaag een artikel in de krant over een pyromaan die in Drente huizen en boerderijen in de brand heeft gestoken. Nog steeds is de dader niet gevonden.

Als je al je spullen door een brand verliest...

Hoe vaak was ik vroeger niet aan het fantaseren wat ik als eerste uit huis zou willen nemen als er brand zou uitbreken. Het zijn van die rampenscenario's waar je bang voor bent, waarbij je denkt wat je mee zou willen nemen, waarbij het dan ook blijft.
Ik wist altijd wel wat ik zou willen meenemen: foto's en vooral ook al mijn kleren en sierraden, waar hele verhalen aan verbonden waren en die een betekenis hadden.


In het artikel in de krant las ik een paar uitspraken van bewoners van een boerderij die er niet meer is, die me raakten:

Hij: "Het mooist zijn de kleine dingen die je krijgt. Messen nodig? Asjeblieft: hier zijn messen"

Hij: "Van spullen is het niet zo erg dat ze weg zijn. Het is de band met spullen die je mist. Ik heb nu kleren waarmee ik geen connectie heb. Een keer deed ik mijn trui uit omdat het warm was. Later kon ik hem niet meer vinden. Tot een vriend zei: " Dit is toch jouw trui? Hij hing over mijn stoel, maar hij voelde niet als mijn trui."

Zij:" Ik heb altijd gezegd dat ik niet hecht aan spullen. Ik merk nu dat het me wel raakt dat dingen weg zijn. Een jasje. Het gevoel van geborgenheid dat daarbij hoort. Gisteren zag ik de woonkamer weer voor me. Een kleedje uit Zwitserland. Het bankje uit de Helmersstraat. daar word ik zo verdrietig van. Ook het verlies van de poes raakt me heel erg. Ik heb me al mijn hele leven afgevraagd waarom ik er ben? Nu denk ik: ik ben er wel. Ik heb beleefd dat ik er bijna niet meer was. Het 'er- zijn' is niet zo-vanzelfsprekend."

Hij: "We hebben een groot muziekfeest georganiseerd. Het is goed erbij stil te staan dat zoiets verwoestends je leven niet stopt. Dat doet het wel, maar na een paar maanden ben je weer vrij."

Door: femke

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten