Alles is dragen, in ons omdragen, en dan baren

Gedicht ter ondersteuning en troost. Het geeft een gevoel van tijdloosheid, waardoor moeilijke dingen beter te verdragen zijn. Dit gedicht kreeg ik toegestuurd van een vriendin en wil het graag delen.

Alles is dragen, in ons omdragen, en dan baren. Iedere indruk en iedere kiem van een gevoel volkomen in zichzelf, in het donker, in het woordeloze, onbewuste, zich laten voleinden, onbereikbaar voor het eigen verstand, en dan in diepe deemoed en geduld het uur, waarin een nieuwe klaarheid doorbreekt, afwachten: dát alleen is leven als kunstenaar: in het begrijpen, zowel als in het scheppen. Daar bestaat geen meten met de tijd, daar is een jaar niet van belang, en tien jaren zijn niets. Kunstenaar zijn betekent: niet rekenen en tellen, rijpen als de boom, die zijn sappen niet voortdrijft en getroost in de voorjaarsstormen staat, zonder angst, dat er daarna geen zomer zou kunnen komen. Die komt toch. Maar die komt alleen voor de geduldigen, die zijn, alsof de eeuwigheid voor hen lag, zo zorgeloos stil en wijd. Ik leer het dagelijks, leer het onder pijn, waar ik dankbaar voor ben:
Geduld is alles!

RAINER MARIA RILKE


Door: de redactie -IW-

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Cheraine Aaliyah

Meld misbruik!
Mooi zeg! Mooi onder woorden gebracht
Wat een prachtig gedicht! Zo wijs en zo waar, maar in zware tijden niet makkelijk het zo te voelen. Vind wel dat het troost geeft, ergens dat vertrouwen dat het zomer zou kunnen worden, ook al voelt dat in het hier en nu heel anders.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten