Niemand stak een helpende hand uit.

Stel dat er iemand plotseling neer valt op straat...Wat doe je dan? Wat doen andere mensen? Lees onderstaand verhaal van een passagier in een tram. Op deze site wil ik hier bij stil staan en er niet aan voorbijgaan!

Er ligt een man op straat bij de bushalte. Zijn krukken liggen naast hem op de grond. Mensen lopen hem voorbij. Er is niemand die naar hem omkijkt. Hij ligt daar maar. Een vrouw staat naast hem en wacht op de volgende tram. Een andere vrouw, die voor mij in de tram zit, en ik kijken vol verbazing naar wat er gebeurt..of eigenlijk naar wat er niet gebeurt. De trambestuurder rijdt door...we bellen een ambulance..
Niemand kijkt op of om als je dood neervalt. Toch een ‘enge’ gedachte.

Waarom helpt niemand deze man? Weten ze niet wat ze moeten doen? Of kan het ze niets schelen? Ik weet het niet. Misschien is het een combinatie van beiden. Wel bleken er 12 mensen die in een tram zaten een ambulance gebeld te hebben. Maar je zou toch ook denken dat omstanders enige mate van compassie zouden tonen. Blijkbaar is dit niet het geval. Misschien was dit alleen nu niet het geval? Ik weet het niet. Wel hoor ik de laatste tijd steeds meer van zulke verhalen. Zo werd een vrouw beroofd op het station. Ze had in de gaten dat ze beroofd werd en hield haar tasje dus goed vast. Ze werd meer dan 10 meter over het station gesleurd. Wat gebeurde er? Weer gebeurde er niets. Niemand stak een helpende hand uit..

In sommige situaties kan ik me voorstellen dat je niets doet. Zo zijn er jongeren die het niet schuwen de ergst mogelijke scheldwoorden te gebruiken of supporters die liedjes zingen die veel te ver gaan. Als jongeren in een groep zijn dan kan ik me voorstellen dat je niets zegt, want anders kunnen ze je nog iets aandoen. Denk maar aan de verschillende krantenkoppen over ‘zinloos geweld’. Dit neemt niet weg, dat het heel erg is dat dit niet meer kan in onze huidige maatschappij.

Ik hoop dat het goed gaat met de man die bij de tramhalte op de grond lag. Ik hoop dat hij nog leeft. Iedereen liep hem voorbij..Op deze site wordt er nu niet aan hem ‘voorbij gegaan,’ maar staat hij vereeuwigt in dit document en in mijn hart...

Geschreven door: Een passagier in een tram

Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
margarita_b

Meld misbruik!
In China was er een tijdje geleden een kindje aangereden, de bestuurder en alle voorbijgangers hebben hem gezien maar genegeerd. Dat kind is uiteindelijk overleden. Omstanders waren bang dat ze de schuld zouden krijgen van dit ongeluk en liepen daarom weg. http://www.youtube.com/watch?v=tFifWw6DGz8 - schokkende beelden
anoniem

Meld misbruik!
Helaas heb ik dit ook meerdere malen gezien. Merk dat mensen vaak een negatieve vooroordeel hebben over iemand en dus de slachtoffer aan zijn lot overlaten. Zo lag er een man bewusteloos in de bosjes en niemand wilde mij helpen op te kijken of het wel goed met hem ging. Ook al vroeg ik de omstanders om hulp. Hij zal er zelf naar gemaakt hebben. Het maakt mij boos hoe mensen over elkaar denken. Ooit ben ik zelf flauw gevallen tijdens het uitgaan, iedereen heeft me op de grond laten liggen omdat ze dachten dat ik dronken was. Terwijl ik geen alcohol drink. Achteraf kreeg ik nog opmerkingen: "Gebeurt mij ook wel es hoor dat ik een wijntje teveel op heb ;)" Het gaat nergens over.
Jee, wat een akelig verhaal van die man die daar ligt en niemand iets doet. Dat snap ik echt niet, er was toch geen dreiging? Als dat er wel is is voor iedereen herkenbaar, denk ik, dat je niet zo maar iets zegt of doet. Eigenlijk raar, want als alle omstanders zich verenigen ben je met meer en veel sterker dus. Als ik iets zie en niet zelf iets durf te doen zou ik wel altijd 112 bellen.
Ja, heb dat soort situaties ook wel meegemaakt!. Vind het zo erg dat niemand iets doet. Laatat kwam ik in de trein voetbalsupporetsr tegen die de ergst scheldwoorden aan het sanderen waren. Het erge was dat daar ook een paar ouders met kleine kinderen bijwaren die evenhard meededen. Ik moest me echt inhouden... eigenlijk wil ik dan graag de held zijn en naar voren stappen en roepen: 'waar zijn jullie mee bezig'... maar ik weet dat ik dan tegen de vlakte zal gaan, omdat de groep groot is en er zo'n agressie is. Heel goed dat je hier iets over schrijft en hier niet aan voorbij gaat.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten