Voor de moslims die Facebook te onkuis vinden

Net gelezen in 'Trouw'. Wij zijn heel benieuwd wat jullie vinden van zo'n islamitisch alternatief.

De website van SalamWorld
Moslims die Facebook te onkuis vinden, hebben straks een alternatief. Salamworld, de islamitische variant van het sociale netwerk, gaat deze maand online. Als men zich houdt aan de 'halal-voorschriften' mogen ook niet-moslims lid worden.
Het ontstaan van Salamworld lijkt in geen enkel opzicht op dat van Facebook. Waar Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in zijn studentenkamer begon, zitten de initiatiefnemers van Salamworld - islamitische miljonairs uit Rusland, Azerbeidzjan en Kazachstan - in een indrukwekkende villa aan de oever van de Bosporus. Woordvoerder Yavuz Selim Kurt benadrukt dat de oprichters van Salamworld niet van de benamingen 'moslimfacebook' en 'islamitisch facebook' houden. Zij willen met Salamworld een eigen merk op de markt brengen. Kurt zegt overtuigd te zijn van de wereldwijde behoefte voor Salamworld: "Het wordt een platform waar mensen vanuit een islamitische levensovertuiging met elkaar kunnen communiceren. Al onze leden weten straks dat op onze site de islamitische waarden worden gerespecteerd. Iedereen die zich aan deze regels houdt, is welkom bij Salamworld."

Acht talen
In het kantoor van Salamworld worden de muren gedomineerd door Arabische kalligrafie en schilderijen van de heilige islamitische plaatsen. Alle vrouwelijke medewerkers dragen een hoofddoek. Het personeel is afkomstig uit verschillende delen van de wereld, en Salamworld zal dan ook beschikbaar zijn in het Engels, Russisch, Perzisch, Urdu, Malay, Indonesisch, Frans en Arabisch.

'Haram' inhoud wordt niet geaccepteerd
De vraag is hoe succesvol Salamworld zal worden. Islamitische alternatieven van bekende colamerken kregen bijvoorbeeld nooit voet aan de grond. Kurt: "Het eerste jaar zijn we tevreden met 10 miljoen leden, aan het einde van het derde jaar moeten dat er 150 miljoen zijn. Daarna hopen we winst te gaan draaien. Er zijn 700 miljoen moslims online op aarde. Deze mensen komen op internet onvermijdelijk in aanraking met boodschappen en beelden die volgens de Koran verboden zijn. Wij gaan straks alle inhoud die 'haram' is filtreren. Onze leden kunnen teksten en boeken downloaden die vertellen over de islam. Ze kunnen foto's en video's uitwisselen en chatten. Vijfhonderd moderatoren zullen aan het werk gaan om in de gaten te houden wat er gebeurt bij Salamworld. Wij zullen echt geen inhoud dulden die in strijd is met de islamitische normen en waarden."

Zichtbaarheid van de haren
Het aanmaken van een profiel ligt bij Salamworld voor vrouwen iets gecompliceerder dan voor mannen. Een profielfoto met een diep decolleté of een korte rok mag niet. Maar mogen de haren wel zichtbaar zijn en mag het gezicht opgemaakt zijn? Kurt: "Wie een profiel wil aanmaken, moet dat doen volgens de regels die de leden samen vaststellen. Een bikini kan niet. Over de zichtbaarheid van haren beslist de gebruikersgemeenschap."

Erdal Balci -08/08/12

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Cheraine Aaliyah

Meld misbruik!
Ik vind het onzin ook! Waarom een aparte social media site maken voor moslims?! Ik ben het helemaal eens met Femke!
Ben het zo met Femke eens. Het gaat er vooral om dat je elkaar kunt ontmoeten, ongeacht religie of cultuur. Natuurlijk geeft eenzelfde achtergrond wel veel herkenning en daar is niks mis mee, maar als er zoveel regels en ge- en verboden zijn vind ik dat dat niet in oveenstemming is met de vrijheid van de mens. Wij hebben toch ook het vermogen gekregen zelf na te denken? Volgens mij heeft God ons die mogelijkheid niet voor niks gegeven en ik vind dat we dat moeten gebruiken.
Lijkt me een heel goed initiatief. Waarom niet? Is vlg mij ook commerciel. Chinezen hebben ook een eigen facebook en google. Het gaat toch om het vinden en zoeken van herkenning. Maar, waarom alleen vrouwen met een hoofddoek als medewerker? Ken zoveel vrouwen en meisjes die goede moslims zijn en geen hoofddoek dragen. En soms dragen meiden een hoofddoek en doen alles wat God heeft verboden!
Ik vind het eerlijk gezegd onzin! Je gaat je als groep weer afscheiden, waarom? Je kunt de wereld waarin je leeft niet buitensluiten. Maar aan de andere kant, leven we in een vrij land en kunnen mensen doen waar ze behoefte aan hebben. Wordt dus echt een verzuiling. Vindt het juist fijn op deze site dat je iedereen, ongeacht cultuur en religie kan ontmoeten en ontdekt hoeveel overeenkomsten er zijn.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten