Edwin

Over een jongen die ik ken vanuit mijn basisschool tijd.

Edwin

Op de basisschool, in groep 8, was er een natuurwerkweek voor de groepen 7 en 8. Een herinnering eraan is een eetruimte met losse tafels. Afgezonderd van elkaar, ontstonden aparte groepen die samen aten. Hieronder was een groep stoere jongens, een groep met sportief ingestelde jongens met bovengemiddelde intelligentie en tot slot een groep jongens, die tot geen enkele groep behoorden.

Ikzelf had behoord tot de groep van overwegend sportief ingestelden, maar was hier buiten gevallen. Men had zich als groep tegen mij gekeerd en mij tot mikpunt van pesterijen gemaakt. Zo herinner ik mij een moment aan de tafels, waarbij ik vanaf een andere tafel een blik op hen wierp, men het opmerkte en collectief mij beschimpte.

Op 1 jongen na. Edwin was zijn naam. Hij behoorde tot die groep maar hield zich afzijdig. Hij verliet de groep niet, maar nam op geen enkel moment tijdens die week deel aan de verder collectief gedragen pesterijen van de groep richting mij.

De week was een verschrikking. Ik herinner mij van binnen in tranen te zijn en een overlevingsmasker op te houden. Ik herinner mij ook, in de busreis terug naar huis te gaan zitten, niet wetend wie naast mij zou komen zitten. Edwin kwam naast mij zitten, als zou dit vanzelfsprekend zijn, wat het voor mij allerminst was.

Jaren later, op de middelbare school, was ik in contact nog met een aantal van de kinderen die mij destijds verstoten en gepest hadden. Hoewel ik in mijn middelbare schooltijd weer op goede voet met hen stond, verdween nooit uit mijn hoofd de herinnering, aan wat ze destijds hadden gedaan.

Edwin zat op dezelfde school. Ik had af en toe contact met hem, maar wij gingen beiden onze eigen gang, in verschillende klassen.

Edwin was aan het worstelen, met zijn studie. Hij bleef zitten op 4 HAVO. Het liep allemaal niet lekker. Ik had de indruk, dat hij ook met zichzelf aan het worstelen was. Ik herinner mij hem een keer te spreken en de indruk te hebben, dat hij zichzelf als mislukkeling. Dit in contrast met andere jongens uit de groep van de basisschool, die met succes hun VWO doorliepen.

Na mijn middelbare school ben ik Edwin uit het oog verloren. Een drietal van de anderen uit die groep van destijds, zie en spreek ik soms. Zij hebben een goede maatschappelijke positie. Mijn contact met hen is, zonder dat ik bevriend met hen zou kunnen zijn, prima.

Slagen in het leven, of falen: het zijn kwalificaties. Misplaatste kwalificaties over het algemeen.

Dit denkend merk ik, de groep jongens van de basisschool ook nu nog moeilijk los te kunnen zien van die periode rond de natuurwerkweek, waarin ze zich tegen mij hadden gekeerd.

In ditzelfde hoofd leeft Edwin, wat dit betreft, als een eeuwig geslaagde. Iets wat ik hem (tot op heden) nooit heb verteld.

Door: Wouter

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Ik ben er wel even stil van! Ik weet hoe het voelt als je gepest wordt. En vooral als ze ook je vrienden waren. Goed wat Lieve zegt: Dat kinderen zich sterker voelen als ze in een groep zijn, als ze alleen zijn dan durven ze niet zo veel. Edwin heeft inderdaad goed persoonlijkheid. Je verhaal is hele herkenbaar voor vele anderen. Dankjewel voor het delen!
Wat een verhaal Wouter...vreselijk hoe wreed kinderen naar iemand kunnen zijn en vooral in een groep zich sterk voelen. Wat een klasse als je dan zo'n jongen als Edwin treft: wat een persoonlijkheid. Wat je vertelt doet pijn, voel die pijn als ik het lees. Moet je zeggen dat ik ook niet tot de populaire groep hoorde, me eigenlijk een buirtenbeentje voelde op de middelbare school. Ik was een vroege leerling en was nog een kind vergeleken met meiden die al veel verder waren... Later veranderde dat wel. Vind het heel moedig dat je hier over durft te vertellen en denk dat het voor velen van ons ook herkenbaar is. Zo belangrijk dat er veel meer jongeren zoals Edwin opstaan, zich durven onderscheiden van de groep.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten