Niet alle Marokkaanse jongeren doen aan de ramadan

Verschillende groepen jongeren in Marokko hebben aangekondigd in de ramadan in het openbaar maaltijden te organiseren. Ze willen dat overdag doen, op tijdstippen waarin ze geacht worden te vasten.

De jongeren beschouwen zichzelf als ongelovig. Ze komen op voor de individuele vrijheid. Daartoe behoort volgens hen ook het recht om in de ramadan te eten, wanneer en waar men maar wil. Ze hebben een Facebookpagina geopend onder de titel 'wij vasten niet'. .

Drie jaar geleden was er een soortgelijke actiegroep. Al langer ijveren Marokkaanse vrijdenkers voor het schrappen van de bepaling in de strafwet, die eten in het openbaar in de ramadan verbiedt. Ook in andere moslimlanden is dat verboden. De sancties lopen uiteen van geldboetes tot zelfs de doodstraf, in Iran en Saoedi-Arabië. In Marokko staat er gevangenisstraf op, van één tot zes maanden. Als strijdlied hebben de jongeren het nummer 'Happy Nation' van de Zweedse groep Ace of Base uitgekozen. "Eet waar en hoe jullie willen. Een groet aan alle ongelovigen in de wereld", roept hun Faceboekpagina haar lezers toe.

Ergere vergrijpen
De jongeren zeggen niet de gelovigen te willen provoceren, omdat de oproep om te eten niet aan hen is gericht. Ze houden de gelovigen voor dat er ergere vergrijpen tegen de islamitische orde zijn dan oproepen tot eten: "Het kwaad is rondom u te vinden. Het is niet bij ons begonnen en het zal niet bij ons eindigen. Er zijn drankholen, bordelen, woekerbanken, nachtclubs, drugshandel. Ga eerst daar uw strijd leveren."

Regime
Volgens de Marokkaanse socioloog Rachid Toutouh zal het regime de actievoerders geen strobreed in de weg leggen, omdat het de islamisten dwars wil zitten, meldt de in Marokko geboren Nederlandse schrijver Said El Haji op zijn website. El Haji betwijfelt dat, omdat drie jaar geleden de journaliste Zineb Arzzoui een soortgelijke oproep deed om in ramadan publiekelijk te eten. Zij werd gearresteerd nog voor ze de kans had gekregen haar plannen uit te voeren.

Haji beschrijft hoe hij zelf met de ramadan brak: "Ik heb het grootste gezag getrotseerd. Dat is, anders dan sommigen denken, niet God of de Marokkaanse koning, maar mijn eigen vader. En dan heb ik het over die keer dat ik onomwonden tegen hem zei: 'Ik vast niet.'

Goddeloze tongen afsnijden
Op internet staan veel boze reacties op het initiatief van de ongelovige jongeren. 'De mislukkelingen', schrijft een van de reageerders. 'Ze zijn niet van de stoelen weg te slaan, waarop ze voor hun computer zitten, terwijl ze proberen met alle middelen aandacht te trekken. Laten ze liever gaan werken.' Hij laat de bestraffing over aan God, anderen verwijzen de vastenbrekers regelrecht naar de hel, of dromen ervan hun goddeloze tongen af te snijden. Een Facebookpagina, die als reactie is geopend, gaat minder ver, en neemt er genoegen mee als de jongeren verhuizen naar de Afrikaanse oerwouden, onder het motto: vrijheid eindigt waar die van anderen begint.

Overigens mogen de Marokkaanse atleten, die meedoen aan de Olympische Spelen, wel overdag eten en drinken in de ramadan. Dat hebben de hoogste moefti's van Marokko bepaald. De atleten gelden tijdens de spelen als personen die op reis zijn, en daardoor zijn ze volgens de sjaria ontheven van de plicht tot vasten.

.
Bron: Trouw

Share on facebook Share on twitter Share on hyves Share on google_plusone

|

Door: Miriam

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Als je ineens niks meer van hoort, dan moet je weten dat ik op vakantie ben. Liefs, xx
Lieve Femke, Ik ga volgende week zondag (5 august.) Het is inderdaad moeilijk in dit hitte vasten, niet qua eten maar wel drinken. Het is zo dorstig weer. Als ik naar Afghanistan ga, dan is het nog steeds Ramadan. Daar is het makkelijker denk ik, want daar mag je rond 6 uur in de avond eten, maar hier is het 10 uur in de avond. Na ja, het is nog steeds moeilijk want daar is het heel erg warm. Of daar speciaal eten is, ik denk ik het niet, niet echt. Daar eten ze eerst meer zoetige dingen. Zelf gemaakte vla, of koekjes, echt van die zoetige dingen. Daarna is meestal soep en sommige eten ook wel rijst met vlees. Als ik terug ben, laat ik je weten hoe het daar gegaan is. Als ik daar ben dan ben ik inderdaad wel veel bij familie...
Ik ben een paar jaar geleden tijdens de ramadan in Turkije geweest, in Istanbul. Was zo bijzonder. Mensen waren vriendelijk, we werden bij een gezin thuis uitgenodigd om mee te eten. Azita jij doet ook denk ik meee aan de ramadan, Hoe is het voor jou...? Met die hitte zal het denk ik niet meevallen. Als je naar Afghanistan gaat, is het dan nog ramadan? Leuk als je daar iets meer over wilt vertellen. Nu ben je vast veel bij familie. Is er een speciaal gerecht dat jullie dan eten? Liefs xxx
Lieve Sarah, eerst wil ik je bedanken, voor je informatie. Ik wist niet dat er straffen bestond voor mensen die niet meedoen aan ramadan. Ik bedoel een kan het wel doen en andere niet, een heeft misschien een ziekte of zo. Het is wel raar dat atleten die meedoen aan de olympische spelen niet aan ramadan hoeven te doen. Ze kunnen hun reis ook wel plannen na ramadan. Het is wel waar dat als iemand op reis gaat, niet hoeft te vasten. Liefs, xx

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten