Wat versta jij onder steun en troost?

Las hierover een uitspraak die me aansprak en ben benieuwd hoe jullie daar over denken?

' Ik zie een verschil tussen steunen en troosten. het begint altijd met steunen. dan zorg dat je er bent. kan zijn verhaal doen; je (h) erkent iemand in zijn gedachten en emoties.
Troost gaat verder. Dat is meer het inzicht versterken dat er naast een heel donkere, ook een lichte kant is. iemand gaat dan op weg om zich te verzoenen met de pijn. In die zin is troosten de weg wijzen om verder te gaan, om een nieuwe vorm te vinden voor je leven. Sommigen hebben nog heel lang steun nodig, voordat ze troost echt kunnen ontvangen. dat kan. Iedereen doet het op zijn eigen manier'.

Bron: Troosten, Met hoofd, hart en handen
Van Saskia de Jong en Paul Anzion

Door: didoblonk

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Jij hebt het nog mooier verwoord. Troosten is inderdaad een pleister op het wond leggen. Het zo goed handelen tot helemaal genezen is. Is inderdaad een hand geven als je valt. Een hand die je weer helpt op staan en verder gaan.
didoblonk

Meld misbruik!
Wat heb je dat goed verwoord. Denk ook dat steunen en troosten heel goed samen kunnen gaan, vooral als iemand heel nabij staat. Echt luisteren of even huilen en iemand goed vasthouden en even voelen is al zo'n troost en geeft een grote rust. Denk dat moeders hun kinderen vaak goed kunnen troosten en andersom ook.Troosten is veel intiemer, dichterbij,,, denk ik en gaat verder dan steunen. Troost is een pleister op de wond leggen en de wond schoonmaken...is je een hand geven als je valt, zoiets?
Lieve Dido, er is inderdaad verschil tussen steunen en troosten. Wat ik denk, is dat je iemand kan steunen maar tegelijkertijd ook wel troosten, als je diegene goed kent. Dat is iets wat ik ervaren heb. Een maatschappelijke medewerker bijvoorbeeld die steunt je, maar die kan je niet echt troosten (vind ik). steunen is altijd fijn, maar ik vind troosten veel fijner en het werkt ook vaak beter als je je niet goed voelt. Dat is iets wat ik denk en wat ik ervaren heb. Liefs

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten