'Friso maakt ontbijt', een kinderboek over prins Friso

De Congolese Mireille de Vries-Numbi bedacht een verhaal vóór het ski-ongeluk. 'In mijn hart wist ik dat Friso’s mama, prinses Mabel en de familie geen bezwaar hadden.'

Vijftien jaar geleden vluchtte Mireille de Vries-Numbi (35) uit Congo naar Nederland. Ze integreerde, studeerde economie en Frans en maakte carrière in de marketing. Maar ze voelde dat ze iets wilde doen met haar creativiteit. Schriften vol aantekeningen had ze al liggen, over wat ze in haar jonge leven al beleefd had. "Maar voor memoires vond ik het toch nog wat te vroeg op mijn vijfendertigste", schatert de Congolese. De moeder van twee dochters wilde kinderboeken schrijven.

Kasteel vol regels
Nu ligt daar 'Friso maakt ontbijt', het eerste deel van wat een serie moet worden over een kleine prins die met zijn broers Lex en Stijn van alles beleeft in een kasteel vol regels. De Vries bedacht de verhaaltjes en het concept voor de illustraties, die door Femke van Hellenberg Hubar zijn gemaakt. Deze week nam burgemeester Rehwinkel van De Vries' woonplaats Groningen het boekje in ontvangst. Als mooi voorbeeld van lovenswaardige initiatieven van inburgeraars.

De schrijfster is de eerste die erkent dat haar kinderboek controversieel is, nu de echte prins Friso al maanden in coma ligt.

Twee maanden voor de prins in februari zijn ski-ongeluk kreeg, bedacht ze dat ze haar boekenserie aan de drie zoons van de koningin wilde ophangen. Ze vertelt hoe ze Nederland bewondert, het koningshuis voorop: "Net als de meeste Nederlanders zijn de leden van de koninklijke familie slim, stoer en toch heel bescheiden." Prinsen en prinsessen moesten de hoofdrol spelen in haar werk. Ze koos Friso als hoofdpersoon, in de hoop dat ze hem persoonlijk nog eens zou kunnen gaan vragen hoe het was, zijn kinderjaren op een kasteel. "Friso leek me benaderbaar, bijvoorbeeld omdat hij geen koning wil worden. Het leek me dat ik Willem-Alexander veel lastiger te spreken zou kunnen krijgen."

Frizz
Eerst had ze Friso als Frizz willen opvoeren, maar na het ongeluk besloot ze de echte naam te gebruiken, als eerbetoon. Dat niet iedereen haar boek direct als eerbetoon kan plaatsen, begrijpt ze. Ook houdt ze er rekening mee dat boekhandels het uit piëteit mogelijk niet willen verkopen. Toch heeft De Vries niks dan positieve intenties. "Ik ga toch niet over de rug van een doodzieke prins geld verdienen! Juist niet. Dat we aan Friso blijven denken, dat is wat ik wil." Tien procent van de verkoopopbrengsten van 'Friso maakt ontbijt' gaat naar een stichting voor Congolese weeskinderen.

Eind april schreef De Vries een brief aan koningin Beatrix, met daarbij een proefexemplaar van haar boek. Koninginnedag zat er tussen, maar al op 2 mei kreeg ze antwoord van de algemeen secretaris van de majesteit. Die feliciteerde en complimenteerde haar met haar pennenvrucht. "In mijn hart wist ik dat Friso's mama, prinses Mabel en de familie geen bezwaar hadden." Hadden ze de boekenserie liever niet gehad, dan had De Vries dat gerespecteerd.

"Met u hopen wij dat de prins weer wakker wordt", schrijft de secretaris. De Vries wil positief blijven denken. Toen haar eigen kind al in haar buik werd opgegeven door de artsen bleef ze ook hopen en vertrouwen, en dat werd beloond met een kerngezond meisje van nu zeven.

"Misschien ben ik niet realistisch, maar ik wil gewoon niet geloven dat het met Friso verkeerd gaat aflopen."

Eigen uitgeverij
Uit angst om, als buitenlandse, afgewezen te worden op haar niet helemaal perfecte Nederlands, durfde Mireille de Vries-Numbi niet naar een uitgever te stappen. Ze richtte in plaats daarvan zelf een uitgeverij op, Blauwwaterland. Niet alleen om haar eigen boekjes over Friso, het prinsje van Blauwwaterland uit te kunnen brengen, maar ook voor andere Nieuwe Nederlanders met inspiratie voor kinderboeken. De Vries hoopt dat zij zich bij haar melden. .

Bron: Trouw


Door: Gosse

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Ja, inderdaad. Wat zou het pijnlijk zijn voor zijn partner en kinderen, ze zijn samen op vakantie gegaan en gingen ze skiën. Hadden ze dat maar kunnen weten wat er kan gebeuren als ze nu gaan skiën. Kon je maar weten wat gebeurt er als je iets doet. xx
ja, erg he.... Zou je kind maar zijn. Zou je partner maar zijn, zou je vader maar zijn. Als hij ooit uit coma komt, zijn zijn hersenen zo beschadigd dat je je af kunt vragen of dat dan een menswaardig leven is. Mensen met een religieuze achtergrond zullen niet zo snel besluiten tot euthanasie. De vraag is wat jezelf zou doen als het jou overkwam en de vraag is wat een ander nog hoort of voelt wat jij niet weet omdat hij het niet kan aangeven. Heel, heel moeilijk. Liefs xx
Wat leuk dat je dit plaatst, dankjewel! Ligt hij nog steeds in coma? Liefs, xx

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten