'Geluk is de kunst een boeket te maken met de bloemen die je hebt'

Nilgun Yerli, vertelt in Happinez over haar leven en over haar overleden moeder. De fragmenten over haar overleden moeder raaken me. Nilgun is schrijfster en theatermaker en moeder van een zoon.

De ouders van Nilgun waren betrokken bij een auto- ongeluk. Nilgun was toen 15 jaar. Ze waren die zomer op vakantie in Turkije. Haar vader lag in coma. Nilgun zat in een geparkeerde auto voor het ziekenhuis te wachten. Haar neef draaide zich om en zei: "Nil, je moeder is niet meer."
Nilgun:" Ik zei niets. Ik sloot mijn ogen. Nu ga ik dood. Dat wist ik zeker. Ik kon niet leven zonder haar. Ze was mijn alles. Mijn nichtje begon in paniek aan met te trekken en riep: Nilgun, Nilgun. Ik gaf geen enkele reactie meer."

Als Nilgun negen jaar is, verhuist ze van de badplaats Antalya, naar een nieuwbouwwijk in Heerenveen. Het viel niet mee al die jaren. Nilgun had alleen de liefde van haar moeder die haar elke ochtend ontbijt op bed bracht en op de rand van het bed verhalen en sprookjes vertelde.
Op haar verjaardag mag ze van haar moeder de hele klas uitnodigen. Het wordt drie uur, vier uur... er komen geen kinderen. Om half 7 gaat de voordeurbel. Zouden ze toch nog komen?
Voor de deur staan kinderen met lampionnetjes. Het is Sint Maarten en dan gaan ze de deuren langs om een liedje te zingen en snoep op te halen. Haar moeder ging op dat moment dood.

Haar moeder die contact wilde maken met de buren en elka avond voor de deur wat eten zette. De dag er op stond het er nog. Elke avond zetten ze er toch weer iets neer en aan het eind van de week hadden de buren het geaccepteerd. Ze werden vrienden voor het leven.
Herinneringen, gedachten die naar boven komen bij het overlijden van haar moeder.

Haar vader komt bij uit zijn coma en gaat weer naar Turkije en Nilgin gaat naar een internaat.Ze wordt naar een kinderpsychiater gestuurd. Nilgun, ik zei tegen hem: "Je kunt alles verliezen in het leven, als je jezelf maar niet verliest." Die man was stomverbaasd, maar ik sprak in de geest van mijn moeder."

Haar vader overlijdt tien jaar na de dood van haar haar moeder. Nilgun: "Zijn ogen waren open. Mijn ogen! Toen ik bij zijn huis kwam, stonden de schoenen die hij het laatst had gedragen op straat. Dat is traditie, vertelde mijn zus. Een zwerver mag ze meenemen, zodat zijn stappen worden voortgezet door een levende, en de geest in vrijheid kan vliegen. Pas na zijn dood ben ik van mijn vader gaan houden en ontdekte ik dat hij mij op mijn vijftiende het grootste cadeau heeft gegegevn dat je kunt wensen, mijn vrijheid. Ik hoefde niet mee naar Turkije, ik mocht in Nderland blijven.

Zo wil ik me hem blijven herinneren. dat geeft me een goed gevoel. Ik had zo graag zijn ogen willen sluiten. Sterven met open ogen betekent in Turkije sterven met verlangen. Met geloken ogen vind je rust, dan is het leven afgerond. Het is belangrijk dat een naaste dat voor jou doet."

Nilgun mag haar vader in het mortuarium niet meer aanraken, omdat hij al rein was, gewassen.
In haar theatervoorstelling "Held op blote voeten', zie je op een groot scherm het gezicht van haar vader. Op het eind drukt ze zijn ogen dicht. Nilgun:" Dat heb ik 280 keer gedaan en 280 keer huilde ik inwendig."

Bron Happinez, Pieter Webeling.

Door: de redactie -IW-

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
In een adem uitgelezen, met tranen in mijn ogen. Je bent je moeder op een jonge leeftijd verloren en na paar jaren je vader. Wat erg! Heeft me echt geraakt. Dat je zijn ogen ook niet kon sluiten. Mijn opa is ook overleden met half open ogen. De betekenis is bij ons ook hetzelfde. Mijn opa verlangde naar ons, naar haar dochter (mijn moeder). De betekenis is ook hetzelfde bij ons. Hoe gaat het nu met je ? Hoe je kon je zo een groot verdriet/verlies verwerken? xx

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten