verdriet

Eerst mijn Moeder nu mijn Man

Mijn moeder was altijd een vrolijke vrouw. Samen konden we de hele wereld aan. Mijn Man was al van af zijn zesendertigste jaar geestelijk ziek. En ook al was en niet makkelijk door haar vrolijke opgewekte karakter was het allemaal niet zo zwaar. Elke dag was ze er voor ons mijn man en twee dochters. mijn broer zeiden wel eens "het lijkt wel of je met ma getrouwd ben:
maar niemand begreep dat geen zij wel begreep. Mijn vader was overleden op vijftig jarige leeftijd na een lang ziekbed.en Moeder bleeef met vier jonge jongens over. ik was toen pas getrouwd. Toen al was er een speciale band tussen ons. En na het overlijden van mijn vader was het zo heel vanzelfsprekend dat ze met alles naar haar enige dochter kwam.


Overal waar we heen gingen was moeder er bij met mijn jongste broertje. We hadden op onze manier een fijn leven met elkaar. Maar op 79 jarige leeftijd viel mijn moeder na het douchen lelijk en moest voor twee maanden naar het ziekenhuis. Ik was elke dag bij haar en mocht ook met haar wandelen. Mijn Man kon ik in die tijd nog alleen laten.
Maar er kwam een moment dat men haar naar een verpleeghuis wilde sturen. Ze belde me vanuit het ziekenhuis en was helemaal overstuur.
Ik ben direckt naar haar toe gegaan, met de verpleging spraken wij af dat moeder bij ons gezin zou komen wonen.
Mijn broers vonden het een fijne oplossing.
En ja het ging een lange tijd goed. maar mijn man ging hard achteruit en mijn dochters maakte zich zorgen over mij. Dit mocht zo niet langer door gaan. de enige oplossing was dat moeder naar een verzorgings huis bij ons op de hoek zou gaan. De Soenda is een kleinschalig huis met ruime kamers. En het belangrijkste, het was vlak bij ons en ik ging elke dag met mijn man naar de Soenda. zo kon ik toch voor allebei zorgen. Als we ergens heen gingen dan bracht ik eerst mijn moeder naar een terras en ging dan terug om mijn man tehalen.
Dat ging een poosje goed . Eerder heb ik hier al geschreven hoe slecht het daar met de verzorging was,door toe doen van slechts een verzorgster.
Maar mijn moeder is er nu niet meer. Het verdriet knaagt nog steeds aan mij. Waarom heb ik haar niet thuis kunnen houden! Met haar overlijden ging de zon voorgoed onder dacht ik. Mijn man is nu volledig incontinent en helemaal afhankelijk van mij. Mijn dochters vinden dat ik nu aan me zelf moet gaan denken. Door zijn ziekte is hij heel moeilijk voor me en laat me een hele dag lopen.maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om hem naar een verpleeghuis te brengen.
Maar ondanks alles is er een nieuw zonnetje geboren. Mijn oudste dochter die drie zonen heeft belde mij dat ze weer een kindje kreeg. niet geplant maar ondanks haar leeftijd van 42 jaar wel heel erg welkom. Nu hebben we er met zijn alle een klein wondertje bij een schattig meisje met een heerlijke lach op haar toet. Ja het leven neemt maar kan ook hele mooie dingen bengen.
En dat is nu in het kort mijn leven.

Door: anneke670

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wat erg dat jij je moeder eigenlijk niet naar verzorginghuis wilde brengen. Maar het moest tog. heel pijnelijk! hebhet in een adem uitgelezen! ik ben er ook wel een beetje stil van. Wens je veel sterkte! hoop dat het beetje bij beetje beter met je gaat. liefs, xx
didoblonk

Meld misbruik!
Hoi Anneke: ik kan me niet meer zoveel herinneren van mijn vader. Ik was vier toen hij overleed. Ken hem natuurlijk wel uit de verhalen. Heb wel een vader gemist. Gelukkig waren er ooms die veel hebben opgevangen en vriendinnen van mijn moeder. Het gaat goed met me hoor. Ik ben ook blij met deze site. Praat daardoor toch wat makkelijker over wat ik heb meegemaakt. Heb heel veel bewondering en respect voor de manier waarop anderen met hun verdriet omgaan. Vaak ga je door diepe dalen, maar als je maar blijft klimmen en in beweging blijft, dan kom je stap voor stap verder. Even stil staan hoort erbij om weer op adem te komen. En natuurlijk mensen om je heen die van je houden. Die heb jij gelukkig ook. Lieve groetjes Dido.
anneke670

Meld misbruik!
hier wil ik je apart veel sterkte wensen met het verlies van je vader. Ik hoop dat je het een beetje verwerkt heb. veel gracht gewenst . Anneke
anneke670

Meld misbruik!
hoi didoblonk dank je het doet zo goed dat er iemand is die begrip heeft. het voelt heel goed. Ik denk ook dat ik onbewust gehoopt heb op een reactie. je heb me goed gedaan met jou woorden. ja voor mijn kinderen ga ik ook door. En mijn kleindochtertje laat het zonnetje wel wer schijnen. en mijn moeder? zij zal altijd bij me zijn. lieve groetjes Anneke

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten