Drie dagen na mijn bruiloft ben ik weggelopen. Deel 3

Een terugblik van Souad en haar vriendin

Een terugblik

Souad: "Als je het vermoeden hebt dat je tegen je wil in wordt uitgehuwelijkt, roep dan hulp in van buitenaf en wacht niet tot het laatste moment. Om zelf sterker te worden is hulpverlening van belang. Mijn ouders wisten bij welk kind ze iets konden doordrukken en bij wie niet. Het ene kind is gevoeliger voor reacties van ouders dan het andere kind.
Toen ik zei dat ik niet wilde trouwen, werd mijn moeder echt hysterisch. Ze viel flauw en riep: "Ik wil dood." Mijn vader zei weer: "Kijk wat je je moeder aandoet." Ik voelde me schuldig. Mijn zusje zou veel meer haar mond hebben opengedaan en zou ook mijn vader een grote mond hebben gegeven."

Vriendin van Souad: "Misschien leren ouders ervan als hun kind wegloopt. Mijn zusje is ook weggelopen. Mijn vader heeft daarvan geleerd. Toen ik wilde trouwen, vroeg hij me of ik wilde. Mijn vader was bang dat ik ook zou weglopen. Als ik huilde of mijn zin niet kreeg, was hij bang dat ik zou weglopen. Ik heb er nooit mee gedreigd.
Mijn moeder maakt daar weer gebruik van. Als mijn ouders ruzie hebben, zegt mijn moeder vaak tegen mijn vader: "Aiche was zo overstuur, ze droomde ervan."
Meestal komt het dan wel weer goed. Ik ken ook ouders die hun dochters dan juist meer gaan verbieden en snel willen laten uithuwelijken. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Souad, nadat haar zusje was weggelopen."

Souad: " Mijn ouders verdraaien nu alles. Ze zeggen:" Je kon toch uit die en die man kiezen?" Maar dat is helemaal niet waar. En, ook: "Je wilde toch zelf, je hebt toch zelf het huwelijkscontarct getekend!" Ik ben dan zo verontwaardigd, dat ik niets meer kan zeggen. Ik wilde dat ik dat wat beter kon.

Naar zchzelf kijken en nagaan hoe het voor mij was en dat laten weten, is nog steeds moeilijk voor hen. Misschien hebben ze wel spijt, maar kunnen ze dat niet naar mij uiten."

Door: de redactie -IW-

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten