Kinderen en de dood

Uit de krant: De Kinderboekwinkel op de Ganzenmarkt in Utrecht heeft bijna 100 boeken die gaan over de dood of afscheid nemen. Ze kunnen kinderen helpen bij het verwerken van een overlijden.

Lia Reedijk is eigenaresse van de Kinderboekenwinkel: "Regelmatig vragen ouders naar kinderboeken die over de dood gaan. Kinderen hebben vaak al te maken met het overlijden van een opa of oma of van een cavia, hond of konijn waar ze aan gehecht zijn. Dat kan maken dat ze erg verdrietig kunnen zijn en zich ook realiseren dat hun leven en dat van hun ouders eindig is."

Ken je het boek van Dick Bruna: 'Lieve oma Pluis', waarin de oma van Nijntje overlijdt? Na de begrafenis legt Nijntje bloemen op het graf en zegt:"Zolang je niet vergeten bent, ben je er nog."

Ook in andere culturen kun je vaak in de vorm van romans veel lezen over leven en dood.
De boeken van Isabelle Allende gaan hier vaak over. Het eerste boek dat ik van haar las, heette : het huis met de geesten. Prachtig!

Kennen jullie boeken over leven en dood of rouw en verlies, die jullie hebben geraakt of die je ook mooi vindt voor kinderen? Vertel erover... als je wilt.

Ook bij ons op de literauurlijst staan veel boeken. Het lijkt ons leuk af en toe een boek te bespreken. Ook zijn we op zoek naar verhalen over steun en troost die aansluiten bij de culturele/ religieuze achtergrond van kinderen en jongeren. Misschien willen jullie ons daarbij helpen?

Door: didoblonk

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Ik ken niet boeken die over leven en dood gaan, maar vind wel leuk om erover te lezen. Ik weet nog toen mijn oma overleed, was ik nog maar 9/10 jaar. Ik heb het overlijden van haar zo bewust meegemaakt, dat ik het nu nog steeds weet, hoe het allemaal afliep. Toen ik dat ze er niet meer is, huilde ik en toen vertelde mijn tante mij een verhaal over een kip en de kuikentjes. Ik weet dat verhaal niet meer, maar ik weer dat het heel troostend was. Ik wil wel een keer een kinderboek over leven en dood lezen en dan laat ik het wel horen, wanneer weet ik niet maar ik laat het nog wel horen.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten