Ode aan mijn oma

Toen ik het verhaal las 'mijn oma', moest ik terugdenken aan mijn eigen oma. Ze leeft niet meer, maar als ik aan haar denk....

Mijn oma had een knotje en een grote wrat op haar kin. Ze was gezellig dik en kon prachtige verhalen vertellen.
Ze had een grote leunstoel waar ze in zat als ze verhalen vertelde, die bedacht ze ter plekke.
Als kinderen zaten we om haar heen, ademloos te luisteren.

Ze woonde in een dorp in De Achterhoek en had een heel mooi huis en een grote tuin.
Ze had ook een zolder waar ze in de oorlog Joden verborgen hield. In haar tuin had ze tuinbonen en andere groenten. Ze zei altijd dat je de schil ervan op wratten kon wrijven en dat ze dan weggingen. Ik keek dan vol verwondering naar haar wrat. Gek dat je daar als kind zo geobsedeerd door kunt zijn.

In haar tuin had ze ook heel veel bessenstruiken: zwarte bessen, rode bessen en witte bessen.
Achter de schuur stond een kersenboom, met heerlijke meikersen. Zo heerlijk heb ik ze nog nooit gegeten, Oma maakte zelf jam en deed alles in weckpotten die ze dan in de kelder zette.

Elke vakantie gingen we naar opa en oma. Dat was een feest. We speelden achter in het laantje met andere kinderen en gingen vaak lopend of op de fiets naar het openluchtzwembad in het bos.

Wij woonden in de stad en het was als kind heerlijk buiten te zijn. We gingen ook vaak naar Miep. Miep woonde op een boerderij. Ze hadden paarden en koeien en er was ook een restaurant.
Als we kwamen liep ze altijd naar het cafe en haalde snoep voor ons uit een grote pot.

Mijn oma deed heel veel voor de gemeenschap. Ze ving dus in de oorlog mensen op en plaatste kinderen die zwak waren en ondervoed in vakantiekolonies. Mensen stonden in die tijd voor elkaar klaar. De buren kwamen vaak achterom en brachten zelfgemaakte jam of taart.

Als ik aan haar terugdenk... maakt het me weer blij en denk ik aan haar, aan alle mooie herinneringen en aan een onbezorgde tijd.
Door: femke

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
je hebt het goed begrepen. ze bestaat niet meer. ze is overleden e ze heeft ook veel dingen meegemaakt. eerlijk zeggen weet ik niet zo veel over haar. ik was maar 10 jaar toen ze overleed. heeft me wel erg beïnvloed. ze gaf me inderdaad liefde en veiligheid. omdat ik ook altijd een zorgkindje ben geweest. oma's kunnen zo lief zijn, maar als je hun verliest, dan maak het je kapot. Juist omdat ze zo goed en lief was. XX
Fijn dat je mijn verhaal hebt gelezen en dat jij daardoor ook weer aan jouw oma moest denken. Leuk dat je ook een oma hebt gehad die verhalen kon vertellen. Het lijkt wel of dat niet meer bestaat. Jouw oma heeft begrijp ik veel meegemaakt. Het leven voor heel veel vrouwen van die generatie was zo zwaar. Ik las dat ook in het verhaal 'mijn oma'. Snap dat je haar mist. Ze gaf je veiligheid en liefde en je zou zo graag haar pijn hebben willen verlichten. Denk wel dat jij haar ook heel blij hebt gemaakt. Herinner je je nog iets van haar verhalen en waren er toen ze kind was, mooie momenten in haar leven. Ik word wel nieuwsgierig. Liefs xxx
ik heb het ademloos gelezen. als ik al die verhalen lees vooral jouw verhaal, dan moet ik ook aan mijn eigen oma denken. die kon ook altijd leuke verhalen vertellen. maar legde ik mijn hoofd op haar schoten en wou ik dat ze een v erhaal verteld, dat deed ze ook. ze verwende ons zo, met haar hart vol innerlijke pijn. ze kon nooit echt gelukkig leven, vooral de laatste jaren niet. was ze er maar nu wel en kon ze maar nu wel een beetje van leven en gelukkig kon zijn! Ik mis haar wel heel erg!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten