Jacob: worsteling met het leven

Dit beeldje kreeg ik van een patiënt met wie ik heel wat gesprekken heb gehad. Zij had gevochten met het leven. Waarom moest haar zoveel ellende overkomen?


Waarom was ze ziek, gingen er mensen dood en kon ze haar baan niet vasthouden? Waarom was ze niet meer gelukkig? Heel veel onrust en onvrede. Iedere keer weer was het een worsteling met al haar vragen.

Ik vroeg of ze het verhaal van Jacob uit de Bijbel kende. Vaag had ze er wel eens van gehoord en we zochten de tekst op: In het eerste Bijbelboek Genesis: hoofdstuk 32, vers 23 – 32.
Jacob vecht met iemand en hij weet niet met wie. Sommige mensen zeggen dat het een engel is, anderen vermoedden dat het God zelf is. Ik denk dat Jacob met het leven vecht. Misschien vecht hij wel met alle drie. Hij is er de hele nacht mee bezig en het gevecht blijft onbeslist. Er is geen winnaar en ook geen verliezer. Jacob raakt wel beschadigd. Hij wil de naam weten van degene met wie hij gevochten heeft, maar Jacob krijgt geen naam te horen. Als het ochtendgloren eraan komt vraagt Jacob of degene met wie hij gevochten heeft hem wil zegenen. Dat vraagt hij niet zomaar. Want wie het ook was, een engel, God of het leven, Jacob heeft wel met een heel bijzonder iemand gevochten. Iemand die hem gevormd heeft. Beschadigingen zijn meestal ook vormend. Deze iemand geeft Jacob een nieuwe naam en hij wordt gezegend….. Het verhaal eindigt met de zin: De zon ging op…..

De zon ging op…. De vrouw en ik bespraken het hele verhaal en kwamen tot de conclusie dat dit een oerverhaal is voor alle mensen die worstelen met het leven. Mensen worden gevormd door het leven en dat kan heel veel pijn geven. En juist door die worsteling, door die vorming, kun je soms weer voorzichtig de draad van je leven oppakken en verder. Door je verdriet heen…. De zon gaat weer op…..

Op een dag kwam ze met dit beeldje bij me. Het is Jacob, maar zij is het ook. Ik heb het van twee kanten gefotografeerd. Telkens zie je weer iets anders. Ik draai het rond. Het is de mens die verstrengeld is met het leven, met God. De mens komt er niet los van. De verstrengeling blijft.
Ik heb geen contact meer met haar, maar dit beeldje is heel kostbaar voor mij. Het laat iets existentieels zien, iets van iedere mens in relatie tot het leven. Het laat iets ook van mij en haar zien, net zoals die Bijbeltekst van Jacob. In iedere mens die worstelt met het leven zit iets van Jacob en iets van dit beeldje.

Corry van Straten, pastorDoor: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Vind het erg mooi, ook het beeld. Ik zie daar niet alleen een worsteling in, maar ook een dans. De dans van het leven.
wat een mooie verhaal. dankje Sarah dat je dit door wou geven, het is inderdaad troostend verhaal. worsteling met het leven. herken ik me zo in.
Kende het verhaal. Jouw uitleg is prachtig en troostend en geeft denk ik echt aan hoe het leven soms een worsteling is. Vind de zin: Toen kwam de zon weer op, zo mooi...Er was weer licht na de duisternis van de nacht.
Wat een prachtig verhaal. Mooi hoe je door middel van het verhaal uitlegt dat beschadingen ook vormend zijn. Mensen worden gevormd door het leven en dat kan heel veel pijn geven. Erg mooi!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten