Hoe denk jij over leven en dood? Een interview met Helga Schumann

Helga: 'Voor mij is het belangrijk dat ik weer in verbinding sta met wie ik was en ben, de bron in mezelf'.

De zin van het leven is het leven zelf

Als ik aan de hemel denk, heb ik een beeld van het oneindige, van ruimte.

Vroeger toen ik een kind was, kon ik uren naar de wolken kijken en dan zag ik in de vormen van de wolken dieren of gezichten die telkens weer veranderden en waar je van alles van kon maken als je je fantasie gebruikte. Fantasie is voor mij het creëren van ruimte.

De dood is ook ruimte voor me, energie. Het gaat om een energie die voelbaar is. Er zijn van die plekken waar je die energie voelt, geconcentreerde energie, van eeuwen. Toen ik in Italie was bij een klooster van Sint Franciscus van Assisi kon ik die energie voelen. Je voelt het vooral in de stilte. Als er veel toeristen zijn, verdunt de energie zich en is minder voelbaar. Eigenlijk wil ik niet meer naar de hemel als ik me die in de wolken voorstel. Het is me te hoog. Ik wil niet op een hoogte zijn die geen verbinding heeft met de aarde. Ik ben een Steenbok. Ik klim graag omhoog, maar wil wel het contact met de aarde blijven houden. Nu geloof ik niet meer in de hemel als een plek boven in de wolken, waar je na je dood naar toe gaat. De hemel is om je heen, is overal. Het leven zet zich na je dood om in energie die zich verspreidt. Ik ben niet bang voor de dood, maar ik hoop dat het een vredige en waardige dood zal zijn, met niet al teveel pijn.

Ik weet niet of er beschermengelen zijn. Mensen geloven wel dat er soms een engeltje op hun schouder zit, of dat een engel hen begeleidt op hun levensweg.
Ook wordt een engel soms gezien als een innerlijke stem die de mens op het goede wijst en de weg wijst. Ik heb wel het idee dat er iemand is die het goede met me voorheeft. Diegene heeft geen naam, maar is Iemand. Die Iemand zie ik als Iemand buiten mezelf, een soort oude wijze man of vrouw die me raad geeft en die naast me staat. Misschien stel ik me dit zo voor, omdat ik dat van mijn eigen moeder heb gemist. Mijn oma staat ook naast me. Mijn oma hield van koken en van haar heb ik koken geleerd. Als ik aan het koken ben, zie ik haar vaak naast me staan en zie ik hoe ze de groente hakt. De verbinding met haar is er altijd, ook al leeft ze niet meer. Voeding en vitaliteit gaan voor mij samen. Dat heeft ze me meegegeven. Maar, oma is niet hetzelfde als Iemand. Beiden staan wel naast me.

Als ik terugkom op aarde zou ik ‘ja’ zeggen tegen mijn eerste grote liefde, door alles heen. Voor mijn geluk ben ik niet alleen afhankelijk van een man.

Voor mij is het belangrijk dat ik weer in verbinding sta met wie ik was en ben, de bron in mezelf. Door wat je meemaakt in het leven, raak je verwijderd van je bron, van wie je was en bent. Je bent daar je hele leven weer naar op zoek, het geeft een heimwee naar iets wat je hebt verloren en ik denk dat als je dood gaat je weer een wordt met de bron in jezelf.

De zin van het leven is voor mij het leven zelf.
Ik vind het belangrijk het leven te koesteren, anderen te helpen en te steunen en te putten uit de bron in jezelf. De rest is franje.

Door: didoblonk

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Erg boeiend om te lezen. dank!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten